Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Świńskie? To nie kce.

Kurła, pojechalim kopać, ukopane ze 2 ary i kopaczka ducha wyzionęła. A najgorsze to, że w zapasowej jest to samo padnięte... Na razie pożyczona inna i trzeba szukać takiej...

Co wysiadło?

To dość bezawaryjne sprzęty...

Tryby się posypały???🙆🙆

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Świńskie? To nie kce.

Kurła, pojechalim kopać, ukopane ze 2 ary i kopaczka ducha wyzionęła. A najgorsze to, że w zapasowej jest to samo padnięte... Na razie pożyczona inna i trzeba szukać takiej...

Surowe Z hiszpańskiej świni. 

Opublikowano
Godzinę temu, dsbh napisał(a):

Jaki masz zawód wyuczony lub jak jest z pracą u Ciebie w obrębie powiedzmy 30 km ? Dużo tartaków w okolicy ?

Wszystko zależy od tego co kto lubi i do czego ma predyspozycje. Chyba że go życie przyciśnie i nie ma wyboru. Weź @6465 i @Chłoporobotnika. Posadź pierwszego w domu a drugiego w trasie. Obaj się będą męczyć. Poza tym każdy region jest inny. W jednym łatwiej o robotę w innym trudniej. Podobnie z zarobkami. Ta sama praca w jednym regionie może być mniej lub więcej płatna od drugiego regionu.

Tylko po tych 8 godzinach wracasz do domu codziennie. Zamieniłbyś się tą nudą z Kowalskim ? Jaki masz system w trasie 3-1, 2-1 ?

Do smarowania czego 🤔:ph34r: ?

Ile potrzebujesz czasu aby wyszkolić pracownika i dać mu te 30 zł ?

Duże masz problemy z ciśnieniem  🤔?

Dlaczego od razu zakładasz że ja choruje na ciśnienie?

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie. Musi być rozłączane. 

Tak pacze...są na olx...od 400, do 800...

...oj chyba dochodu nie będzie w tym sezonie u Ciebie z kartofli ..tak to jest....czasami...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak pacze...są na olx...od 400, do 800...

...oj chyba dochodu nie będzie w tym sezonie u Ciebie z kartofli ..tak to jest....czasami...

Plon ładny, idą po 2zł.

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Dlaczego?. Przerobić na podnośnik. 

Jest na podnośnik. Ale w miejsce docelowe wjeżdża i wyjeżdża ręcznie.

Opublikowano
28 minut temu, Strongman napisał(a):

Pole mi zaorali,dać na paliwo czy za darmo.

Bo akurat złapałem na gorącym uczynku jakiegoś usługodawce.

Jeśli i tak miało być zaorane to zwrot za paliwo i parę groszy się należy. 

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał(a):

Surowe Z hiszpańskiej świni. 

To te karmione na miejskich fekaliach?

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Plon ładny, idą po 2zł.

Jest na podnośnik. Ale w miejsce docelowe wjeżdża i wyjeżdża ręcznie.

To dorobić mini platformę na 4 kółkach

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli i tak miało być zaorane to zwrot za paliwo i parę groszy się należy. 

Żartujesz?

Ktoś ci na siłę coś zrobi, a ty jeszcze za to zapłacisz?

Kuźwa to bezprawie jakieś...

Opublikowano
32 minuty temu, Strongman napisał(a):

Pole mi zaorali,dać na paliwo czy za darmo.

Bo akurat złapałem na gorącym uczynku jakiegoś usługodawce.

U mnie kolega miał podobnie. Do sąsiada obszarnika za miedze przyjechał orać pracownik, to i przy okazji jego 2 hektary zaorał bo nie wiedział czyje jest czyje.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ale zysk pójdzie w nowy zakup...

Zysk? 500zł? Oszalałeś? To ułamek... Koszt to było 3500zł na sadzeniaki, 170zł Polifoska, Coragen to tam z 50zł. Jakieś 2 tony już sprzedane... A jeszcze ze 4 pójdą...

1 minutę temu, Agrest napisał(a):

To już wolę inną.

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Jak że ręcznie?

Tomek dobrze gada....po mojemu..

No normalnie... Wepchnięta w kąt.

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

U mnie od 5 lat to by taka kopaczka jeździła na paleciaku 😂😜 

Sławek pada coś u Ciebie?. We wrześniu mam 6mm które spadło w sobotę. Podobno u mnie yr nadaje na czwartek ale czy popada. Nic w polu nie robione 

Opublikowano

No kawałek płyty meblowej o 4 koła magazynowe i wpychasz gdzie chcesz

1 minutę temu, PAN88 napisał(a):

U mnie od 5 lat to by taka kopaczka jeździła na paleciaku 😂😜 

Sławek pada coś u Ciebie?. We wrześniu mam 6mm które spadło w sobotę. Podobno u mnie yr nadaje na czwartek ale czy popada. Nic w polu nie robione 

To masz o 4mm więcej. Spadło 2x 1mm i według prognoz to we wrześniu nic nie spadnie. I upały wracają

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v