Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja tam bezbożnik niby a świętuję xD 

Znaczy bym nie świętował, ale wczoraj na wieczór mnie osa uj***ła w łapę, cała łapa napuchła i nie idzie nic zrobić ...

Na zastrzyk proszę się wybrać 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Na zastrzyk proszę się wybrać 

Byłem wczoraj w aptece, dostałem Hitaxe i jakiś żel łagodzący, nic nie boli tylko łapa napuchnięta jeszcze i środkowy palec w którego trafiła osa do końca się nie zgina. Nigdy aż tak nie miałem, zazwyczaj jak mnie osa uj***ła to chwilę popiekło ale po kilku godzinach śladu nie było.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas już nawet w skrzynki nie ładują odpadu, tylko na ziemię idzie uszkodzone i drobnica i potem zbierają tym co przemysł.

Ma 10kg odsortu na 300- 400kg to po co ma zrzucać na ziemię, zwłaszcza że drugi raz jedzie tym śladem platforma zwyżka . I po co miałby kupować kombajn do kilkuset kg na hektar.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ma 10kg odsortu na 300- 400kg to po co ma zrzucać na ziemię, zwłaszcza że drugi raz jedzie tym śladem platforma zwyżka . I po co miałby kupować kombajn do kilkuset kg na hektar.

Różne mają metody, ale płatność pracownikom zawsze ta sama przy jabłku, zawsze na godzinę. Na akord nikt nie zbiera bo to by długo w chłodni nie poleżało po zbieraniu na akord ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
44 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Znaczy bym nie świętował, ale wczoraj na wieczór mnie osa uj***ła w łapę, cała łapa napuchła i nie idzie nic zrobić ...

no ale na forum pisać możesz 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wiem że WK w Płońsku, Sochaczewie i Łowiczu wbijają Ci T jak zrobisz B+E.

Złotów i Piła też 

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

T robią tylko dzieciaki w dużych gospodarstwach ;) gdzie te 2 lata wcześniej się przydają.

Ja też robiłem w wieku 16 lat 

Zwróciło się po miesiącu 🫣

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Ja też robiłem w wieku 16 lat 

Zwróciło się po miesiącu 🫣

Ja nie robiłem w wieku 16 lat bo było nie potrzebne, później zrobiłem B i się na tym jeździło bo kary za brak kategorii były śmieszne, ale jak mieli zmienić te kary to poszedłem do ośrodka gdzie robiłem B żeby zrobić T, a oni mi właśnie doradzili że lepiej zrobić trochę droższe B+E.

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Byłem wczoraj w aptece, dostałem Hitaxe i jakiś żel łagodzący, nic nie boli tylko łapa napuchnięta jeszcze i środkowy palec w którego trafiła osa do końca się nie zgina. Nigdy aż tak nie miałem, zazwyczaj jak mnie osa uj***ła to chwilę popiekło ale po kilku godzinach śladu nie było.

Jak mnie uwali w palec to mam całą dlon spuchnięta za chwilę. Jak nie pojadę na zastrzyk to kilka dni opuchnięte. Moje truskawy nawet ladne

IMG_20250908_151449.jpg

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak napuchła od razu to masz ostrą reakcję alergiczną i musisz uważać, bo w końcu jak dostaniesz gdzieś w żyłkę lub tetniczke to źle się to skończy. Jak spuchłeś na drugi dzień to masz miejscową reakcję alergiczną, niegroźną... Fenistil i smarować, najlepiej nie drapać bo napuchnie jeszcze mocniej. Ja przy pszczołach tak mam. Ciapnie to na drugi dzień w tym miejscu opuchnę. A jak strzeli gdzieś w żyłkę albo lepiej ukrwione miejsce to właśnie tak się dzieje. Na 3 dzień schodzi opuchlizna... 

Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Jak napuchła od razu to masz ostrą reakcję alergiczną i musisz uważać, bo w końcu jak dostaniesz gdzieś w żyłkę lub tetniczke to źle się to skończy. Jak spuchłeś na drugi dzień to masz miejscową reakcję alergiczną, niegroźną... 

Puchło powoli, z 3-4 godziny się zeszło zanim doszło do najgorszego momentu. Już nie raz mnie osa udziabała i nigdy tak nie miałem, myślałem że będzie jak zawsze, popiecze z 3-4 godziny i po problemie ...

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dziś?

W takie święto🤔

Co wy macie z tymi świętami? Dziś do południa wykopaliśmy trochę, somsiad esem też kopał... RSP normalnie pracowała... Jak nie popada dużo dziś to jutro znów od rana do tej 11-12 się trochę ukopie...

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Puchło powoli, z 3-4 godziny się zeszło zanim doszło do najgorszego momentu. Już nie raz mnie osa udziabała i nigdy tak nie miałem, myślałem że będzie jak zawsze, popiecze z 3-4 godziny i po problemie ...

To w takim razie nie żarty. Leć do rodzinnego po coś przeciwalergicznego i po użądleniu stosuj natychmiast. Jedni użądleniami pozbywają się reakcji alergicznych, inni niestety- nabywają je... 

Opublikowano

znowu grzmi i pokropilo delikatnie.

45 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

jak jestes przy domu to od razu do zamrazarki i cos przylozyc w ukaszone miejsce ..

18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Co wy macie z tymi świętami? Dziś do południa wykopaliśmy trochę, somsiad esem też kopał... RSP normalnie pracowała... Jak nie popada dużo dziś to jutro znów od rana do tej 11-12 się trochę ukopie...

nie padalo rano u ciebie ?? z godzine grzmialo od zachodu i ciemne chmury szly..

Opublikowano
14 minut temu, Popier96 napisał(a):

To w takim razie nie żarty. Leć do rodzinnego po coś przeciwalergicznego i po użądleniu stosuj natychmiast. Jedni użądleniami pozbywają się reakcji alergicznych, inni niestety- nabywają je... 

Ja nabyłam. Kiedyś mnie 5 udziabalo na raz gniazdo im spadło w lesie. Jak mnie w skroń urzadlila to zanim dojechałam do ambulatorium to pół twarzy miałam opuchniete

Opublikowano
10 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0 cichu w stodole można robić

W P0le nie idę 

Tam Cię Bóg nie widzi 🤔

8 godzin temu, jacus napisał(a):

normalne-u nas nie ma przemycanych z ukrainy..

Rozumiem. Żona wszystko kupuje i załatwia a ty tylko udajesz gospodarza.

6 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Robimy średnio 40 do max 50 kubików, ale to trzeba na bieżąco od razu poprzecinać piłą motorową na odpowiedni komponent. Jak na wyjeździe robiliśmy siódemki i z boku calówki w całości  dziennie wychodziło średnio 80 kubików. Rekord to 106 kubików przez 9 godzin bo  tam była przerwa godzinowa na odpoczynek minus to co zeszło na przebicie pił

To jest zapierdol nie robota jak widzę. Gdzie Ty masz czas jeszcze forum przeglądać.

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

A punkt drugi ??? Mając B+E w kraju masz to samo co T ... Idź się swoich szczekających kolegów z drogówki zapytaj ... To ograniczenie masy dotyczy tylko samochodu z przyczepka ...

W nauce jazdy w której robiłem B+E instruktorem jest aktywny funkcjonariusz drogówki i mówił dokładnie to samo co ja, dla nich w PL jak ktoś ma B+E to jakby miał T ...

Czyli mając B  i T powinni wbić E do B.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v