Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bananek napisał:

4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Ty bardziej ogarnięty w tych sprzętach miałeś może doczynienia może służbowo w projektorach tv ?

Nie. Chodzi Ci o tv laserowy?

powiedzmy coś takiego może nie koniecznie to https://allegro.pl/oferta/projektor-rzutnik-przenosny-smart-mini-android-12-tv-wifi-bt-hdmi-etui-16902302480

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał(a):

@Uziu92 zobacz, waliza gisamów. W domu zostały jeszcze wkrętarka i klucz. A niebawem dokupuję wiertarkę z udarem. Choć ta wkrętarka ze zdjęcia też ma udar. 

IMG_20250102_105044.jpg

Jak ta l szlifierka ich się spisuje ? Też bezszczotkowa ?

Opublikowano
7 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Jak ta l szlifierka ich się spisuje ? Też bezszczotkowa ?

Wszystko tu bezszczotkowe. Szlifierka dziwnie na pierwszy rzut oka się zachowuje. Możesz tarczą kręcić jak chcesz. Zero oporu. Dopiero jak włączysz to idzie w ruch. Bez zablokowania guzika tarczy nie wymienisz. Jedyna jej wada to to, że jak zadziała bezpiecznik przy mocnym obciążeniu to mus wyjąć i włożyć baterie. Inaczej nie ruszy. Chyba, że ja nie potrafię tego ominąć i jest jakiś magiczny sposób. 

• Like 1
Opublikowano

A tak pytam z ciekawości, ja już kupilem tego parksa i teraz leży bo nie ma akumulatorów do tego. Mus kupić baterie makity  jakąś większą to będzie do gizmanow i adapter do szlifierki. Chyba że jeszcze będą te Aku parka w sensownej cenie, bo te z promocji to krążą po olx za kosmiczne ceny. 

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

Pany  co gdzie mam zaznaczyć w irz jak krowa bliźniaki urodziła ??

W zgłoszeniu urodzenia jest rubryka"Liczba potomstwa przy porodzie mnogim" wpisujesz 2 i na jednym formularzu zgłaszasz dwa cielaki i przy drugim cielaku piszesz że też ciąża mnoga. Bo jak zgłosisz cielaki oddzielnie to wyskoczy błąd że już ta krowa miała wcześniej poród i nie zachowałeś okresu między wycieleniami.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Strongman napisał(a):

Tak i siak błąd wyszkoczy tylko ze się jak wpisze 2 to oni ten błąd usuną albo się nie liczy.

W tamtym roku robiłem bliźniaki i nie pamiętam czy był jakiś błąd informacyjny, bo blokującego na pewno nie było bo od razu wskoczyło jako pasujące, bo jak złożysz na dwóch oddzielnych formularzach to w drugim cielaku będzie błąd blokujący, że krowa o danym kolczyku już miała wycielenie.

Ale ogólnie to mieli parę kwestii poprawić.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Tak i siak błąd wyszkoczy tylko ze się jak wpisze 2 to oni ten błąd usuną albo się nie liczy.

zrobiłem tak jak WItek napisał i poszło bez błedów, juz dodało cielaki

a jeszcze jedno, od ile miesiecy mozna zacielić jałówke aby później przy wycieleniu i zgłoszeniu urodzenia agencja nie oskarzała o gwałcie na nieletniej jałówce :D 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

a jeszcze jedno, od ile miesiecy mozna zacielić jałówke aby później przy wycieleniu i zgłoszeniu urodzenia agencja nie oskarzała o gwałcie na nieletniej jałówce :D 

Fajnie, że wszystko poszło gładko :)

Minimalny wiek przy zgłoszeniu urodzenia to jak mnie pamięć nie myli to 22 miesiące.

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Te ciułacze niech się martwią i czytają 😛

No właśnie nie mają czym się martwić ... Chyba że likwidacja podatku belki dla kwot poniżej 100tys PLN ma ich martwić ;)

Opublikowano (edytowane)

Co dzisiaj jecie?

Bo ja od rana zeruje sylwestrowa sałatkę jak to moja powiedziała mam to dzisiaj zjeść i koniec na pewno nic nie będzie wyrzucane

Nowy rok ledwo się zaczął a już w stresie żyje

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Te ciułacze niech się martwią i czytają 😛

Ty idź lepiej poinformuj Bogdana bo on tam ponoć miliony na koncie ma 🤪

Edytowane przez marulekk
  • Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Co dzisiaj jecie?

Bo ja od rana zeruje sylwestrowa sałatkę jak to moja powiedziała mam to dzisiaj zjeść i koniec na pewno nic nie będzie wyrzucane

Nowy rok ledwo się zaczął a już w stresie żyje

Dzisiaj to się jee z tamtego roku 😛🙋‍♂️

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No właśnie nie mają czym się martwić ... Chyba że likwidacja podatku belki dla kwot poniżej 100tys PLN ma ich martwić ;)

Dużo mssz na ciułane 🤔🤣

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, marulekk napisał(a):

24 miesiące ma mieć i juz może mieć,bo każda sztuka jak ma 24 miesiące liczy się do krów.

Odlicz 9 miesiecy i wyjdzie ze 15

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v