Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

To według pana kobieta nie powinna mieszać się i bawić w zakładanie czegoś co przyniesie jej później ulgę w co miesięcznych rachunkach nawet jeśli nie płaci ich sama. Świetne podejście. Brak u pana jakich kolwiek równouprawnienia płci. Świetna perspektywa na przyszłość dla pana wybranki. 

Ludzie zakładają FV tak aby odciąć się w dużej mierze od rachunków. Nie musi się to płacąc ale lepiej mieć niż nie mieć prądu jeśli go zabraknie ( niektórzy też tak myśla) wszystko zależy od punktu widzenia danego człowiekam 

W takim razie kto płacił do tej pory za rachunki babka czy pan? 

To rób na balkonie. Prędzej falownik siądnie niż ci się to zwróci. Chyba, że sama potrafisz to złożyć😗

Babka użyczyła tylko dachu i zrobili przekop do mnie bo nie chciałem niszczyć swojego. Babka ma taką samą kupę gnoju przed domem jak u jacusia😂

Opublikowano
41 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Nie chcę który zarobić ? 

Tak mi się na tą nockę nie chce jechać 🤬 

Jak byś kogoś znalazł to pytaj czy i mojej nocki nie weźmie 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Nie gadaj...przecież prezydent nie ma takich kompetencji. Korzystając z tych uprawnień, które posiada złoży projekt ustawy obniżającej ceny energii o 30% i już tą obietnicę wypełnił. I wypełni. Zrobi to najprawdopodobniej w grudniu, bo od 1 stycznia mrożenie cen przestaje obowiązywać, więc będzie dobra okazja. I on to zrobi w dobrej wierze. Natomiast sejm tej ustawy nie przyjmie, nawet jeśli obecny marszałek pozostanie marszałkiem i nie schowa jej w zamrażarce (bo jeśli Włodzinierz Cz. zajmie jego miejsce, to zamrażarka będzie przyjmować wszystko co pochodzące z Pałacu Prezydenckiego). I w jakiej wierze to będzie działanie 🤔...

Przecież to widoczne jak na dłoni...jeden by chciał ale nie do końca może, drudzy mogą ale niekoniecznie chcą 🤷...

A wszyscy obiecują. 

Opublikowano
36 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

no tak, maksymalna pojemność zbiornika może być 60l, faktycznie, nie ma podanej ilości zbiorników

Opublikowano
Godzinę temu, konteno napisał(a):

czym jechałeś ? versatym? pare tygodni temu za mną ekspresową kilkanaście km jechali jak z miasta wracałem ale tuż przed zjazdem zanim włączyłem kierunek zaczeli wyprzedzać

budżetówka to tzw żelazny elektrorat , każda opcja POlityczna musi go sobie POdkupić i skrzętnie POwiększać 

Busem

26 minut temu, Baks00 napisał(a):

Jak byś kogoś znalazł to pytaj czy i mojej nocki nie weźmie 🤔

Ok i we druga stronę też poproszę 🫣

Opublikowano
27 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

To rób na balkonie. Prędzej falownik siądnie niż ci się to zwróci. Chyba, że sama potrafisz to złożyć😗

Babka użyczyła tylko dachu i zrobili przekop do mnie bo nie chciałem niszczyć swojego. Babka ma taką samą kupę gnoju przed domem jak u jacusia😂

Czy ja powiedziałam że już zakładam? 

Chciałam założyć na początku tylko koszta mnie przerosły do ceny doszło remont balkonu na własny koszt bez możliwości skorzystania z funduszu remontowego na który co miesiąc płacę jako lokator.

Druga sprawa nie wszystko samemu się da zrobić. 

Czyli mieszka pan oddzielnie nie razem z babką chociaż wcześniej mówił pan że mieszka z babką. Czy to jest druga babka a pan mieszka z jedną z nich. I w momencie kiedy został zrobiony przekop do pana druga  babka nie korzysta z FV chociaż jest na jej dachu. Ona musi sama płacić za prąd czy obydwoje z panem korzysta z tych samych paneli. 

Czy warto obrażać osobę starsza za to że nie ma porządku na swojej posesji nawet jeśli jest to tylko w żartach. Nie oszukujemy się każdy z uczestników forum to czyta nie wstyd panu za takie zachowanie. 

Opublikowano (edytowane)

Nawet bez remontu nie warto zakładać na balkonie. W najlepszym razie wyjdziesz na zero😂

Na jednej posesji mieszkamy to tak jakbyśmy razem mieszkali. Druga  na drugim końcu wsi

No sama płaci, ale może połączę to w jedną instalację i zlikwiduję licznik u niej, tylko nie wiem, czy warto bo babka stara i pewnie długo nie pożyje

Nie obrażam, bo to mój gnój i mój nieporządek

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
konteno napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

tak mam magazyn 10kwh

ile go rozładowuje przez noc ? tzn do jakiego poziomu ? zimą go zabraknie , latem z zapasem pewnie 

do pierdół w domu starcza ale coś większego w gospodarstwie pewnie słaby i szybko go zje 

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na dole pralka raz w tygodniu pierze, u mnie nieraz rzadziej.

mam licznik 2 taryfowy , moge se na taryfie tańszej włączyć i na to samo wyjdzie choć 

@Karol6130 taczkowałaby u ciebie

https://joemonster.org/filmy/95752

@Kowalsky30 0:55 to twoja babka? 

https://joemonster.org/filmy/135089

ok 30% przez noc tak myślę że jak słońca nie będzie to 2 noce wytrzyma więcej nie

Opublikowano (edytowane)

Czyli według pana lepiej płacić rachunki takie jakie płacę i nie bawić się FV. Zobaczymy pożyjemy na razie czym innym jestem zajęta i nie myśle o tym był temat to się wypowiedziałam jak to u mnie wygląda. Nie ważne ile jeszcze pożyje ważne aby ją odciążyć choć trochę w rachunkach. Zbyt dużej emerytury pewnie nie ma więc każdy grosz się liczy. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Maszyny na kpo...

20250824_124645.jpg

20250824_124641.jpg

Ile zamówiłeś 

Godzinę temu, konteno napisał(a):

skąd wiesz ? może jest jak z obrazka

536284004_1200317162129797_7575105907183

@konteno pojeździł byś jeszcze spokojnie drugie tyle, do tego pomyśl bonus z 800+ i emerytura pewna 🤭

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v