Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Weź tym pejsatym pyskiem zrób baranka w ścianę 

4.0 ? Wiesz o czym ty mówisz wogole ? On chce rozsiewacz za 4-5 tys a ty o rolnictwie 4.0 🤦

Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie nie chcą rozwoju, dywersyfikacji.

Czekają jak ktoś im coś da. Przecież to jest bardzo dobry program. Taka unia by wyszła trochę drożej niż te 5000, ale miała by wagę i inne funkcje. 

I wiem o czym ja mówię, na 4.0 jest kupiony sprzęt, jest też zakup maszyn na ochronę środowiska zrobiony.

Trzeba się rozwijać a nie wiecznie narzekać.

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Baks00 napisał(a):

o proszę można się rozwijać 

Ja już zwijam żagle... 

o proszę można się rozwijać 

Ja już zwijam żagle... 

Próbuje utrzymać to co jest dla potomnych.....

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Próbuje utrzymać to co jest dla potomnych.....

Ja już praktycznie decyzję podjąłem,jeszcze trochę pociułam i wakacje....

Zgrabiarka już odjechała...

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Przewracarke masz?

Nie

18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Małe maszyny jakieś czy same klonkry?

Dla Ciebie Piotrze nic się nie znajdzie

Opublikowano
44 minuty temu, Elon napisał(a):

Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie nie chcą rozwoju, dywersyfikacji.

Czekają jak ktoś im coś da. Przecież to jest bardzo dobry program. Taka unia by wyszła trochę drożej niż te 5000, ale miała by wagę i inne funkcje. 

I wiem o czym ja mówię, na 4.0 jest kupiony sprzęt, jest też zakup maszyn na ochronę środowiska zrobiony.

Trzeba się rozwijać a nie wiecznie narzekać.

TC i SC i to pod Władka podłączy 🤦

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Elon napisał(a):

Wtedy pozostaje nadal panną. A tak to tylko problem, mąż, dzieci i teściowa. 

Czy każda panna jest kochanka. 

Czy każda kochanka jest panna 

Czy każda mężatką przyprawia ....

Czy każdy mężczyzna przyprawia orgi

Czy każdy kawaler to kochanek

Czy kochanek to kawaler

Przy jednej dziurze to i kot zdechnie 🫢

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał(a):

TC i SC i to pod Władka podłączy 🤦

Jaki problem zmieniać ciągnik, zacząć się rozwijać. Ludzie zrozumcie że PRL się skończył a UE się kończy.

18 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czy każdy mężczyzna przyprawia orgii.

Czy kochanek to kawaler

Dajesz na prawo czy też i na lewo? Czy też może na prawo ale w dwie.

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czy każdy mężczyzna przyprawia orgii.

Czy kochanek to kawaler

Ale pies nie zdechnie🤷...i wiem co piszę 😁

1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

I Ty rozwojem nazywasz bajery na kilkanaście ha? 

Właśnie...pytanie co to jest rozwój 🤔, bo wszyscy o nim gadają, ale nie jestem do końca pewien czy wiedzą o czym gadają 

23 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

mężczyzna przyprawia orgii.

Pewnie wielu...by było zainteresowanych🤭

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Elon napisał(a):

Jaki problem zmieniać ciągnik, zacząć się rozwijać. Ludzie zrozumcie że PRL się skończył a UE się kończy.

Dajesz na prawo czy też i na lewo? Czy też może na prawo ale w dwie.

Ani na prawo ani na lewo.

W środku jest lepiej ale to tylko jednemu.

41 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ale pies nie zdechnie🤷...i wiem co piszę 😁

Jak suka powie nie to pies nie ruszy

Jeśli mężczyźnie powiesz nie to i tak zrobi co swoje 

41 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pewnie wielu...by było zainteresowanych🤭

Tylko nie każdy ma tyle kasy 

Tym bardziej możliwości ...

Jednocześnie nie każdy do tego mężczyzna się nadaje psychicznie 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
22 minuty temu, Elon napisał(a):

To chcesz przeżyć życie w t25?

Chłop ma ponad 50 lat, następców nie ma. Ma kupować traktor z bajerami za miliony na 10 lat gospodarzenia aby się doturlać do emerytury?

26 minut temu, Elon napisał(a):

Ludzie zrozumcie że PRL się skończył a UE się kończy.

I tacy jak ty też się skończą.

Coś się chmurzy... Wiaterek chłodny... Sporo traktorów dziś na stację do tankowania, mali podorywki robią.

Opublikowano
31 minut temu, Qwazi napisał(a):

Właśnie...pytanie co to jest rozwój 🤔, bo wszyscy o nim gadają, ale nie jestem do końca pewien czy wiedzą o czym gadają 

Dla mnie rozwojem jest wszystko co spowoduje że finalnie zarobie więcej, mniejszym nakładem pracy, ewentualnie właśnie ułatwienie pracy aby się jak najmniej narobić. 

Dlatego wg mnie, to co elon proponuje w sytuacji Ryśka to żaden rozwój bo to co "zaoszczędzi na nawozie " wyda na subskrypcję sygnalu 🤷

• Like 1
Opublikowano

Zapomniałeś o odliczeniu sprzętu który zostaje zakupiony do danej pracy

Jeśli to wszystko odejmiesz to wtedy wychodzi de fakto co jest zarobione i na co pszeznaczyć dane pieniądze. 

Aby prężnie wszystko chodziło to czy chcemy czy nie trzeba inwestować w swoje gospodarstwo 

Innaczej to będziemy tylko do niego dokładać a to nie o to chodzi.  

Opublikowano
35 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Dla mnie rozwojem jest wszystko co spowoduje że finalnie zarobie więcej, mniejszym nakładem pracy, ewentualnie właśnie ułatwienie pracy aby się jak najmniej narobić. 

Ototo...też taka jest moja definicja rozwoju. Ułatwienie pracy to jej mniejszy nakład. Ale wszystko musi być rozsądne, bo inaczej można se zamiast rozwoju zrobić powiększanie z jednoczesnym montażem chomąta na własnym karku🤷...

Jeśli moje gospodarstwo 10 lat temu zarabiało równowartość mojej pensji na etacie, a teraz zarabia równowartość dwóch takich pensji wypłacanych obecnie, to się rozwinęło czy nie🤔...10 lat temu pracowałem w nim razem z żoną i teraz też...nakład pracy w polu jest mniejszy, w oborze porównywalny do tego sprzed 10 lat...dłubanie przy maszynach też porównywalne, bo więcej ich nie ma...

Liczę zarobek netto...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Qwazi mi w innym temacie pewien pan powiedział że jestem nie rozwojowy bo wożę bób i truskawki 15-letnim Ducato, tylko nie wiem po co nowe kupować, jak ono całą zimę stoi w garażu, a latem zrobi trochę lepiej niż 10.000km ... Bo powinienem mieć nowego busa do tego bo przecież zarabiam na truskawkach ... A ja właśnie zarabiam bo nie wydaje kasy na głupoty jak nowy bus do robienia 10.000km rocznie ... Co musi być nowe i porządne to takie jest ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v