Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Dlatego kto miał bydło to zamiast na skup to przepuszczał pszenicę przez śrutownik.

Otręby pszenne kupowałem dla świń. Ale potem skończyłem, bo ceny podnieśli do podobnych jak pszenżyto to się nie opłacało po to jeździć i kupować ...

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja bym zwoził, na noc już jakieś możliwe deszcze nadają.

Otręba drożej niż pszenica ?? Na młynie otreba pszenna była w cenie żyta. A żytnia w cenie owsa.

A co jej tam deszcz zrobi... Daj Bóg niech popada, poplony się zielenią

Chcę po prostu podgonić bo przez to jutro cały dzień rozpaprany, a tak bym se tylko 15 min poplon rzucił i wieczorem drapnął.

11 minut temu, dsbh napisał(a):

To już zależy od Ciebie i od pogody. Słomy nigdy nie zwoziłem w niedzielę. Koszenie zboża i siano już tak. 

U nas zwożą i w niedzielę w żniwa. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nieznane. Spodniora zostaje na swoim miejscu. 

Co to spodniora ?

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Otręby pszenne kupowałem dla świń. Ale potem skończyłem, bo ceny podnieśli do podobnych jak pszenżyto to się nie opłacało po to jeździć i kupować ...

Dla świń to pszenica jara, jęczmień i ew. pszenżyta. Otrąb nigdy nie dawałem.

2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Chcę po prostu podgonić bo przez to jutro cały dzień rozpaprany, a tak bym se tylko 15 min poplon rzucił i wieczorem drapnął.

Mówiłem na swoim przykładzie. Każdy robi tak jak uważa.

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Dla świń to pszenica jara, jęczmień i ew. pszenżyta. Otrąb nigdy nie dawałem.

Dla tuczników tak, dla macior dokładało się trochę owsa czy otrąb właśnie. Do tego jeszcze kukurydzy szło trochę.

Opublikowano
pedro2 napisał:

11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja bym zwoził, na noc już jakieś możliwe deszcze nadają.

Otręba drożej niż pszenica ?? Na młynie otreba pszenna była w cenie żyta. A żytnia w cenie owsa.

11 minut temu, dsbh napisał(a):

To już zależy od Ciebie i od pogody. Słomy nigdy nie zwoziłem w niedzielę. Koszenie zboża i siano już tak. 

jak masz jutro inna robotę to dziś zwieź a jak masz dziś pracować a jutro leżeć to trochę bez sensu

Opublikowano

Ja też już zmniejszyłem otręby w składzie treściwej dla bydła . Głównie ze względu na cenę i to że to tylko zapychacz

Wolę dać mniej paszy a mocniejszej

A zapychacza to kiszonki z 🌽 i sianokiszonki w tym roku starczy 

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie wiem jak się u was podłoga nazywa...

Pomost. Boki to lotry a na przód i tył, tylniki. 

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dla tuczników tak, dla macior dokładało się trochę owsa czy otrąb właśnie. Do tego jeszcze kukurydzy szło trochę.

Macior się u nas nigdy nie trzymało to się nie wypowiem. Tylko tuczniki.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Pomost. Boki to lotry a na przód i tył, tylniki. 

Macior się u nas nigdy nie trzymało to się nie wypowiem. Tylko tuczniki.

Tucznik to podstawą diety był jęczmień i pszenżyto, do tego pszenica nieraz, u młodszych warchlaków kukurydza też szła.

Opublikowano
34 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

myślałem że na torowisku zaparkowany ten biały sprzęt

Hiszpany to parkują gdzie chcą. Mają wyjebane na wszystko.

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał(a):

Taki wóz na który się ładowało siano czy słomę w snopkach. Ściągasz lotry i zakładasz na to miejsce lgi. Do siana jeszcze stosowano pawąz na górę aby z tym dojechać.

Nie słomę  tylko zboże. Błąd.

U nas występowały dwa rodzaje legów.  Jedne bezpośrednio na wozie drugie na pomostach i te się szybko zdejmowało.  Sąsiad miał dwa wozy bogaty był to legów nie zdejmował...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie, wcale ... Gorszy sort ...

Tego już nie chciałam mówić. Wiadomo że ludzie będą zawsze dzielić ludzi. . Jednych mamy za znajomych drugich za kolegów/ koleżanki , trzecich za przyjaciół, czwartych za wrogów. Tego nie unikniemy. Podziały będą zawsze. Tym bardziej kiedy chodzi o pieniądze czy w polityce. Kiedyś ktoś mądry powiedział prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie. A z rodziną dobrze wychodzi się na zdjęciu. 

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Już bardziej niż obecnie nie nagradzano tych mniej zaradnych.

Czy świat jest sprawiedliwy? Nikomu nie dogodzisz tak jak by każdy był zadowolony. Oczywiście że nasza władza tylko myśli o tych co im coś dadzą przyszłościowo to było i będzie z PO. Zobacz jak oni nawzajem się opluwają. Wystarczyło posłuchać góru z Polski 2050 Hołowni który jechał po wyborach jak tylko mógł po Tu.. co mu dało tylko to że sobie pogadał i tak wróci z podkulonymi ogonem lub wyleci poza wykres. 

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Nie wymagam żeby wszyscy myśleli tak samo, nawet bym tego nie chciał. Ale, nawet jeśli tego nie zmienię, to będę gadał o wzajemnym szacunku, nawet podczas kłótni sporów. To, że tego nie zmienię nie jest powodem, żebym nie gadał. Tak samo mam w radzie. To że przegrałem głosowanie 1:14 nie jest powodem, żebym nie składał wniosku, który był głosowany i mówił dlaczego go skladam

Zawsze z każdym trzeba rozmawiać nie zależnie od wyznania, narodowości, czy nawet politycznych przekoń. Wprost każdy z nas jest inny.

Szacunek jest do ludzi którzy na to zasługują a nie każdy zasługuje na niego. Nikt nie przekona mnie abym miała do każdego człowieka szacunek. Tak mnie nauczyło życie i ludzie którzy mnie otaczali. To się nazywa lekcja życia  która jest na całe życie. 

Widzisz złożyłeś wniosek nie przeszedł ale cały i to jest ok jak dla mnie. Nie podzielicie go na połowę lub jeszcze mniej. Tak wielokrotnie się dzieje w życiu czy w polityce. Jedno mówią drugie robią a trzecie jeszcze poprawiają tak jest w tej chwili. Tworzymy coś co późniejszym czasie powstaje zupełnie inny projekt niż był początkowym Tak ma być i na to mamy się zgodzić? Uważam że tak nie powinno się dziać.

Ludzie głosowali na nich  ponieważ wierzyli że będzie tak jak powiedzieli. Co im pokazali? Oczywiście to co zawsze 4 litery. Osiągnęliśmy to co chcieliśmy teraz to wam pokażemy gdzie was mamy. 

2 godziny temu, mirro napisał(a):

Nierówności czy podziały? Bo zdaje się "urawniłowka" Ci się marzy?🤣

Sama ludzi nie traktuje jednakowo. Tylko traktuje ich na to jak zasługują. Tego nie zmienię i nie zamierzam zmieniać. Tylko że ja jestem człowiekiem a nie osobą publiczną 

Tylko że każdy polityk to jest osobą publiczną ludzie w niego wierzą lub i nie. Niezależnie od tego musi mieć jakiś poziom a nie mówić co mu ślina na język przyniesie. To nie jarmark i przedstawienie które trzeba odegrać. 

Jeśli ludzie będą mieli pewność że to co mówią politycy i to będzie spełniane  będą mieli zawsze wygraną w kieszeni. Tylko że oni na błędach się nie uczą nawet te minimum. I później się dziwią że zostają tak potraktowani. 

Zasada jest prosta jeśli chcesz aby ludzie wybierali cię nie kłam a jeśli kłamiesz to rób to tak aby te kłamstwo nie wyszło nigdy na wierzch. 

Co za tym idzie jeśli składasz jakieś projekt przemysł to kilkakrotnie I oblicz czy będziesz w stanie to wszystko spełnić jeśli tego nie zrobisz wyjdziesz na frajera i zostaniesz nim do końca. 

Takiej opinii  nie pozbędziesz się łatwo czy tego chcesz czy nie. 

Nieraz lepiej milczeć i nie skladać  obietnic które nie będą spełnione w całości. Wiadomo że jeśli po części coś spełnisz to nie jest całość która obiecałeś. 

2 godziny temu, dsbh napisał(a):

Jak chcesz to potrafisz napisać zrozumiale. Chyba że skopiowałaś 😁

Chciałabym aby tak było. Kopiuj w klej ale nie tego mnie uczono. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nikt nie przekona mnie abym miała do każdego człowieka szacunek.

Żebym przestał kogoś szanować musi na to zasłużyć. Nie ma odwrót, że musi zasłużyć, żebym go szanował🤷...

7 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Widzisz złożyłeś wniosek nie przeszedł ale cały i to jest ok jak dla mnie. Nie podzielicie go na połowę lub jeszcze mniej. Tak wielokrotnie się dzieje w życiu czy w polityce

To, co było w uchwale urągało wszystkim zasadom zarządzania środkami publicznymi. Mój wniosek dotyczył wykreślenia/ usunięcia tego z tej uchwały. To był jej wycinek. Efekty tego, jak się to skończyło już są 🤷. I będą jeszcze bardziej widoczne i dolegliwe. Nikt mi za to nie powiedział złego słowa, a wręcz przyznano mu rację w dyskusji, a w głosowaniu 🤷... powody 🤔...nie chce mi się o nich gadać 🤷...

Opublikowano

mi tez sie nudzi..tylko mi za to placa.🤣

22 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Które z was tak lubi się włóczyć i zmusza drugiego, ty, czy pani Monika? 

czemu do chyznego nie podjechales to bys sie dowiedzial ??

22 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

@jacus, tak z ciekawości...w ciągu roku ile wycieczek autokarowych zaliczyłeś?

tyle i le ty razy zaliczyles a nawet pare razy wiecej 🤣

jeszcze pociag i samochod.. 

az tak mi sie nie nudzi zebym liczyl.

22 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Racja..Pani Monika wygląda wniebowzięta a jacus jakiś taki niewyraźny, ale myślałem, że taki się urodził

ja za to place 😂

22 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ma żadnej fotce się nie uśmiecha....na każdej wygląda jak by ...brzuszek go bolał...🤭

twoja ma dobre oipinie na google-zawsze pomocna ,usmiechnieta,doradzi  ..a o to nic... klienci cie nie lubia ??

22 godziny temu, dsbh napisał(a):

Nie zrozumiałeś kontekstu wypowiedzi. Państwo dokręca Ci śrubę, nic Ci się nie należy. W wieku emerytalnym najlepiej aby Cię przykryli ziemią. To po co tu siedzieć ? 

Spadłeś z tych wzgórz lawendowych 🤔 ? To po coś tak wysoko wychodził ?

To najpierw rząd niech nie zabiera. 

Dlaczego mają pracować na czyjąś emeryturę ? To jest patologia. Firma która przynosi straty powinna iść do likwidacji.

ty spadles z wozu  na glowe i wystarczylo .

18 godzin temu, Agrest napisał(a):

Patrzaj małopolski narcystyczny kmiocie. W Polsce od B w górę to ludzie w ogrodach mają, a ty musisz plecak pakować i termos zalać by powonienie w nozdrzach z łajna na lawendę zmienić.

Widzisz, ja mam lawędę, mam klimat, mam atrakcje wizualne i mam jeszcze pieniądze z tego skrawka bo nasiona po 1000 za kg sprzedaję.

Jedź do Rumunii , tam zrobisz karierę i zyskasz szacunek.

20250712_202521.jpg

w domu wszysyc zdrowi ??

co cena owocow miekkich  robi z czlowieka ..

nie idzcie ta droga- tworki czy choroszcz nie jest zgumy..

15 godzin temu, dsbh napisał(a):

I tak by mi się nie chciało. Jestem aspołeczny. W szkole męką dla mnie były jakieś występy. Na szczęście udało się ją skończyć 🤣.

pierwszy w rodzinie podstawowke skonczyl-szacun.

6 godzin temu, witejus napisał(a):

Ktoś musi pilnować bramy.

nawet ty bys umial to robic..

cyk pilot 23 i 5 .. pol tony pszenicy w kieszeni..

ale za glupi jestes zeby to zrozumiec🤣

4 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jacuś to świetnie udaje, że żyje w cywilizacji... Wlazł do wyścigu szczurów i musi...

a ty udajesz ze w zacofaniu..

ja bylem pare razy w polance a ty u mnie ile razy ??

stara w tym roku przegapila tulipany .

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gdzie przepaść, Jacuś taki sam rolnik tylko gra pajaca, 2ha na własność i 3ha w wieczne użytkowanie czy jakoś tak to leciało, nie znam takich form własności, bo w Polsce Z to nie występuje jakoś, albo się jest właścicielem, albo się dzierżawi ...

nie weidzialem ze jestek taki ciemny..

pewnei twoja slubna w gdansu w bloku mieszka a grunt spoldzielna ma na wieczyste -znaczy 99 lat-uzytkowanie.

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak poważnie...

To nie zauważyłem u niego tego wyścigu...

Naprawdę spore zapóźnienia u niego ...

Nawet żniwa jak u innych po dożynkach.

...musi taki wolnioba we wszystkim...

chlopie -u nas pada czasami dzeszcz..czasami to nawet i tydzien.

No i co z tego ??? Że siedzicie na kupie jeden na drugim ?? Już Jacuś narzekał że nie ma jak się wszczać w krzakach bo z każdej strony patrzą xD

U mnie na podwórku na spokojnie sobie zawracam z 2 przyczepami 6t, a można powiedzieć że jak na okolice to mam nie za duże podwórko.

bo ziemia bez wartosci. .

3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To narzucenie nie mające nic wspólnego z historią...

Bo na nim nie pracuję do końca miesiąca? Chodziłem jesienią jak produkcja szła, byłem ze 2 czy 3 niedziele w listopadzie i grudniu, fajne bo kasa wpadała a się nie urobiłeś.

dokladnie tak jak ja..

3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Nie wymagam żeby wszyscy myśleli tak samo, nawet bym tego nie chciał. Ale, nawet jeśli tego nie zmienię, to będę gadał o wzajemnym szacunku, nawet podczas kłótni sporów. To, że tego nie zmienię nie jest powodem, żebym nie gadał. Tak samo mam w radzie. To że przegrałem głosowanie 1:14 nie jest powodem, żebym nie składał wniosku, który był głosowany i mówił dlaczego go skladam

a o co chodzilo w tym wniosku ?? 

Musisz w większej miejscowości mieszkać, u nas to tylko 30 domów jest ;) 

a ile zamieszkanych ?? w jakim wieku mlodzi do warszawy wyjezdzaja ?

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał(a):

twoja ma dobre oipinie na google-zawsze pomocna ,usmiechnieta,doradzi  ..a o to nic... klienci cie nie lubia

Znowu coś zmyślasz?🤭

4 minuty temu, jacus napisał(a):

nas pada czasami dzeszcz

Co roku żeś opóźniony....we wszystkim zresztą...🤭

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

a ty udajesz ze w zacofaniu..

ja bylem pare razy w polance a ty u mnie ile razy ??

stara w tym roku przegapila tulipany .

Po co mam do ciebie jeździć... Nie widzisz różnicy jak przyjedziesz do nas patrząc na swoje podwórko? O ile przyjeżdżasz... Owszem, znajdą się jeszcze gnojniki na środku jak u ciebie ale chałupy w większości ocieplone, płoty ze sztachet czy takich siatek jak u ciebie giną... Może to te wycieczki tyle kosztują? No chyba, że zostaniesz w chałupie sam ze starą to faktycznie, nie ma sensu inwestować.

4 minuty temu, jacus napisał(a):

a ile zamieszkanych ?? w jakim wieku mlodzi do warszawy wyjezdzaja ?

Pie*dolisz o tej cywilizacji a jak się na szybko przeliczy chałupy w okolicy to jeszcze parę lat i w wielu zostanie jeden - dwóch dziadków a w nielicznych kilku młodszych... 

Obiad zjedzony, pogoda ładna się zrobiła... 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pie*dolisz o tej cywilizacji a jak się na szybko przeliczy chałupy w okolicy to jeszcze parę lat i w wielu zostanie jeden - dwóch dziadków a w nielicznych kilku młodszych... 

Dawno jego brednie obalone zostały.

Ciągle zmyśla.

No czasami napisze prawdę, ale te jego brednie o Polsce A....

No nic tylko memy z tego robić ..