Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Musisz w większej miejscowości mieszkać, u nas to tylko 30 domów jest ;) 

Moja część wsi msła sle z 60 chałup inne poboczne po 100 i więcej...

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Moja część wsi msła sle z 60 chałup inne poboczne po 100 i więcej...

To u nas takich wsi nie ma xD Jak z 50 chałup to już duża wieś xD 

Moja wieś z tego co kojarzę ma około 200 lat, wcześniej w tym miejscu były lasy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A co mnie ich odpoczynek obchodzi? Nie muszą w niedzielę odpoczywać, mogą w inny dzień. Może jak ktoś innowierca to nie świętuje niedzieli tylko inny dzień tygodnia i co? 

Bo właśnie niedziela jest tym wolnym dniem od pracy ... większość zakładów pracy stoi a ty ryj jak głupi i wał te %🤦🤪

• Haha 1
Opublikowano

Mi ksiądz co niedziela i Święta życie umila. Napierdala do 7 godz i tak kilka mszy na całą okolicę. Jak kto chce się modlić to idzie do kościoła a nie cyrki odpierdala. Poza kościołem cisza powinna być i szwagierka zdziwiona że u nas tak jest a mieszka w Słupsku i tam poza murami kościoła cisza panuje.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

... większość zakładów pracy stoi a ty ryj jak głupi i wał te %🤦🤪

Zakłady spożywcze idą normalnie ... Wiele zakładów na niedzielę nie staje bo wznowienie po weekendzie i nagrzanie wszystkiego jest droższe niż dodatek niedzielny dla pracowników ...

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał(a):

Aleeeee ksiądz tez chciałby w niedzielę odpocząć a nie może. Wstaje rano, patrzy a tu kupa luda wali do kościoła i oczekuje jego obecności.🤣

Ksiądz to powołanie ... tego się do zwykłych śmiertelników niw porównuje

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Teraz, slawek74 napisał(a):

Ksiądz to powołanie ... tego się do zwykłych śmiertelników niw porównuje

Taaa, powołanie xD Do zbierania kasy xD Szczególnie mocno to powołanie widać u tych co purpury noszą, poza nielicznymi wyjątkami ...

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Andpol napisał(a):

Mi ksiądz co niedziela i Święta życie umila. Napierdala do 7 godz i tak kilka mszy na całą okolicę. Jak kto chce się modlić to idzie do kościoła a nie cyrki odpierdala. Poza kościołem cisza powinna być i szwagierka zdziwiona że u nas tak jest a mieszka w Słupsku i tam poza murami kościoła cisza panuje.

700m mam do tego przybytku, nie słychać nic poza dzwonami. Jedynie mogą jakieś drobne szmery słyszeć ci co mieszkają na "organistówce" to jakieś 150-200m od kościoła... Za to jak jakieś imprezy typu dożynki, dni gminy i wiatr sprzyjający to dudnienie z parku pełną parą słychać...

Opublikowano
20 minut temu, kizak napisał(a):

I jak tu nie zostać alkoholikiem  ,twardziel z Ciebie ,albo i nie ,baba w 5 minut by Cię dopadła;)    ,,Jeszcze flaszki nie otworzyli a Dżin już jest''😱🥶;)

U mnie piwo często gaz uleciało po otwarciu a i ważność potrafi stracić ... 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

700m mam do tego przybytku, nie słychać nic poza dzwonami. Jedynie mogą jakieś drobne szmery słyszeć ci co mieszkają na "organistówce" to jakieś 150-200m od kościoła... Za to jak jakieś imprezy typu dożynki, dni gminy i wiatr sprzyjający to dudnienie z parku pełną parą słychać...

No ja mam jakieś 50m i wk***ia mnie już to a o dożynkach czy innych imprezach to jeszcze zrozumie a nie co niedziela kilka mszy słuchać tego samego.

Opublikowano
11 minut temu, Andpol napisał(a):

Zmień adres...😁

10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zakłady spożywcze idą normalnie ... Wiele zakładów na niedzielę nie staje bo wznowienie po weekendzie i nagrzanie wszystkiego jest droższe niż dodatek niedzielny dla pracowników ...

Nie wszystkie spożywcze... mięsne większość ma przerwę idzie tylko to co musi..

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Zmień adres...😁

U nas klechę mieszczuchy uciszyły. Ma od sądu zakaz głośników na zewnątrz budynków a dzwonić dzwonami może tylko 3x w niedzielę ...

Opublikowano
8 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Przepraszam że dopiero teraz 

W tej chwili państwo jest przeciwne ludziom którzy są samotni albo żyją w konkubinacie. 

Jeśli tego nie widzisz to znaczy że masz klapki na oczy i chcesz widzieć tylko to co chcesz.

Samotni ludzie są dla społeczeństwa jak choroba którą trzeba wyleczyć tak samo ludzie w związkach nieformalnych

Aby zrozumieć trzeba stać się tymi osobami ale to jest trudne wiadomo że ludzie jednych nie zrozumieją drugich. Każdy ma swoje argumenty za i przeciw. 

Coraz to więcej mają pomysłów aby ukarać jak nie jednych to drugich. 

To jest sprawiedliwe konstytucja mówi że jesteśmy równi. Tak nie jest i nie będzie. Zawsze mówią że papier wszystko przyjmie i tak jest. 

To już było i nic się nie zmieniło. Dziel i rządz to jest ich hasło odkąd powstało to ugrupowanie.

PiS równo dawał tylko że on tylko chciał kupić wyborców i wiedział że jeśli będzie inny to będzie wygrywał tylko się przeliczył. I tak w tej chwili mamy co mamy. 

Jeśli mam być szczera to wdowa bogata czy biedna jest dalej wdową. Tego nie możemy zaprzeczyć. Tylko że różnica jest taka że jedne straciły wcześniej drugie później. To jest los tego nie przeskoczymy.Wiem że ból jest ten sam tylko że jedni wyrobili więcej drudzy mniej. Wszystko jest przeliczone. Życie jest życiem tego nie przeskoczymy. 

Jeśli rząd by podzielił wdowy na leprze i gorsze. Czyli biedne dostaną więcej a bogate mniej a samotne osoby coś po środku. To gwarantuje ci że prezydent by tego nie podpisał lub by wysłał to do Trybunału Konstytucyjnego. I nikt by niczego nie dostał. 

PO przeliczyło że jeśli dadzą wszystkim wdowcom popłynął. 

W świecie zawsze jest że bogaty wygrywa a biednemu wiatr w oczy wieje i kłody pod nogi się mu rzuca.  Można się tylko z tym nie zgodzić czy zgodzić. 

Nikogo do końca nie zadowolimy zawsze będzie nie tak jak byśmy chcieli. Wszystko jest podyktowane chwila momentem  (pieniędzmi). 

4 lata rządu przeminie. Będą wybory każdy powie SPRAWDZAM. Zostaną rozliczeni ze wszystkiego co zrobili i nie zrobili Nawroc... chce pomóc aby 100 konkretów było w jakiś sposób wykonane 🤣 tylko że one są nie do ogarnięcia bez zabezpieczenia. 

Wiem że najlepiej chciałbyś aby było wszystko sprawiedliwe aby było dobrze ale to jest świat który zawsze będzie dzielił dopóki rządzi pieniądz tak będzie.

Podsumowując wszystko co napisałam wszystko będzie dzielone dopóki można dzielić. Jak by nie można by było dzielic  to świat by był za idealny. 

Jak chcesz to potrafisz napisać zrozumiale. Chyba że skopiowałaś 😁.

3 godziny temu, jacus napisał(a):

hej ho ,hej ho do pracy by sie szlo...

pozniej poczytam wasze genialne mysi,bo wczoraj nie mialem czasu.

pogoda sie zmienila diametralnie, ale jeszcze zimno nie jest...bez zadnych opadow..

I znowu sam będziesz się gapił w te ściany. Gdzie zdjęcia lawendy ?

51 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Bamber to ziemię dzierżawi albo ma więcej niż z 10ha w naszych stronach... 

To nie u mnie sieroto... 60a w trzech kawałkach, u nas to dużo... Dla 2 krów na zimę i bycka...

60 a to się już prasuje aby się nie narobić. Poza tym facetowi się nie chciało kopić a z kopek było by lepiej i szybciej. Mi by się nie chciało ale skoro lubisz jak Ci się na głowę sypie to Twoja sprawa.

36 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie o to chodzi...

Bardziej czy warto zakłócać niedzielę....dla taczki siana....

Jeżeli jutro miało by być załamanie pogody to tak.

31 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Łask. Baza lotnicza.

7 minut na piechotę, 4 sklepy, plus żelazny i budowlany. 

Kilometr drogi.

22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jestem całkowicie za tym. Chcesz chodzić do kościoła - finansuj. Żadnych krzyży, religii, niech się utrzymuje tylko i wyłącznie z tych, którzy tam chodzą i chcą istnienia tej instytucji. Chcesz świętować - świętuj, nie - pracuj i niech jedni i drudzy się zajmą swoim. A jak się nie podoba, że w niedzielę za płotem traktor warkocze to won do miasta. 

Tak zapytam. Cmentarz to kto u was utrzymuje i z czego lub za co ? Kościoła nie chcesz finansować to rozumiem ale na cmentarzu się znajdziesz prędzej czy później.

19 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A co mnie ich odpoczynek obchodzi? Nie muszą w niedzielę odpoczywać, mogą w inny dzień. Może jak ktoś innowierca to nie świętuje niedzieli tylko inny dzień tygodnia i co? 

Powiedz to tym co pracują cały tydzień po 10 godzin dziennie.  Sukcesów.

11 minut temu, 6465 napisał(a):

Czemu ukarać?. Myślisz że nie ma takich co lubią pracę na wsi i nie oczekują sexu 🤔

Pracę tak ale nie harówę. Rzucił bym kilka przykładów jak można źle trafić ale zbyt charakterystyczne.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie wszystkie spożywcze... mięsne większość ma przerwę idzie tylko to co musi..

Owocowe idą pełną parą ;) 

Rozumiem że krów w niedzielę nie doisz bo mleczarnia w niedzielę nie pracuje ?? A może powinna przestać pracować ;) Byś wylał mleko z niedzielnego udoju do rowu to może byś nie psioczył na niedzielną pracę ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, Andpol napisał(a):

Wystarczy jak głośniki do kościoła schowają

jedynie zimą spokój i cisza

A próbowałeś porozmawiać 🤔 może od tego trzeba zacząć 🤔

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas klechę mieszczuchy uciszyły. Ma od sądu zakaz głośników na zewnątrz budynków a dzwonić dzwonami może tylko 3x w niedzielę ...

I tu chyba sąd tylko pomoże bo nie tylko mnie to wk***ia 

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

60 a to się już prasuje aby się nie narobić. Poza tym facetowi się nie chciało kopić a z kopek było by lepiej i szybciej. Mi by się nie chciało ale skoro lubisz jak Ci się na głowę sypie to Twoja sprawa.

Z kopek jako takich nigdy się nie ładowało... Tylko z płotków... 

1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Powiedz to tym co pracują cały tydzień po 10 godzin dziennie.  Sukcesów.

Znam takich, w niedzielę i soboty jeszcze po 15-20ha obrabiają. A 5 dni w tygodniu etat po 8-10h. 

Tak zapytam. Cmentarz to kto u was utrzymuje i z czego lub za co ? Kościoła nie chcesz finansować to rozumiem ale na cmentarzu się znajdziesz prędzej czy później.

U nas od 1952 ksiądz ma do powiedzenie o cmentarzu tyle, że może doradzić... Cmentarz komunalny, płaci się za grób w gminie, gmina utrzymuje, już są świeckie pochówki... Cennik taki. 

Zrzut ekranu 2024-11-10 151001 (1).png

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Owocowe idą pełną parą ;) 

Rozumiem że krów w niedzielę nie doisz bo mleczarnia w niedzielę nie pracuje ?? A może powinna przestać pracować ;) Byś wylał mleko z niedzielnego udoju do rowu to może byś nie psioczył na niedzielną pracę ;) 

Może czytać to ty i umiesz ale z rozumem to czasem jak u piotera 🤦 nie wszystkie i nie zbędne zacznij myśleć i szare komórki ćwicz...

Opublikowano
8 minut temu, Andpol napisał(a):

No ja mam jakieś 50m i wk***ia mnie już to a o dożynkach czy innych imprezach to jeszcze zrozumie a nie co niedziela kilka mszy słuchać tego samego.

To idź do proboszcza niech zmniejszy głośność, jak normalny to posłucha. U Ciebie nie stoją ludzie przed kościołem w czasie mszy ?

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Powtórzę pytanie z wyżej. Stoją u Ciebie ludzie pod kościołem w czasie mszy ? U mnie tak. Jedni bo się spóźnili na mszę, inni bo na powietrzu lepiej. Dla nich właśnie wystawia się głośniki.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Powtórzę pytanie z wyżej. Stoją u Ciebie ludzie pod kościołem w czasie mszy ? U mnie tak. Jedni bo się spóźnili na mszę, inni bo na powietrzu lepiej. Dla nich właśnie wystawia się głośniki.

A innym te głośniki przeszkadzają i skutecznie uciszyli te głośniki, w środku budynku pusto to niech sobie stoją w środku ;) Sąd doradził księdzu że jak chce to może kupić zestawy słuchawkowe dla tych co chcą stać na zewnątrz ;) Jest coś takiego jak Silent Disco to można i Silent Mszę zrobić ...

• Haha 1
Opublikowano

U Ciebie nie stoją ludzie przed kościołem w czasie mszy ?

Kościół wielki a ludzi coraz mniej... Nie te czasy. Czasem przejeżdżam obok w trakcie trwania mszy to na zewnątrz stoją tylko chłopy, które przyszły się spotkać i pogadać... 

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z kopek jako takich nigdy się nie ładowało... Tylko z płotków... 

Z kopki chyba szybciej i lepiej. U nas czegoś takiego jak płotki nigdy nie było.

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Znam takich, w niedzielę i soboty jeszcze po 15-20ha obrabiają. A 5 dni w tygodniu etat po 8-10h. 

A ja znam takich co poszli do roboty i im wystarcza. Teraz pomyśl, którzy będą mniej wyeksploatowani na starość ?

10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U nas od 1952 ksiądz ma do powiedzenie o cmentarzu tyle, że może doradzić... Cmentarz komunalny, płaci się za grób w gminie, gmina utrzymuje, już są świeckie pochówki... Cennik taki. 

Zrzut ekranu 2024-11-10 151001 (1).png

I skąd na to gmina bierze ? Nic się nie dokładasz ?