Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale nie dotyczy to przypadku ciągników i pojazdów wolnobieżnych ... Na B też masz limit masy 3,5t niby a ciągnikiem 8t możesz jechać ...

Dobrze Qwazi pisze. Ustawa o kierujących mówi tak- 

kategorii B:

a) 
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) 
zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) 
zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,

12) 
kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w prawie jazdy kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą (przyczepami), przy czym w zakresie kategorii B+E dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać 3,5 t;. 

Następnie masz adnotację -  Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy. - czyli nas interesuje Kategoria B podpunkt C). 

I dopiero to  o czym piszesz 
2) 
kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);. 

Ale dalej rozporządzenie daje wam obowiązek w wydaniu kategorii T przy zrobieniu kategorii B+E po 2016 roku, bo to reguluje już rozporządzenie o wydawaniu kategorii. 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Qwazi czytasz jak Ci się podoba ... I jak pasuje pod twoją narrację...

Czytam tak jak się czyta przepisy. Tak czytałem kierując wniosek o ukaranie i sąd się że mną zgodził 

Opublikowano
Łolek napisał:

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

2 znajomych i ja robiliśmy B+E na przestrzeni 3 lat, wszyscy mamy wbite T "przy okazji".

Tak jak pisałem wcześniej zależy od wk 

bardziej od okresy czasu w którym to robiles

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Ale na samym  B można jechać kombajnem co waży 12 ton.

A jest niby limit masy 3,5t na kategorię B xD 

Teraz, Strongman napisał(a):

Trzeba kurs kombajnisty.

Nic takiego nie trzeba żeby jeździć po drogach ...

Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zobacz ten post poniżej. Rozporządzenie jest nie dostosowane do ustawy. Jednak policjant na drodze nie będzie wniósł w jaki sposób kategorie zdobyłeś. Sprawdzi w CEPiK że masz i tyle. A jak nie masz, to jedziesz bez kategorii i masz problem

No właśnie to jakieś zagmatwane, niedoprecyzowane na jakimś etapie.

Nie wiem czemu niektórym wbijają t przy b+e.

Trochę to dziwne 

Traktory i przyczepy, to kupę większe gabaryty.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Trochę to dziwne 

Traktory i przyczepy, to kupę większe gabaryty.

A mając kategorię B możesz jechać kombajnem ważącym 15t czy dużym ciągnikiem 10t, to już normalne ? Chociaż wcześniej w przepisach Qwaziego jest masa 3,5t napisana ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a wymień teraz prawojazdy i Ci z automatu wbija ja jak ileś lat temu zrobiłem ce to mi nie wbili a jak rok temu wymieniłem prawo jazdy to mam be c1e1 t z automatu

A kurde może i tak trzeba zrobić 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A mając kategorię B możesz jechać kombajnem ważącym 15t czy dużym ciągnikiem 10t, to już normalne ?

Nie pamiętam, ale chyba na b nie można 

Mam t i wiem że mogę.

Na t to do 3.5 tony chyba i przyczepka 750.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Można samym ciągnikiem ważącym 10t na B ... 

Tak na szybko to znalazłem b+e max7 ton.

Moim zdaniem coś jest nie tak z interpretacja 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Miałem kat. T to na UJ było robić C+E. Powinni mi z automatu wbić. Skoro na t można ciągać 2 przyczepy z dmc 18t.🤔

To jak z prostokątem i kwadratem ;) Każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

ale nie każdy prostokąt

... żaden..

Mnie uczono inaczej...

Dziwne rzeczy tu piszeta...

O tym wbijaniu t to słyszałem, ale zawsze różnie pisali o tym.

Edytowane przez 12Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v