Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak dla mnie obrabianie paru hektarów i handel ziarnem to żaden zysk. Jeszcze jeśli jak u Ciebie, zbyt na worki to może. Jedynie hodowla. 

Jak zadbałeś to trzeba było się postarać żeby te 2k ha na czysto nie zostało z zboża na moich glebach. Już nie mówiąc o rzepaku, ale jego nie siewałem. 

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak dla mnie obrabianie paru hektarów i handel ziarnem to żaden zysk. Jeszcze jeśli jak u Ciebie, zbyt na worki to może. Jedynie hodowla. 

Jak zadbałeś to trzeba było się postarać żeby te 2k ha na czysto nie zostało z zboża na moich glebach. Już nie mówiąc o rzepaku, ale jego nie siewałem. 

Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Oczywiście przy handlu na woreczki? U nas to nie schodzi... No, w tym roku trochę niektórym się udało sprzedać bo w okolicy Wieprza grad im wszystko wytłukł i potrzebują ale to jeden taki skok.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Oczywiście przy handlu na woreczki? U nas to nie schodzi... No, w tym roku trochę niektórym się udało sprzedać bo w okolicy Wieprza grad im wszystko wytłukł i potrzebują ale to jeden taki skok.

Ogólnie tyle wychodziło. Na worki wcale to lepiej nie wychodzi licząc czas gdzie to trzeba załadować, ale mam stałych klientów którzy rok w roku biorą to im sprzedaje. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ogólnie tyle wychodziło. Na worki wcale to lepiej nie wychodzi licząc czas gdzie to trzeba załadować, ale mam stałych klientów którzy rok w roku biorą to im sprzedaje. 

Opublikowano

I doliczając dopłaty... Czyli w rezulatacie z tysiąc góra... Teraz ci co chcą oddać to też chcą już jakiś grosz a nie jak 20 lat temu, że obrabiaj i przywieź parę worków zboża.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Dostosowując cenę do danego miejsca. Tam gdzie jest dalej od miasta tym jest taniej. Dla mnie powinny być te same ceny. Wybacz ale my jako miastowi też nie mamy tak łatwo i tyle pieniędzy aby innych dorabiać.

U mnie są trzy bazarki na każdym z nich jest inna cena i to nie jest zależne od tego ile płacą za miejsce w tym przypadku jest jedna cena. Zalezne jest cena tutaj od tego w którym miejscu one się znajdują. 

Nawet u mnie na wsi było tak ja Warszawianka można z niej zedrzeć bo ona bogata.

Tak w większości widzicie miasto oni bogaci a my biedni.

Czy nie jest w większości odwrotnie. 

Chciałam zobaczyć inny punkt widzenia 

Jednak tak naprawdę mówią prawdę ...

Ale jaja....😆🤭😆

Tak głupiego przedstawienia relacji miasto wieś....jeszcze nie czytałem....😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
19 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

I doliczając dopłaty... Czyli w rezulatacie z tysiąc góra... Teraz ci co chcą oddać to też chcą już jakiś grosz a nie jak 20 lat temu, że obrabiaj i przywieź parę worków zboża.

To wtedy przestaną dzierżawić, jak przestaną dzierżawić to się kupi mulczer i się będzie jeździć mulczować w usługę. Trzeba se radzić. 

Opublikowano

To wtedy przestaną dzierżawić, jak przestaną dzierżawić to się kupi mulczer i się będzie jeździć mulczować w usługę. Trzeba se radzić. 

U mnie areał idealny na ten zbyt. Zejść trochę z ziemniaków, warzywa zlikwidować, zacząć siać jakiś groch na ziarno, pszenica, trochę jęczmienia, kukurydza i bajka. Pszenica - groch - ziemniaki, jęczmień, kukurydza. Co 3 lata zmianowanie.

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał(a):

A taki

17549927603542386314555070994703.jpg

To jest chyba jakiś SP. Nie w moim typie. Za lekki. Tym bardziej że srokaty. Nie podobają mi się srokacze. Lubię ciemno gniade i karogniade, i jeszcze siwe. Kare i gniade toleruję. Z budowy to sucha noga ok, szyję trudno ocenić w tej pozycji, kłoda w porządku. Zad niezbyt. Ma to, co mi się budowie konia strasznie nie podoba. Lubię, kiedy koń jest przełupany i ma taką budowę, że jakby na zadzie i kłębie oprzeć deskę, to będzie poziom. Wyższy kłąb to większy udział koni wierzchowych, głównie pełnej krwi angielskiej. Nie lubię rozciągniętej budowy🤷

Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Aż dziw, że masz na to klienta. Jeszcze ze 3 lata temu to szło, teraz to już nikomu się zaprawiać nie chce.

3 zeta daje. Baba chcą ekologicznie ale płacić jak za pryskane. A ty chłopie piel jak głupi😂

Opublikowano
2 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Dostosowując cenę do danego miejsca. Tam gdzie jest dalej od miasta tym jest taniej. Dla mnie powinny być te same ceny. Wybacz ale my jako miastowi też nie mamy tak łatwo i tyle pieniędzy aby innych dorabiać.

U mnie są trzy bazarki na każdym z nich jest inna cena i to nie jest zależne od tego ile płacą za miejsce w tym przypadku jest jedna cena. Zalezne jest cena tutaj od tego w którym miejscu one się znajdują. 

Nawet u mnie na wsi było tak ja Warszawianka można z niej zedrzeć bo ona bogata.

Tak w większości widzicie miasto oni bogaci a my biedni.

Czy nie jest w większości odwrotnie. 

Chciałam zobaczyć inny punkt widzenia 

Jednak tak naprawdę mówią prawdę ...

Kupuj z dostawą do domu. Będzie taniej 🤷

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Nie rozumie tego ze wszystko drożeje i jak ktoś niema pieniędzy za dużo to bierze kredyt taki aby bez problemu poradzić sobie ze spłatą i ma a nie zanim nazbiera tych pieniędzy to będzie to dwa razy droższe.

Dobrześ powiedział wziąć z głową kredyt aby spłacić a nie jak niektórzy biorą ile wlezie a za 2 lata płacz bo komornik stuka puka

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale jaja....😆🤭😆

Tak głupiego przedstawienia relacji miasto wieś....jeszcze nie czytałem....😆

Co ja innego miałam wymyśleć aby nikogo nie urazić 

Pomysł trochę a zobaczysz że inaczej się nie dało 🤣

Taka jest prawda że jedni i drudzy doją jak mogą 🤣

Edytowane przez Bezduszna
  • Confused 1
Opublikowano
33 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Kupuj z dostawą do domu. Będzie taniej 🤷

Taaa jeszcze płacić za paliwo. Jeszcze czego 

43 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To jest chyba jakiś SP. Nie w moim typie. Za lekki. Tym bardziej że srokaty. Nie podobają mi się srokacze. Lubię ciemno gniade i karogniade, i jeszcze siwe. Kare i gniade toleruję. Z budowy to sucha noga ok, szyję trudno ocenić w tej pozycji, kłoda w porządku. Zad niezbyt. Ma to, co mi się budowie konia strasznie nie podoba. Lubię, kiedy koń jest przełupany i ma taką budowę, że jakby na zadzie i kłębie oprzeć deskę, to będzie poziom. Wyższy kłąb to większy udział koni wierzchowych, głównie pełnej krwi angielskiej. Nie lubię rozciągniętej budowy🤷

Kwasi coś ty taki wybredny 🤔 Żone też tak wybierał 🤔  

Nie mogłam się oprzeć aby tego nie napisać 

Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

A nie za dużo o jedno zero?🤔

A sam byś sprzedał za 6tys🤔 to ile tego tam masz jadę z kasą jak po 6tys/ha

Opublikowano
35 minut temu, marulekk napisał(a):

Dobrześ powiedział wziąć z głową kredyt aby spłacić a nie jak niektórzy biorą ile wlezie a za 2 lata płacz bo komornik stuka puka

Znajomy jest mi winien 3 tysie, wczoraj przyjechał mi oznajmić, że sąd mu dowalił 2x większe alimenty i  moje pieniądze właśnie przepuerdala pan mecenas 😁 

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał(a):

Znajomy jest mi winien 3 tysie, wczoraj przyjechał mi oznajmić, że sąd mu dowalił 2x większe alimenty i  moje pieniądze właśnie przepuerdala pan mecenas 😁 

Było trwać przy partnerce i potomstwie

11 minut temu, Strongman napisał(a):

Co to

Pokosy trawy na łące 

Opublikowano
29 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Kwasi coś ty taki wybredny 🤔 Żone też tak wybierał 🤔  

Nie mogłam się oprzeć aby tego nie napisać 

Z żoną to jest tak, że na pewnym etapie życia, przez jakiś czas, każdy mężczyzna jest ślepy...a kiedy mu wzrok wraca, to już...jest za późno 🤷🤭...

Też się oprzeć nie mogłem...żeby to napisać 🤷😁

9 minut temu, malaczarna napisał(a):
21 minut temu, pedro2 napisał(a):

Było trwać przy partnerce i potomstwie

Było...nie brać mecenasa🤷🤭

Czas odsapnąć trochę...

IMG_20250812_144339121_MFNR.jpg

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Z żoną to jest tak, że na pewnym etapie życia, przez jakiś czas, każdy mężczyzna jest ślepy...a kiedy mu wzrok wraca, to już...jest za późno 🤷🤭...

Też się oprzeć nie mogłem...żeby to napisać 🤷😁

Było...nie brać mecenasa🤷🤭

Czas odsapnąć trochę...

IMG_20250812_144339121_MFNR.jpg

Jaki kierunek?