Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Się zobaczy. A ty pokosiłeś już?

Nie. Przed niedzielą się nie nadawało. A teraz co trochę już przeschnie to przechodzi deszcz i tak w kółko. Jutro może by wyjechał, ale dzisiaj po 17 z 15-20 minut dobrego deszczu i można zapomnieć.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie. Przed niedzielą się nie nadawało. A teraz co trochę już przeschnie to przechodzi deszcz i tak w kółko. Jutro może by wyjechał, ale dzisiaj po 17 z 15-20 minut dobrego deszczu i można zapomnieć.

No to samo u mnie trochę pokoszone dziś było ładnie ale pod wieczór popadało. Znowu trzeba czekać na niedzielę jakieś burze.

Po niedzieli nadają jakąś w miarę pogodę

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Po niedzieli nadają jakąś w miarę pogodę

No to się skosi po niedzieli ;) Byle jakoś nie dolało w międzyczasie i nie położyło jęczmienia jarego, bo zaczyna się przełamywać.

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

tak u Ciebie lało i kosisz ?

U mnie nie lało. W nocy ominęło wszystko. W dodatku brak rosy i wiaterek fajny

W porównaniu do wczorajszej próby niebo a ziemia 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, galan99 napisał(a):

Nie ciebie po jaki h*j się wpierdoliłeś .

...bo to nie zabrobione i legalne...

Ni ma cenzury...jak za twojej komuny...🤭😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
szymon09875 napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

jak traktor coś się dzieje czy chodzi ok?

Idzie jak wściekła. Pod górki na dwójce szosowej przy zgniocie 160 bar się dym w kominie nie mieści ale daje radę 

bo wczoraj w niej coś chrupało?

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No to się skosi po niedzieli ;) Byle jakoś nie dolało w międzyczasie i nie położyło jęczmienia jarego, bo zaczyna się przełamywać.

No chyba nie będzie żadnych nawałnic bo temperatury niskie... Pokazuje jakieś dwa trzy litry dziennie.

14 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Kolega dziś pszenżyto kosil 15 miało. Ja bym odpuścił. Żyto z ręki 15 też. Może jutro po południu się wjedzie 

Dopiero dzisiaj 1 sierpień spokojnie się pokosi.

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Peta ktoś dobrze nie zgasił i poszłoooo🤣

Ty sam jak pet

6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Uuuuu...

Czego to tak?

A germaniec po sąsiedzku kosił i prawdopodobnie to od niego poszło na słome a za miedzą moje bele ale ch*j tam z belami dalej było mnóstwo nieokoszonego zboża jakby to przeszło to już kaplica

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał(a):

germaniec po sąsiedzku kosił i prawdopodobnie to od niego poszło na słome a za miedzą moje bele ale ch*j tam z belami dalej było mnóstwo nieokoszonego zboża jakby to przeszło to już kaplica

Tak po zdjęciach to na szczęście dużych strat nie było?

Musi strażaki się spisali...

Opublikowano
5 minut temu, marulekk napisał(a):

A germaniec po sąsiedzku kosił i prawdopodobnie to od niego poszło na słome a za miedzą moje bele ale ch*j tam z belami dalej było mnóstwo nieokoszonego zboża jakby to przeszło to już kaplica

Odszkodowanie się należy 🤔 

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Tak po zdjęciach to na szczęście dużych strat nie było?

Musi strażaki się spisali...

Z tego co wiem to raczej traktorzyści z pługami i talerzówkami bo ja w drugim końcu wsi kosiłem póki przyjechałem to już było opanowane i straż była

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Odszkodowanie się należy 🤔 

Tak sama Ursula z Tuskiem przywiozą 

Do czego ty chcesz miec to odszkodowanie do rżyska czy tych kilku Bell czy trochę słomy co wałkach była.

Ważne że nie poszło na zboża a tak to są żadne straty

bądź poważna bądź poważny

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, marulekk napisał(a):

Ważne że nie poszło na zboża a tak to są żadne strat

Wtedy kiedy by było jak mówisz to bym była poważna a tak mogę mówić co mi się podoba 

Wszystko tak bierzesz zawsze na serio kto co mówi 🤔

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Żartować trzeba potrafić ..i wiedzieć kiedy miejsce na to...

Mam płakać nad tym co się stało. 

Stało się i się nie odstanie taka jest rzeczywistość i jej nie zmienimy.

Czy to ci się podoba czy nie. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Sylwekx25 napisał(a):

Podobno w zasadniczej służbie kotom kręcili wora to tak do końca nie wiadomo kto jest enuchem bez jaj 😉

Nie byłeś w wojsku, to nie wierz tym co nie byli i gówno wiedzą jak było.

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

A skąd dziadzia ta pewność że nie wyślą Cię jako mięso armatnie ?? I nawet dzieci i wnuki nie będą wiedzieć gdzie starego pryka pochowali ??

Przecież taki stary pryk jak ty to nic warte nie jest, nie szkoda jak dostanie kule w łeb ...

Martw się chłopcze o siebie, bo to ty będziesz bronił ojczyzny , czy ci się to podoba czy nie synek, takie młode byczki nie będą siedzieć w domu i pierdzieć po bobie, jak nie to kulka w łeb, to więcej niż pewne.  xD

Edytowane przez Desperado
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v