Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Nic, mekaniki nie wiedzo 🤷 

A ja narazie czasu nie mam. Będę coś wiedział to dam ci znać 

Daj daj...też jestem ciekaw

Teraz, slawek74 napisał(a):

raczej innej 🤦🙋‍♂️

Jak wiedziałeś czego chcesz, to po co Ci rada🤔🤷

Opublikowano
szymon09875 napisał:

5 minut temu, Qwazi napisał(a):

No to ja Ci dam...do dealera Manitou proszę się udać i niezwłocznie po dokonaniu stosownego zakupu pochwalić się nam tutaj eleganckim nowiutkim sprzętem 😊...

Chciałeś to masz🤷...

Uzyskałeś już jaką podpowiedź 🤔

Nic, mekaniki nie wiedzo 🤷 

A ja narazie czasu nie mam. Będę coś wiedział to dam ci znać 

ja to na ursusach się nie znam 🤷‍♂️ mam tylko emkę od nowości bezawaryjną ...4.5tys mth chyba...🤔

Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał(a):

No jasne że nie można...

Dać się złapać 🤷🤭

To do dealera JD...jak chcesz to dziadostwo na F, to se bierz na własną odpowiedzialność 🤷...

W ELE i EPD, a z tego co @Buszmen11 pisze też w ESI rozładowało, że w tym tygodniu możemy o żniwach zapomnieć 

Po dzisiejszym to wątpię czy w niedzielę cokolwiek się nada pod kombajn 

Opublikowano
Qwazi napisał:

Jak wiedziałeś czego chcesz, to po co Ci rada🤔🤷

czasem taki impuls potrzebien 🤭😁 a jeszcze jak by to było z Twoich ust 🤭😁

Rolnik1973 napisał:

Fajrant na dziś

IMG_20250731_203240.jpg

IMG_20250731_203925.jpg

zacharujesz się Ryszard 🙆‍♂️🤦

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

czasem taki impuls potrzebien 🤭😁 a jeszcze jak by to było z Twoich ust 🤭😁

W takim razie oczekuje, że niedługo, gdzieś w okolicach koszenia kukurydzy, przedstawisz nam nowy nabytek...wprost z placu dealera JD...jakaś szósteczka, ze 180 kucyków, auto quad, full wypas...

...a ja, jako ten impulsowy, udam się na borysz 😊

Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał(a):

powiem wam że u nas tera to klęska urodzaju kukurydza minimum 2m na najgorszych piachach, trawy 2 i 3 pokos rekordowe, kurła dzisiaj kawałek wykosilem ale rzuciłem bo woda miejscami stoi 

IMG_6962.jpeg

U was wszystko najlepsze największe, i pszczoły pewnie sto razy większe jak gdzie indziej.

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Po dzisiejszym to wątpię czy w niedzielę cokolwiek się nada pod kombajn 

Bardziej koło wtorku, środy, jak nie będzie padać...

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

U was wszystko najlepsze największe, i pszczoły pewnie sto razy większe jak gdzie indziej.

pomyliłeś mnie ze sławkiem, pisze jak jest jak żyto sypało 1t to też potrafiłem się przyznać

Opublikowano
34 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No to ja Ci dam...do dealera Manitou proszę się udać i niezwłocznie po dokonaniu stosownego zakupu pochwalić się nam tutaj eleganckim nowiutkim sprzętem 😊...

Chciałeś to masz🤷...

Uzyskałeś już jaką podpowiedź 🤔

A mogę ją się pochwalić?🙋🤔

Kurna żeśmy z sąsiadem trochę pogadali%%%

Opublikowano
Qwazi napisał:

No podlało i w LRA, ale i w WSI lało na skupie w Jakuszach W ELE i EPD, a z tego co @Buszmen11 pisze też w ESI rozładowało, że w tym tygodniu możemy o żniwach zapomnieć

EWI pierwsza fala tyle co asfalt zmoczyło, z drugiej stacja pokazała 2.3 l, lunęło grubym gęstym deszczem aż siwo było. Aktualnie poważnie się chmurzy od południowego zachodu pewnie będzie kolejna porcja.

Qwazi napisał:

...jakaś szósteczka, ze 180 kucyków, auto quad, full wypas... ...a ja, jako ten impulsowy, udam się na borysz 😊

O kurła to Sławek musi kupić ciągnik, auto i quada jeszcze 🤔🤭

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Baks00 napisał(a):

A mogę ją się pochwalić?🙋🤔

Kurna żeśmy z sąsiadem trochę pogadali%%%

No jeszcze się pytasz. Chwali się, będziemy się zachwycać 

6 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

O kurła to Sławek musi kupić ciągnik, auto i quada jeszcze 🤔

Musiałeś 🤔🤦...dałem Sławkowi wybór 🤷🤭

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał(a):

Ciekawe czy i kredyty większe 🤔 ale to w llu tak jest 

21 minut temu, Qwazi napisał(a):

Bardziej koło wtorku, środy, jak nie będzie padać...

To ile spadło u Ciebie 🤔

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

No to żeś mi Panie zaimponował. Teraz będzie na czym 🐷 wieszać 🤭

Nie stać mnie na coś nowszego -oczekiwalem prostoty

Przed świętami po dwa kabany miejmy nadzieję że zawiśnie 

• Like 1
Opublikowano

Dziś pognerałem trochę w historii i się dokopałem do mojego imiennika, praktycznie z przed wieku, urodzony w 1888r ja w 1987

Najgorsze to tłumaczenie cyrlicy pisanej ręcznie 

Akty przesiedlenia, akty notarialne, akty zgonu, kopalnia wiedzy historycznej, uwielbiam

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Jeno oszczędzaj 

Co by dla dzieci jej wystarczyło 🫣🫣

Ziać do furtki i kluczyk w dłoń 

18 minut temu, Qwazi napisał(a):

No Panie. Gratulacyje moje. Niech służy dobrze💪👌😊...

@slawek74...a Ty co🤔...ni ma ładowarki i Cię🤷

Gdzie takiego repca, Sławek z górnej półki strzeli....

Edytowane przez Baks00
  • Haha 2
Opublikowano
Karol6130 napisał:

Dziś pognerałem trochę w historii i się dokopałem do mojego imiennika, praktycznie z przed wieku, urodzony w 1888r ja w 1987

Najgorsze to tłumaczenie cyrlicy pisanej ręcznie 

Akty przesiedlenia, akty notarialne, akty zgonu, kopalnia wiedzy historycznej, uwielbiam

Też trochę w tym siedzę. Ciekawych rzeczy się można o swojej rodzinie dowiedzieć.... Ja najdalej doszedłem do początku XIX w

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v