Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Qwazi napisał:

13 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

Przestało padać, spadło 53 litry deszczu od połowy nocy do teraz... Żniwa na parę dni zawieszone, trzeba będzie posiać trochę słonecznika na poplon i może coś łąk pokosić 🤔

Męczysz jeszcze 512-tkę? Czy zmiana nastąpiła?

Jest Jest 🙂 zmiana może w przyszłym roku, aczkolwiek u mnie zboża jest max 20 ha to kombajn nie jest bardzo pilny do zmiany tym bardziej, że awarii nie ma i nadal jest w dobrym stanie. Aktualnie mam budowę chałupy, na gospodarstwie też trochę do zrobienia. W najbliższych planach jeśli chodzi o park maszynowy to planuje kupno większego rozrzutnika.

• Like 1
Opublikowano

Już zmalazłem. Spory miot💪

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kaś mie migło... 

I wzbogacił się ja, o 10 sztuk. A w środę za 6 się weźmie piniondze i jakoś to bydzie...

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Qwazi napisał(a):

A to muszę zerknąć 

Kaś mie migło... 

I wzbogacił się ja, o 10 sztuk. A w środę za 6 się weźmie piniondze i jakoś to bydzie...

Drób czy króle? 🤔

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Sylwekx25 napisał(a):

Bez żony to kiepsko żyć

Nie miałem i miał nie będę. Takie samo życie - też się umrze. Jakby to uczyniło jakimś nieśmiertelnym albo dało jakąś władzę to nawet bym się zastanawiał ale być pospolitym jak miotła zbożowa mężem to nigdy w życiu.

z żoną też można % wychylić 😛🤭

Opublikowano
Teraz, Sylwekx25 napisał(a):

Jest Jest 🙂 zmiana może w przyszłym roku, aczkolwiek u mnie zboża jest max 20 ha to kombajn nie jest bardzo pilny do zmiany tym bardziej, że awarii nie ma i nadal jest w dobrym stanie. Aktualnie mam budowę chałupy, na gospodarstwie też trochę do zrobienia. W najbliższych planach jeśli chodzi o park maszynowy to planuje kupno większego rozrzutnika.

Na Twoich hektarach, to jeszcze Twój syn będzie mógł nim młócić. To twarde kombajny💪

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Już zmalazłem. Spory miot💪

Po czempionie. 17 na grudzień styknie, a w październiku się ze 3 dogna na wiosnę do zabicia coby były. A na lato to znów z 40-50 młodych żeby było... 

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

z żoną też można % wychylić 😛🤭

Za swoje piniondze... Co to to nie.

Opublikowano
Qwazi napisał:

Przestało padać, spadło 53 litry deszczu od połowy nocy do teraz... Żniwa na parę dni zawieszone, trzeba będzie posiać trochę słonecznika na poplon i może coś łąk pokosić 🤔

🤔🤔🤔 czyżby 🤔🤔🤔🤭🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Pobuszowałbym. Noce ciepłe to powinny chyba być 

Ale nie ma czasu 

Drugi dzień leje 

29 minut temu, jarecki napisał(a):

I Byłaś w energolandia ?

Jeszcze nie oby tak nie jechać. Namawiam młoda na Mandorie otworzyli nowa kolejkę. Jestem na półmetku zniw

Opublikowano
1 minutę temu, Szymi40 napisał(a):

na te chwile na 10 % działek we wsi  kombajn  nie wiedzie-, 

Na te chwile kombajn wszędzie wjedzie, jak jutro nie będzie padać, to w środę pewnie wyjadą.

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

ale Ty durny 🤦 może od kogoś dostałem ? albo żona dostała ? materislista egoista..... I do tego cep

Cepem i pospolitą miotłą zbożową to owszem, jesteś. Ze swej życiowej mądrości dorobisz się kawałka 2x1. 

Opublikowano
23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To tak samo jak:

- mieć żonę

- mieć motocykl

- jeździć bez celu

- jeździć na wczasy

- pić i żreć 

- i w ogóle żyć

Dasz radę 💪 i bez etatu . Niech się martwią ci co nie mają zwierząt 

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Qwazi napisał:

ale ta chałupę budujesz na górce bo to Ty pisałeś że obora w dołku i wodę dziś miałeś?

Opublikowano
Teraz, Szymi40 napisał(a):

Chodzi mi o to że  ulgnie -  

U was może tak, u nas nie. Jakaś dziura między chmurami nad okolicą się zrobiła, wszędzie w okolicy pada, a u mnie nie. 7mm spadło w ten weekend.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v