Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

ja już mam taki starz że mi wolno zresztą mało wiesz... w nogach śpisz...

Jeśli twoje cyfrki mówią to jeszcze długa droga przed tobą. Cóż trzeba wiedzieć że miejsce w tej chwili nie dla każdego się znajdzie przy korycie. 

Opublikowano
21 minut temu, PAN88 napisał(a):

Kiedyś tzn z 10lat temu woziłem na kurnik słomę on nią ścielił i oddawał pomiot kurzy. Skończyło się bo stary zakończył a z zięciem nie idzie się dogadać 

Jak w 93 ojciec kupił kombajn i był z Płocka sprowadzony tak nie wiem czy 3 razy był odpinany 🤣. Czemu pytasz 🤔

Mogę też za 450 zł/ha wziąć miejscowego kombajniste i zetnie słomę. I bardziej ta opcja do mnie przemawia. W tym roku jest tam tylko 5ha żyta bo reszta to łubin który pewnie będzie skoszony jak zawsze szybko 🤣

W 93 co brał Reksia czy  Supra?

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

jedyny zysk to słoma, bo mega droga u nas 

Po ile w tym roku z pokosa?

Za gnój 500 bel się zamieniam

A przyszło dwóch do koszenia i wciskają słomę ok 100bel.

Ale po stówie to nie dam

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Trzeba zagadać i brać hektary.

Na jakiego ch*ja? Lepiej nie zjem, nie wypiję i nie zarobię a się tylko urobię. Pietruszka i marchewka to nie na nasze ziemie. Tu się udają ogórki, pomidory, ziemniaki, buraki. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

Trzeba zagadać i brać hektary. Kilo pietruszki po 10zl 😛 

Nie wiesz o co chodzi z tą pietruszką? na tiktoku dużo ludzi kasuje talerzowką, a wszystko ładnie wygląda 

Opublikowano
Teraz, pedro2 napisał(a):

Nie wiesz o co chodzi z tą pietruszką? na tiktoku dużo ludzi kasuje talerzowką, a wszystko ładnie wygląda 

Pewno, że wiem. W tym roku pietrucha płaci i zapłaci. Węgry praktycznie całe do skasowania bo tym obsiane 😄. Taka, drobna pomyłka. Obejrzyj sobie filmik

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na jakiego ch*ja? Lepiej nie zjem, nie wypiję i nie zarobię a się tylko urobię. Pietruszka i marchewka to nie na nasze ziemie. Tu się udają ogórki, pomidory, ziemniaki, buraki. 

Trzeba umieć w pietruszkę i marchew- na Twoich glebach urodzi. Posłuchalem sie rad badylarzy i kiedyś Agresta- mogę Ci pofocić jaką mam marchew i pietruszkę na glinie. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

Firma nasienna pomyliła nasiona i zamiast korzennej sprzedali nasiona liściowej i afera jest.

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Trzeba umieć w pietruszkę i marchew- na Twoich glebach urodzi. Posłuchalem sie rad badylarzy i kiedyś Agresta- mogę Ci pofocić jaką mam marchew i pietruszkę na glinie. 

Ogólnie nie mam chęci już do żadnych warzyw. Szkoda zachodu. Ani z tego pieniędzy na paru arach a plewienia od uja. Lepiej zamiast 6 rządek warzyw posadzić 6 rządków ziemniaków więcej. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ogólnie nie mam chęci już do żadnych warzyw. Szkoda zachodu. Ani z tego pieniędzy na paru arach a plewienia od uja. Lepiej zamiast 6 rządek warzyw posadzić 6 rządków ziemniaków więcej. 

A kto Ci karze plewić. Po 20ar obsiać, skropić, zadbać i sprzedać przy okazji handlu ziemniakiem. Ale to trzeba chcieć, fakt. 

Opublikowano (edytowane)

A kto Ci karze plewić. Po 20ar obsiać, skropić, zadbać i sprzedać przy okazji handlu ziemniakiem. Ale to trzeba chcieć, fakt. 

Nie pryskam na chwasta i na żadne choroby. Absolutnie. Jak mam pryskać i takie sprzedawać to lepiej wcale nie siać - takie same sobie w sklepie kupić mogą.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie pryskam na chwasta i na żadne choroby. Absolutnie. Jak mam pryskać i takie sprzedawać to lepiej wcale nie siać - takie same sobie w sklepie kupić mogą.

Pietruszka do tej pory dostaje jakieś 7-9 oprysków. Sądzisz, że raz na chwasta skropione będą takie same jak ze sklepu? 😉

Opublikowano

Tak. Tak samo jak nie znoszę tych co te ogórki i pomidory non stop psiukają i się szczycą, że mają "swojskie". W przyszłym roku żadnych warzyw - tylko co w warzywniku 15 pomidorów na przecier do zupy i jeden tunel 6x3m ogórków do zaprawienia dla siebie, 20 kapust, czosnków z 10 ząbków wsadzić do ogórków, ze dwa krzaczki fasolki, za ulami 4 metrowy rządeczek buraczków i krótki rządek marchewki bo pietruszki nie używam. Koniec z tym. 

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

No zastanów się 🤷...chociaż robiłem strzelania z kolegą z przeładowanym pistoletem "na plecach"...ale to nie z każdym...

I to na pewno była wina tego PM-a?

Wina PM a bo to była wadliwa broń i zawsze przed strzelaniem nam to mówiono jak się mamy z nim obchodzić. Wtedy się zaciął i chorąży miał go w rękach. Nigdy bym tym nie kierował w kogoś. Kałach był bezpieczniejszy.

Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No to właśnie dlatego coraz gorzej... 

364090218_195707940161607_8898556988332463587_n.jpg

wiesz że jak kopniesz w kalendarz to wspólnikowi przypadnie twoja część wkładu za kombajn przy ewentualnej odsprzedaży 

Opublikowano
3 godziny temu, Buszmen11 napisał(a):

Jak smaruje się lepszym smarem to  spokojnie co drugi dzień wystarczy.   

Większość łożysk tak. Ale w Bizonie młocarnie, odrzutnik i targaniec smaruje codziennie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v