Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

kurła ale u mnie w tym roku zboża sypią 😂 

żyto 1t z hektara

a jęczmień 3,5 😂

wniosek o "ryśkowe" złożyłeś ?

tu nie miał byś co sypać to Ci nie POtrzebna

P_20250727_110227.jpg

48 minut temu, radekz200 napisał(a):

jak dasz dobrą cenę to somsiad weźmie z 5 tirów

ten sąsiad co zgrabiarki fenda nie chciał 🤔

Edytowane przez konteno
Opublikowano
48 minut temu, dsbh napisał(a):

Załadowaną ?

No zastanów się 🤷...chociaż robiłem strzelania z kolegą z przeładowanym pistoletem "na plecach"...ale to nie z każdym...

50 minut temu, dsbh napisał(a):

PM serii nie pamiętam na strzelnicy dwa metry od chłopaka wystrzelał cały magazynek

I to na pewno była wina tego PM-a?

Opublikowano

Volver przyciąga uwagę, rano nawet kot się rzucił prosto pod koło łbem.

Ksiądz poświęcił pod kościołem, po kościele Pan Bóg poświęcił 12mm w 15min to chyba winy odpuszczone.

IMG_20250727_133204_7.jpg

Opublikowano
konteno napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

tylko od tego co masz w głowie może poprostu nie jesteś gotowy na założenie rodziny albo poprostu nie chcesz tego i żadne pieniądze nie zmienia Twojej decyzji

Czemu nie zmienią tego pieniądze ? Dużo łatwiej i szybciej jest się w stanie finalizować pewne sprawy i cele w życiu kiedy jest się w stanie je bez problemu finansować nie rezygnując z innych rzeczy a nie kosztem innych celów bo w przypadku ludzi na lepszych stanowisku też widzę rozstrzał i niewielu się żeni i zakłada rodziny mając lżej jeśli chodzi o pracę zarobkową, taka mentalność. 

Z resztą w moim przypadku i sytuacji , z moim charakterem , bardzo zbliżonym samopoczuciem , nastawieniem czy dotychczasowym doświadczeniem życiowym dobrze jest po prostu przeżyć żeby nie skończyć tak samo jak mój ojciec. Nie mogę liczyć między innym z tego względu na jakąkolwiek taryfe ulgową , akceptację i wyrozumiałość ze strony płci przeciwnej. 

Z litości nikt nie będzie ze mną się męczyć.

to się tylko Tobie tak wydaje a wcale tak nie jest jak by każdy tak myślał to 90% było by singli. tak na prosty sposob: Apetyt rośnie w miarę jedzenia masz 1mln zł na koncie to zarabiasz kolejny a decyzję o rodzinie odkładasz na później i tak dalej i dalej będziesz miał 100tys na kacie będziesz chciał kolejne itd. co do Twojego ojca to z tego co piszesz to chyba miał problem alkoholowy i tak skończył jak skończył pewnie na swoje życzenie. może też nie miał z nikąd pomocy Ty wiesz najlepiej co się działo. skoro to się tak odbiło na Twoim zdrowiu psychicznym to powinieneś porozmawiać z psychologiem (nie myl z psychiatra) napewno taki specjalista dużo by Ci pomógł a u wierz mi że jak tu niektórzy koledzy piszą życie we dwoje ma swoje zalety jak i wady jak wszystko wszechświecie

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

to się tylko Tobie tak wydaje a wcale tak nie jest jak by każdy tak myślał to 90% było by singli. tak na prosty sposob: Apetyt rośnie w miarę jedzenia masz 1mln zł na koncie to zarabiasz kolejny a decyzję o rodzinie odkładasz na później i tak dalej i dalej będziesz miał 100tys na kacie będziesz chciał kolejne itd. co do Twojego ojca to z tego co piszesz to chyba miał problem alkoholowy i tak skończył jak skończył pewnie na swoje życzenie. może też nie miał z nikąd pomocy Ty wiesz najlepiej co się działo. skoro to się tak odbiło na Twoim zdrowiu psychicznym to powinieneś porozmawiać z psychologiem (nie myl z psychiatra) napewno taki specjalista dużo by Ci pomógł a u wierz mi że jak tu niektórzy koledzy piszą życie we dwoje ma swoje zalety jak i wady jak wszystko wszechświecie

weź traf na dobrego psy hologa. jak patrzę kto idzie na ten kierunek to 80% same przysłowiowe Julki 

• Like 2
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przyszedł klient na kombajn się zapisać - z 4ha zostawił z 1,5ha i ostatni zbiór. To już trzeci w tym roku... Coraz gorzej...

Trza iść po obiedzie do somsiada i coś opróżnić pod to... 

jaki masz kombajn?

Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

Jak myślicie lepiej przed północą czy po? 

Ale nie to co macie na myśli😂 Wam tylko jedno w głowie😗 Pytam kiedy pogodę założyć już w Sylwestra, czy dopiero w Mieczysława

do nowego roku to ty jeszcze tu kilka razy wcielenie zmienisz.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jedyny zysk to słoma, bo mega droga u nas 

10-15 lat temu krowiarz mi tłumaczył że lepiej byłoby ziarko sobie kupić po 600-700. No ale słoma🤣. Ile słoma u Was 🤔 mam chętnego na drugim gospodarstwie zabrać całą słomę w zamian za koszenie zboża. Uciwie 🤔 kombajn mam swój tylko że gospodarka 9km od pierwszej i dojazd kombajnem taki sobie 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

weź traf na dobrego psy hologa. jak patrzę kto idzie na ten kierunek to 80% same przysłowiowe Julki 

dobry to prywatnie tak jak psychoterapeuta za niemały $ i z resztą co da pranie brudów z dotychczasowego życia przed lekarzem, tyle co pierdzielenie do kratki konfesjonału 

Opublikowano
6 minut temu, PAN88 napisał(a):

10-15 lat temu krowiarz mi tłumaczył że lepiej byłoby ziarko sobie kupić po 600-700. No ale słoma🤣. Ile słoma u Was 🤔 mam chętnego na drugim gospodarstwie zabrać całą słomę w zamian za koszenie zboża. Uciwie 🤔 kombajn mam swój tylko że gospodarka 9km od pierwszej i dojazd kombajnem taki sobie 

Wózka do hedera nie masz ?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał(a):

Do mnie krowiarz dzwonił żeby słomę mu sprzedać , albo ,zmienić za obornik. Ale jak to.liczyc🤔 

Kiedyś tzn z 10lat temu woziłem na kurnik słomę on nią ścielił i oddawał pomiot kurzy. Skończyło się bo stary zakończył a z zięciem nie idzie się dogadać 

3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Wózka do hedera nie masz ?

Jak w 93 ojciec kupił kombajn i był z Płocka sprowadzony tak nie wiem czy 3 razy był odpinany 🤣. Czemu pytasz 🤔

Mogę też za 450 zł/ha wziąć miejscowego kombajniste i zetnie słomę. I bardziej ta opcja do mnie przemawia. W tym roku jest tam tylko 5ha żyta bo reszta to łubin który pewnie będzie skoszony jak zawsze szybko 🤣

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
7 minut temu, konteno napisał(a):

dobry to prywatnie tak jak psychoterapeuta za niemały $ i z resztą co da pranie brudów z dotychczasowego życia przed lekarzem, tyle co pierdzielenie do kratki konfesjonału 

Czyli stwierdzasz że lepiej zamknąć się w sobie i nic z tym nie robić. Psycholog nie, zakładanie rodzinny też nie. Według ciebie nie utrzymasz rodzinny za najniższa krajową

I tak cały czas podejście do życia powinieneś zmienić tak na długą metę to nie da się ciągnąć.

Trzeba wziąć z życia jak najwięcej nawet jeśli psycholog kosztuje to warto do niego pójść nawet po to aby powiedział ci co można zmienić 

Kościół i ksiądz to nie to samo co psycholog. Nawet jeśli tak uważasz to się mylisz.  

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Eee, jak przyszedł alert, to możesz grilla rozstawiać bo padać nie będzie xD 

Już jedni rozstawili grill pod drzewami aby był cień. Na słońcu było za gorąco i pół chałupy sąsiadów się przypsnęło. 

Nikt nie wziął odszkodowania uznali to za przypadek przy pracy. 

Opublikowano
14 minut temu, PAN88 napisał(a):

Jak w 93 ojciec kupił kombajn i był z Płocka sprowadzony tak nie wiem czy 3 razy był odpinany 🤣. Czemu pytasz 🤔

bo też mam pole 8 km , i od kilku lat uprawiam tam dopłaty jeszcze kilka lat temu nie było problemu dojechać , a odpiąć i podczepić heder to 20 minut roboty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v