Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Opalone nogi?😆🤭

cos ci sie zaczyna przypominac z dawnych lat 🤣

moze do wieczora przypomnisz sobie o co chodzi i wtedy zamiast na af to do zony 😂😂😂

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie widzę białka. Stawiam, że pow. 22%. Poza tym patrząc na tłuszcz i laktozę to jest dobre mleko. Bardzo dobre 💪

Ja przeważnie. I żniwa i kukurydzę. Ale nie dzisiaj 😁

Lenistwo pełną gębą dzis

Schabowy leśny pierwszy w tym roku

IMG_20250720_164621.jpg

I buly

IMG_20250720_164655.jpg

Wczoraj 17 l jagód za dwie godziny

IMG_20250719_172747.jpg

• Like 4
Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał(a):

wtedy zamiast na af to do zony 😂😂😂

Nie słucham się obcych...🤭

Robię jak mi pasuje...a nie takim podpowiadaczom... 

Ty stanowczo za dużą wagę przykładasz do tego co już dawno nie możesz...🤭

Opublikowano
50 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Leci całą rurą 🤭

IMG_20250720_155934.jpg

17530210351243855480271467219000.jpg

@Rolnik1973 patrz prawdziwy patriota 💪💪

19 minut temu, malaczarna napisał(a):

Lenistwo pełną gębą dzis

Schabowy leśny pierwszy w tym roku

IMG_20250720_164621.jpg

I buly

IMG_20250720_164655.jpg

Wczoraj 17 l jagód za dwie godziny

IMG_20250719_172747.jpg

A czemu on leśny?

Opublikowano
46 minut temu, jacus napisał(a):

dla prawdziwego mezczyzny naprawde fajne sa rzeczy ktorych wstawic nie wypada..

to pewnie twego fajfusa na datezone pewnie już niejedna osoba widziała

• Haha 2
Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał(a):

@Rolnik1973 patrz prawdziwy patriota 💪💪

A czemu on leśny?

Kania 

18 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Nie widzisz, że z kani?

Też mam ochotę, ale u nas nie było tradycji zbierania kani i choć niby wiem jak wygląda musiałby ktoś przy mnie zjeść aby spróbował😛

Męża nakarmiłam. Czekamy na efekty spożycia 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Suche to masz? No kurzu za wiele na fotkach to nie widać 

Usunąłbym jęczmień. On tutaj może robić te fikołki. To nie jest zboże dla matek w rozrodzie. Jak się opasa królika to tak

Tak wiatr pasował 

17530258995989153669364218513048.jpg

• Like 1
Opublikowano

Pewnie narzędzia 🤷...te skrzynki od niczego chyba nie pochodzą. Dużo tego było 

4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Tak wiatr pasował 

17530258995989153669364218513048.jpg

Widać rękę operatora. Pierwszy przejazd od prawej a potem na całą kosę, precyzyjne trzymanie kierownicy👍💪

• Thanks 1
Opublikowano

Nie widzę białka. Stawiam, że pow. 22%. Poza tym patrząc na tłuszcz i laktozę to jest dobre mleko. Bardzo dobre 💪

😁

Staram się na mleku nie oszczędzać,ale ogólnie mają nie biegunkowac.Zastanawiam się co ma takie mleko za poza 400 .Jeszcze ciekawe jak rozrabianie.Mimo iż trzymam się rzeczy sprawdzonych jeżeli by to było poteznym skokiem to czemu nie,bym spróbował.

5 minut temu, konteno napisał(a):

a znajomego takie 

P_20250716_202448.jpg

Takie też miałem,i identyczne nie mal

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pewnie narzędzia 🤷...te skrzynki od niczego chyba nie pochodzą. Dużo tego było 

Widać rękę operatora. Pierwszy przejazd od prawej a potem na całą kosę, precyzyjne trzymanie kierownicy👍💪

Już go tak nie chwal. Żaden trzeźwy nie zostawi prostego rzadka słomy za bajzonem. 

• Haha 2
Opublikowano

Usunąłbym jęczmień. On tutaj może robić te fikołki. To nie jest zboże dla matek w rozrodzie. Jak się opasa królika to tak

U mnie wszystkie dostają taką samą mieszankę, w której jest prawie 1/4 jęczmienia i nic się nie dzieje.

1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Raz w życiu kosilismy w niedzielę. Może z 300 ma przejechał kombajn. Jak lać zaczelo to 3 dni padalo

Kurła, ile razy się kosiło w niedzielę albo słomę woziło... Jak i większość ludzi we wsi. Jakoś klęsk z tego powodu nie było...

Opublikowano

Niedziela dzień odpoczynku. Jutro pracę zaczynam po 15stej. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kurła, ile razy się kosiło w niedzielę albo słomę woziło... Jak i większość ludzi we wsi. Jakoś klęsk z tego powodu nie było...

17530269617577887738612208197175.jpg

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U mnie wszystkie dostają taką samą mieszankę, w której jest prawie 1/4 jęczmienia i nic się nie dzieje.

zabobony, a ksiądz jasno mówi na 9 do kościoła i po mszy można jechać zbierać żywność 

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Niedziela dzień odpoczynku. Jutro pracę zaczynam po 15stej. 

17530269617577887738612208197175.jpg

No taki to pożyje 

Teraz Tomeczku tak szczerze:Od kiedy jesteś na furgonetce to ile tam na wadze? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v