Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

właśnie ściąga samochód bo sobie wymarzył stary policyjny już powoli do niego płynie 

Cza mieć fajne hobby....a nie tylko liczyć każdy grosz...

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

Pioter też mi się nie podoba dzisiejsza wieś że chłop idzie do sklepu kupuje ziemniaki  mleko mięso czy jaja ale tak niestety jest i Ty czy ja tego nie zmienimy. 

przy większej ilości domowników czy większej odległości do miasta i sklepów produkcja żywności u siebie na swoje POtrzeby była opłacalniejsza

4 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Się wraca klątwy nie było

IMG_20250717_160544.jpg

ze stoperem kosisz  🤔

Opublikowano
Teraz, konteno napisał(a):

przy większej ilości domowników czy większej odległości do miasta i sklepów produkcja żywności u siebie na swoje POtrzeby była opłacalniejsza

Wieś teraz jest inna niż kiedyś...

Większość nie ma nic wspólnego z rolnictwem...

Łatwiej kupić w sklepie niż bawić sie w ogrodnictwo...itp...

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Zbyszka był lepszy

20250717_170556.jpg

20250717_165830.jpg

Kawałek 4, ale to naprawdę kawałek

A zaraz dalej piach kopałem

Wybrany dołek był taki że dach ciągnika się chował 

do czego te wagi kvernelanda dokładali i do ilu kg waży ? znajomy dostał do zam 1001 wagę amazonkową do 10kg 

a i tak za słaba i waży taką wędkarską do pisionta kg

12 godzin temu, 6465 napisał(a):

Dokładnie tak było. 

to i na robocie koszącym by jeździły 

Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj...

Ciapek może być niezadowolony...że ty inaczej...niż on...🤔

Ja tylko żem se z tym ciapkiem pogadał, dogadalim się i ciapek odstąpił od swojego...zrywania współpracy 🤷...raczej nie był niezadowolony🤔

12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ostatnio mój kolega właśnie ściąga samochód bo sobie wymarzył stary policyjny już powoli do niego płynie 

Explorer?

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja tylko żem se z tym ciapkiem pogadał, dogadalim się i ciapek odstąpił od swojego...zrywania współpracy 🤷...raczej nie był niezadowolony🤔

Explorer?

Ford Crown Victoria ale każdy mu mówi że mu bokiem on wyjdzie. Jednak to jego sprawa 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, konteno napisał(a):

@Chłoporobotnik dostałem auto "służbowe" na użytek w pracy 

P_20250716_182046.jpg

Prawie jak w moim włoskim żuku 🤭 

Byłem dziś w Wielkiej Polsce, oczywiście im bliżej Kalisza tym mokrzej. W Polsce c zaś sucho, jedynie kropelki na masce auta🙆

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano
Bezduszna napisał:

9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

tradycja musi być Bogu podziękować że się urodziło i dało się zebrać i sprzedać I delikatnie uczcić trzeba

robi się problem z rejestracją tych amerykańców jakieś homologacji wymagają czy coś tam

Ostatnio mój kolega właśnie ściąga samochód bo sobie wymarzył stary policyjny już powoli do niego płynie 

i może mieć problem z rejestracja w Polsce

konteno napisał:

12 godzin temu, 6465 napisał(a):

Dokładnie tak było. 

@Chłoporobotnik dostałem auto "służbowe" na użytek w pracy 

P_20250716_182046.jpg

też kiedyś miałem toyota sluzbowa lux auto

Opublikowano
6 godzin temu, konteno napisał(a):

do czego te wagi kvernelanda dokładali i do ilu kg waży ? znajomy dostał do zam 1001 wagę amazonkową do 10kg 

a i tak za słaba i waży taką wędkarską do pisionta kg

Od rozsiewacza

Nie wiem do ilu waży 

Opublikowano
29 minut temu, 6465 napisał(a):

Idziesz krowy doić?

Idę. Trzeba wstawać ale potem w dzień mniej roboty. Nie ma jak to być rolnikiem 

Ale teraz mało kto chce bo obowiązek 

Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

15°☁️

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T D i GR i BA i tych co P0 głosowali na P0wstanie 🌈 koalicji i niech ich klątwa tuska nęka

P0zostałym opieki z niebios

Screenshot_20250716_140223_com.facebook.katana_edit_563398851776514.jpg

7 godzin temu, konteno napisał(a):

ze stoperem kosisz  🤔

No najlepiej czas liczyć

• Thanks 1
Opublikowano

pogoda barowa.

slonca nie widac ..

9 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie dość żeś tępy to nie umiesz czytać ze zrozumieniem. 

Nie znam się na mitycznych granicach Śląska to najwyżej niech jakiś Ślązak mnie poprawi. 

Nie ojciec a jeszcze pokolenie wstecz przyjechało do roboty do kopalni a konkretnie do Jaworzna. Ojciec nigdy nie podjął pracy w województwie krakowskim ani później małopolskim. Cała jego rodzina mieszkała pod Kolnem od co najmniej XVIII wieku... 

sam pisales ze z mazur przyjechal ..gdzie kolno a gdzie mazury ?? jak sean geografii nie znasz ??

jaworzno to bylo miasto rzeczypospolitej krakowskiej i ze slaskiem nic nie mialo wspolnego . 

moi przodkowie wegiel z niego do gdanska splawiali.

8 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Potrafi...tylko woli przekręcać prawdę, by jemu to pasowało....tylko jemu...

...ciągle sam siebie okłamuje....

gdzie mi do mistrza jakim ty jestes ..

8 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

...ludzie kariery teraz...

bedzie panienki na nie rwal ??

Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

15°☁️

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T D i GR i BA i tych co P0 głosowali na P0wstanie 🌈 koalicji i niech ich klątwa tuska nęka

P0zostałym opieki z niebios

Screenshot_20250716_140223_com.facebook.katana_edit_563398851776514.jpg

No najlepiej czas liczyć

tylko sztuczna inteligencja ci zostala.. byles w zyciu gdzies dalej niz w powiecie ?? w jakims sankutarium ??

Opublikowano
marulekk napisał:

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jasne...

Już nawet się słoma sprzedała...jeszcze część na polu, ale...

Plon zwalisty...jak dla mnie...cza musi więcej siać...

Się zastanawiam czy jutro liboriusa nie wykosić...po południu...chyba dojrzał...

Że co ty chcesz pszenżyto już kosić, mam to samo odmianę z tej samej pod radzyńskiej centrali 😁ziarnko jako tako twarde ale słoma na dole żywa

gleba dużo zmienia... na górce prawie dobre na dolinie zielone i tak kosić po pół 🤔🤪 jak ktoś ma tylko lekkie gleby to już może być... ja 3x azot sypałem to nie wiem czy w lipcu będzie ok 🤭

12Pafnucy napisał:

Teraz, konteno napisał(a):

Wieś teraz jest inna niż kiedyś...

Większość nie ma nic wspólnego z rolnictwem...

Łatwiej kupić w sklepie niż bawić sie w ogrodnictwo...itp...

jak by zaczą wytwarzać samemu wszystko co się chce albo by głodny chodził i nagi bo nie zdążyłby tego wszystkiego zrobić i na nic nie miałby czasu 🤦🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v