Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tak mam zrobione. Najbardziej profesjonalne rozwiązanie według ekspertów

Druga sprawa przy bojlerze jako magazynie energii z fv dalsze gdybanie już nie ma sensu

ja najlepsze ..bufor w lato będziesz grzał 🤣

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Problemem jest umieszczenie kroćców na buforze. Przyzwyczajony byłem, że po rozpaleniu od razu miałem ciepłe kaloryfery i cwu, a teraz trzeba długo czekać. Latem przy okresowym przepalaniu to problem. Instalator mówił, że mógłby zrobić obejście ale ewentualna kontrola to wychwyci i trzeba zwracać dotację

U nas nie ma podziału na babka- ja. Co jej to i moje😗

fajowo ...poprostu musisz teraz zmienić przyzwyczajenia i rozpalać rano żeby do wieczora nagrzalo ....🤪....ja se zamykam zawory i nie grzeje bufora w ogóle jak jest  do -10 na zewnątrz bo nie ma to sensu ....raz przepale i mam odrazu ciepło .....grzanie bufora sprawdza się przy ciągłym ogrzewaniu a to musi być już mróz pow-  10  ....chce grzać tylko CWU to grzeje tyko CWU ....nie wiem jakie tam są przepisy na te dotacje ale widać że są głupie i nie funkcjonalne ,ale darmo dają to udawaj że jest wspaniałe 🤣🤣🤪🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

fajowo ...poprostu musisz teraz zmienić przyzwyczajenia i rozpalać rano żeby do wieczora nagrzalo ....🤪....ja se zamykam zawory i nie grzeje bufora w ogóle jak jest  do -10 na zewnątrz bo nie ma to sensu ....raz przepale i mam odrazu ciepło .....grzanie bufora sprawdza się przy ciągłym ogrzewaniu a to musi być już mróz pow-  10  ....

Wychodzi na to że musi jednak zrobić to obejście lub poszukać innego rozwiązania. Jeśli tego nie zrobi bedzie miał wilgoć a co za tym idzie grzyb. Czyli fv mu bokiem wyjdzie w zimę. Tak na mój rozum. 

Jeśli tylko zamierza fv wykorzystywać na dogrzanie wody jak i na oświetlenie budynku to ok jeszcze to bym zrozumiała ale jeśli chce ogrzewać dom w zimę to jak dla mnie to skurka za wyprawkę

Trzeba mieć jeszcze coś w zapasie inne źródło ocieplania budynku a nie tylko na jedno się nastawiać bo to zbytnio na dobre nie wychodzi.

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)

ma zle  rozwiązanie które jest nie funkcjonalne i tyle ....tak wciskają "fachowcy" którzy robią wedle jednego schematu bo im tak wygodnie 🤪.,.dają darmo to gówno masz do gadania i bierzesz to co ci wcisna bo magazyny badziewem zawalone ...przecież te panele to są starego typu ,nikt tego już nie kupuje .,🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

Uwaga dziś święto nietypowe dzień łapania za biust....w radio mówili 🤔🤔🤔

wyszłem ,żaden nie lata ,a wiatr jest ,no to co mam się w tym  ,,szczególe '' wziąć    ,sam?;)

• Haha 2
Opublikowano

Kaziu nie łap biustów jak motyli...chodzi o łapanie ZA biust, a nie łapanie biustu🤷...wróć do domu, daj dzieciom "na lody" i wtedy świętuj dzień dzisiejszy🤭...oczywiście małżonki nigdzie nie wysyłaj...chyba, że z sąsiadką chcesz świętować 🤭

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

gdzie 🤔🤭😁 saletra z pierwszego pokosu może działać i w drugim nie prawda że szybko odparowuje...

za dużo czasu masz 🙆‍♂️🤦🤭

U mnie na 3 kawałkach pod 3 pokos nie sypalem bo na 1 i 2 dostała konkretnie i wszystkiego nie zjadła. Teraz mimo to ładnie rośnie może pod 4 coś dostanie jak na krechę gdzie nawozu dadzą 🤣

@Qwazi paczaj czym dziś śmigam 🫣

IMG_20250705_120350.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

ma zle  rozwiązanie które jest nie funkcjonalne i tyle ....tak wciskają "fachowcy" którzy robią wedle jednego schematu bo im tak wygodnie 🤪.,.dają darmo to gówno masz do gadania i bierzesz to co ci wcisna bo magazyny badziewem zawalone ...przecież te panele to są starego typu ,nikt tego już nie kupuje .,🤣

Czyli wychodzi na to że jestem koza 🤣

Jeśli robią schematowo to wiadomo że osoba choć oczytana z tematem  to i tak na to się nabierze.

Trzeba w tym dobrze posiedzieć pozbierać informacje z wszystkich stron a nie tylko uprzec się na jedno bo tak najwygodniej.  

Jeśli dana osoba nikogo oprócz siebie nie chce słuchać to widać że wychodzi na to co ma w tej chwili

Czyli radocha w lato w zimę mróz. 

Druga sprawa jest taka owszem magazyny są zapełnione z powodu tego że ludzie wybierają droższa alternatywę spowodowana tym że dłużej panele będą zbierać ciepło i nie będą tracic swojej funkcjonalności tak jak robią  pobratynce. 

Jeśli jednak tylko ktoś chciał po najniższej luni  wykonać swoją instalacje która w pewnym momencie przestanie funkcjonować to jego sprawa. 

Opublikowano

Ło Panie 💪💪💪👍👍👍...jest mooooc💪

3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

U mnie na 3 kawałkach pod 3 pokos nie sypalem bo na 1 i 2 dostała konkretnie i wszystkiego nie zjadła. Teraz mimo to ładnie rośnie może pod 4 coś dostanie jak na krechę gdzie nawozu dadzą 🤣

@Qwazi paczaj czym dziś śmigam 🫣

IMG_20250705_120350.jpg

Opublikowano
Wiesio80 napisał:

Uwaga dziś święto nietypowe dzień łapania za biust....w radio mówili 🤔🤔🤔

sie 🤔 a nie lepiej kogoś 🤔🤭😁

na sito jedziesz?

szymon09875 napisał:

Żeby to trochę szybsze było 🤭

podobnie jak osiemdziesiątka

Opublikowano
17 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Żeby to trochę szybsze było 🤭

To dostojny sprzęt i weteran...musi poważnie, dostojnie i bez pośpiechu 😉🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Problemem jest umieszczenie kroćców na buforze. Przyzwyczajony byłem, że po rozpaleniu od razu miałem ciepłe kaloryfery i cwu, a teraz trzeba długo czekać. Latem przy okresowym przepalaniu to problem. Instalator mówił, że mógłby zrobić obejście ale ewentualna kontrola to wychwyci i trzeba zwracać dotację

U nas nie ma podziału na babka- ja. Co jej to i moje😗

Babka chyba skromna emeryturę ma jak dotacje ciagniesz

1 godzinę temu, witejus napisał(a):

BYŁA PODWYŻKA EMERYTUR, TRZYNASTKA TO MIAŁA Z CZEGO SPONSOROWAĆ😁

Cóż... Mam w domu mamę emerytkę ze starego portfela. Dostała teraz ten wdowi dodatek. szału nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

Rząd daje to dlaczego ma nie skorzystac. Choć trochę podreperuje swój i tak naciągnięty budżet domowy. 

A pani nie bierze  żadnej dotacji?🤔

Opublikowano
10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Rząd daje to dlaczego ma nie skorzystac. Choć trochę podreperuje swój i tak naciągnięty budżet domowy.

Chciałem dać reakcję, ale nie wiem jaką...więc zapytam... jest w tym poście błąd ortograficzny?

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Dzisiaj będzie 😁

A gdzie bobek od 🌈 truskawki? 

24 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Po wiele?

P0 1.2 zł kg

1 godzinę temu, ZetorMisio napisał(a):

Po wiele gryka teraz?

P0 1.2 zł za kg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Qwazi napisał(a):

Chciałem dać reakcję, ale nie wiem jaką...więc zapytam... jest w tym poście błąd ortograficzny?

Muszę chyba iść do okulisty.

C zamiast ć ależ ty jesteś spostrzegawczy 🫢

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v