Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ile na godzinę wychodzi?   Zysku..

Nie liczę ale na pewno więcej jak 4K 

Opublikowano
42 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

jpr ... boljer się robi bezpośrednio pod kocioł  a nie pod bufor ...ale głupiemu to zawsze można na złość zrobić🤪 

Rusz tą w połowie pełną😂 łepetyną i spojrzyj w szerszym kontekście. Czy pomijając bufor przy bojlerze kocioł przejdzie ewentualną kontrolę?

Opublikowano (edytowane)

Gołębiu najpierw boljer potem bufor na jednej linii ....zobacz se najprostszy schemat z netu a zobaczysz że nie nadajesz sie do niczego 🤣🤣🤣🤣..regulacja i nastawy to idą zawory mieszające ...

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

@12Pafnucy Honda Varadero czy Yamaha Fazer?

No jest kilka...

Co kto potrzebuje....

Fazer taki jak mój...dobry na jedną osobę.

Na dwie trochę skąpy.

Honda trochę obszerniejsza się wydaje..

No i są różne....silnik, nayked bądź z owiewką.

Mój Fazer dość uniwersalny....

No wszystko rzecz gustu...

Jest w czym wybierać...fajne maszyny teraz ..

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Z eko mleka to i smrodu nie będzie 

Widać żeś nie miał do czynienia z pamperami 

To jak broń biologiczna 

A nie daj Bóg zawleczka puści przed wrzuceniem do kubła 💥

P0pakowane. Jedziem rano na mazurki się pobyczyć dwa dni.

Od świtu do nocy arbajt. Należy się chyba. 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Nie liczę ale na pewno więcej jak 4K 

Ale zobacz...

Potrzebujesz sporo ..

Krowy, dojarka, i osprzęt..maszyny by dać jeść...itd...

A tu....idzie i zarabia...dobre ciuchy i chęci wystarczą....i zarobi podobnie jak ty...jak będzie miał ochotę pracować...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
5 godzin temu, konteno napisał(a):

@6465 środkowy to wirnik z POmpki obiegowej grundfosa , stąd "energooszczędność"

P_20250702_164000.jpg

Mam taką pompkę sprawna leży w garażu. Myślisz że paliwo by tym szło z mauzera? Czy będzie przepuszczać?

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

Gołębiu najpierw boljer potem bufor na jednej linii ....zobacz se najprostszy schemat z netu a zobaczysz że nie nadajesz sie do niczego 🤣🤣🤣🤣..regulacja i nastawy to idą zawory mieszające 

Tak mam zrobione. Najbardziej profesjonalne rozwiązanie według ekspertów

Druga sprawa przy bojlerze jako magazynie energii z fv dalsze gdybanie już nie ma sensu

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale zobacz...

Potrzebujesz sporo ..

Krowy, dojarka, i osprzęt..maszyny by dać jeść...itd...

A tu....idzie i zarabia...dobre ciuchy i chęci wystarczą....i zarobi podobnie jak ty...jak będzie miał ochotę pracować...

Chęci do roboty to nie wszystko. Trzeba jeszcze coś dawać z siebie

Mamy u siebie dziewczynę chce pracować jak z niej żaden pracownik tylko kula u nogi 🤣

A jeszcze się słyszy tłumacz jej zobaczysz będzie lepiej 🤣

Zasada jest jak dla mnie chcesz pracować to chęci to nie wszystko jeszcze trzeba mieć olej w głowie aby w tej pracy się utrzymać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Zasada jest jak dla mnie chcesz pracować to chęci to nie wszystko jeszcze trzeba mieć olej w głowie aby w tej pracy się utrzymać. 

..od dawna na wolnym?...ty...🤭

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Notorycznie,...fantazjując?🤔

Ja nie pracowałam i nie pracuje za kogoś kto ma w 4 literach pracę. I przychodzi tylko aby wziąć wypłatę

Może ty tak możesz pracować ale ja nie zamierzam

Tym bardziej że mam swoje obowiązki a nie będę jeszcze kogoś niańczyć.

Niech biorą odpowiedzialność za nią osoby które pozwoliły aby przedłużyć jej umowę i jej szkoleniowiec który w kulki leciał.

Za czyjeś śmieci wprost nie odpowiadam 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

No są takie stanowiska na które nie każdy się nada, ale nie przesadzaj. Gdzie się nie da utrzymać? W Biedrze czy innym markecie, przy linii zbierając ciastka, przy linii rozbierając kurczaki? 

Pracuje w dosyć dużym zakładzie i panuje opinia "te młode to nie chcą robić". Kierownik mówi aby były chęci do nauki tego to dalej będzie dobrze.

To co wyżej napisałaś to akurat spoko 👍

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Pracuje w dosyć dużym zakładzie i panuje opinia "te młode to nie chcą robić". Kierownik mówi aby były chęci do nauki tego to dalej będzie dobrze.

Właśnie o tym sama doskonale wiem jak są chęci do nauki.

Tu nawet chęci do nauki nie ma. 

W tym jest problem jednym uchem wlatuje drugim wylatuje 

Z takim człowiekiem nie da się pracować.

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Trzeba lubić to co się robi. Z niewolnika nigdy nie będzie dobrego pracownika. 

Trzeba sobie znaleźć taką pracę żeby chodzić do niej z uśmiechem na ustach. 

• Like 7
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v