Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nawozu wcale niedużo. Tylko to nie piach jak u ciebie, tylko porządna trzecia klasa, gliniasta, w dołku.

5 płotków i 14 kopek. Bilans dnia dzisiejszego, teraz zaczyna kropić.

Na co tyle naraz nakosiłeś skoro nie masz tyle płotków

Dokup se ostrewek

Opublikowano
2 godziny temu, simsones napisał(a):

Się obraca się, jutro kostki będą 😁

IMG_20250606_115443.jpg

U mnie nie byłoby szans jutro zbierać. 

24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Póki co, to nie pada...

Większość w kupkach...

Nie dałem rady wszystkiego...

Prognozują deszcz na następne dni...

....a wystarczyło by , by w nocy nie padało...

Ciężki los rolnika...

...cza zacząć w folię owijać....

...tylko czy to...się opłaca?🤔

Dlatego zmobilizowałem dziś jednego domowego emeryta, chce jeść to niech robi i dodatkowo jednego u którego w polu robię. Odrobił za uprawę pod ziemniaki i sadzenie.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał(a):

łąki nie zostawia się na piachu 🤦 ciemnota 🤦

O czym ty sierotko za przeproszeniem p*erdolisz? O jakiej łące jak tam mowy o łące nie ma... Naucz się pisać i czytać ze zrozumieniem, to mniej więcej poziom szkoły podstawowej.

ogarnij się ... alkoholiku ...

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, ciapek102 napisał(a):

Na co tyle naraz nakosiłeś skoro nie masz tyle płotków

Dokup se ostrewek

Ku*wa, wciskałeś mi to dawno i zawsze mówiłem, że to uja warte. Ani tego nakryć ani na tym przewiewu... Gorsze niż kopki... A czemu nakosiłem - bo nie lubię s*ania po trochu i koszenia dziadostwa.

Opublikowano

w polach jeszcze woda stoi , szkody mozna zglaszac do gminy.

Godzinę temu, Popier96 napisał(a):

Raczej nie znajdziesz. A jak znajdziesz to coś z czym jest problem jeśli chodzi o części. 

znajomy ma na sprzedaz zetora

https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-7211-5211-nie-ursus-CID757-ID14B8OT.html

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Uwierz mi Michał, że oni właśnie muszą potrafić najwięcej

zarty sie ciebie od rana trzymaja..

17 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nawozu wcale niedużo. Tylko to nie piach jak u ciebie, tylko porządna trzecia klasa, gliniasta, w dołku.

5 płotków i 14 kopek. Bilans dnia dzisiejszego, teraz zaczyna kropić.

znowu.a mialem na rano w planach manewry polowe.. jzu dzsiaj jakis jechal z opryskiwaczem.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, slawek74 napisał(a):

za tego czaskoskiego może na ciebie iść 🤭🤔😁

Niestety, tylko delikatna mżawka ;)

Grady podobno tych co na Nawrockiego głosowali atakują, a u Ryśka 80%, może się chłopak obłowi z ubezpieczenia xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dlatego zmobilizowałem dziś jednego domowego emeryta, chce jeść to niech robi i dodatkowo jednego u którego w polu robię. Odrobił za uprawę pod ziemniaki i sadzenie.

Tak z ciekawości...

Ile ...kostek siana ma być?

Co dziś z tym zrobiłeś?

26 minut temu, Łolek napisał(a):

Sławka pytaj czy to się opłaca 

...a to znam odpowiedź...😏

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Niestety, tylko delikatna mżawka ;)

Grady podobno tych co na Nawrockiego głosowali atakują, a u Ryśka 80%, może się chłopak obłowi z ubezpieczenia xD

Robicie sobie jaja ale chyba nie czas na to 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał(a):

prasą nie próbowałeś ,,kopić,, 🤔

Dzis nie...

Ale jak bym mógł nie zobaczyć...kiedyś...

Na krótko oki...dłozej się grzeje, gotuje...

W kupce sie powoli...zagęszcza  i jak przesuszone to nic mu będzie...tylko że to ...pracochłonne..

Oj już parę lat nie zakapialem siana...

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał(a):

zarty sie ciebie od rana trzymaja..

Dobrze, że jesteś Jacku. Tyś człek wykształcony, obyty, światowy, po prostu elitarny...nie wytłumaczyłeś mi wyniku II tury w Małopolsce, to może tym razem odniesiesz się do tego, co mi przed oczami na ficbuku przemknęło. Kurcze, chciałbym, żebyś mnie podedukował lekko, bo mój prowincjonalny, prosty mózg chama tego nie ogarnia 

https://www.facebook.com/share/v/18s1dzMP58/

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

tylko że to ...pracochłonne.

I dlatego właśnie opłaca się owinąć 

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał(a):

Nie czas ...

Tak na prawdę ludzie wiele tracą, jedni "tylko" uprawy na polu, a niektórzy dach nad głowa jak w Drobinie.

Taki Sandomierz, w zeszłym roku im jabłka zmarzły. W tym roku jak nie zmarzło, to przyszedł grad. Rejon Proszowic, zagłębie uprawy warzyw i grad. Kilka kilometrów ode mnie w niektórych gospodarstwach grad drugi rok z rzędu ...

Opublikowano
17 minut temu, jacus napisał(a):

znajomy ma na sprzedaz zetora

Ale rozjebany...🙆

Jeszcze i z mocą na dzień dobry kłamie...

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Dobrze, że jesteś Jacku. Tyś człek wykształcony, obyty, światowy, po prostu elitarny...

..pieniędzy chcesz od niego pożyczyć....że tak...konfabulujesz...?🤭

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Pafnucy,Qwazi ja bym nie chciał innej pracy jak w rolnictwie. A najgorsza robota to chyba kierowca tira trzeba tułać się po świecie,mieszkać w ciężarówce więcej niż w domu i jeszcze ruc* ać raz na tydzień lub dwa 

Jeden lubi rude drugi blondynki ...🤷‍♂️😎

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

pieniędzy chcesz od niego pożyczyć....że tak...konfabulujesz...?🤭

Z tym to bym się raczej zwracał do...Radka, ale jeśli Jacuś...dysponuje🤷

...to tak na 24 godziny mogę pożyczyć, żeby się przekonać, jaki se...procent zażyczy 😉😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dlatego zmobilizowałem dziś jednego domowego emeryta, chce jeść to niech robi

Nie wstyd ci tak wykorzystywać człowieka starszego ? Utrzymywał cię i wychowywał a ty mu każesz pracować na chleb jeszcze 

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano
38 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Pafnucy,Qwazi ja bym nie chciał innej pracy jak w rolnictwie. A najgorsza robota to chyba kierowca tira trzeba tułać się po świecie,mieszkać w ciężarówce więcej niż w domu i jeszcze ruc* ać raz na tydzień lub dwa 

Czemu mnie taka Twoja deklaracja nie dziwi 🤔

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Ale chyba nikt nie wysyła na tiry...

Powiem tak... pieniądze...

Pomyśl dwa wyjazdy i Tomek zarobi tyle na czysto, co ty przez rok...

Znaczy czysty zarobek....i nie trzeba gówna przewracać...

Czy nie warto?

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A choćby Elona xD

Wytłumaczył Tomek jaki motocykl?

On lubi nayked.

I tak porównaj...bandit, a honda cbf 600...

Co byś wybrał?

A jeszcze ta co mi wtedy zapodał, to jakoś kolorystycznie była super..

Z owiewkami cbf brzydsza ...w tym wydaniu...po mojemu...

No ale Bandit, to już taki ...dawniejszy styl...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
22 minuty temu, Łolek napisał(a):

To nie są jaja, poczytaj co wypisują w necie i jak się cieszą ,że grad niszczy uprawy wyborcy Trzaskowskiego.

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

On lubi nayked.

I tak porównaj...bandit, a honda cbf 600...

Co byś wybrał?

Szczerze ;) Czy Bandit czy jakiś Hornet to bardzo fajne maszyny warte uwagi. Słynące z niezawodności, szczególnie olejaki w Bandicie. Tak na prawdę wybrał bym to co komuś się podoba ( jedni wolą brunetki, drudzy blondynki a trzeci mówią że najlepsze rude xD ) , a jeżeli oba się podobają to szukał bym w lepszym stanie.

Opublikowano

Pewnie warto, ale problem może tkwić w tym, która ważniejsza, bo jedna eliminuje z tira...( ciekawe kto to zrozumie🤔😁 )

No i mogłoby być ciężko ogarnąć tira, jak się całe życie jeździło ciapkiem...że zdjętym paskiem że sprężarki 😉🤭

9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale chyba nikt nie wysyła na tiry...

Powiem tak... pieniądze...

Pomyśl dwa wyjazdy i Tomek zarobi tyle na czysto, co ty przez rok...

Znaczy czysty zarobek....i nie trzeba gówna przewracać...

Czy nie warto?

4 minuty temu, Desperado napisał(a):

To nie są jaja, poczytaj co wypisują w necie i jak się cieszą ,że grad niszczy uprawy wyborcy Trzaskowskiego.

Podrzuć jakiś link

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał(a):

Później będą płakać w że wszystko drogie. Chcąc nie chcąc karma wróci. 

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak na prawdę wybrał bym to co komuś się podoba ( jedni wolą

No oki.

Tylko jak dla mnie, to honda taka bardziej świeża...

No mi bardziej się podoba...

Ale masz rację...co kto lubi...

...najważniejsze że nie patrzy ....125...😆

Edytowane przez 12Pafnucy