Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Belaruss820 napisał(a):

Tak 430 z nawigacją 500

Matko bosko 🙆 

500 netto? 

Toż byś miał za to już zgrabne 6cyl z cnh

Navi pewnie blisko 100k?

Opublikowano
54 minuty temu, PAN88 napisał(a):

A najgorsi Ci mało obszarowi 🤣 u paru na wsi to nie musiałem pytać czy przyszły bo od razu po nawóz i paliwo jechał. Dziwili się że kupujemy paliwo czy nawozy bez dopłat na koncie 🤣

nie jestem zdziwiony konkurencyjność produkcji w małej skali a kołchoźnikami to przepaść tym bardziej kiedy to kołchoźnik pilnuuje swego tylko a małorolny jeszcze etatu 

inna skala dochodu , obrotów i zysku 

Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał(a):

A czemu nie?

Wiankowe? Toć przy najbliższej okazji muszę się lepiej przygotować %%%

Nie akurat po prostu zobaczyć przyczepę...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Sąsiad co roku kupuje nowe auto z dopłaty. 

Widocznie dużo ha 🤣  lub auto  4tysie🤣 🤣

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
7 godzin temu, konteno napisał(a):

nie jestem zdziwiony konkurencyjność produkcji w małej skali a kołchoźnikami to przepaść tym bardziej kiedy to kołchoźnik pilnuuje swego tylko a małorolny jeszcze etatu 

inna skala dochodu , obrotów i zysku 

Kolego ja obrabiam tylko do 40ha😀 wtedy jak gospodarzył tata to 30maks było. Tylko że wtedy jeszcze handel był. Teraz mam czas jeszcze na skoczka jechać

Siema mży deszcz.

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Same biznesmeny na tym AF. 🙆

I krów mlecznych nie mają 😀 Ty po 4 latach jako kierowca też kupisz mieszkanie 😀 wszyscy koledzy moi za fajery tak robią 🤣

Opublikowano

Zna mnie tu parę chłopaków którzy mnie odwiedzają może i nie mam się czym chwalić, ale choć bym miał to jest ostatnia rzecz którą bym tu pisał. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

A gdzie tam . Fynda jak ogar abo Zetora jak Jacuś. 😆😆

I będę zgrywał bogola z AF😆😆😆

Kolego chyba za mało ha masz żeby zakup był opłacalny 🤣 chyba że pokazać się ludziom 🤣 a jak patrzę to nie jest twoja mentalność.

Narazie mam najważniejszą rzecz zdrowie reszta bez zdrowia to jest ch*j. Dawno to zrozumiałem. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Kolego chyba za mało ha masz żeby zakup był opłacalny 🤣 chyba że pokazać się ludziom 🤣 a jak patrzę to nie jest twoja mentalność.

Narazie mam najważniejszą rzecz zdrowie reszta bez zdrowia to jest ch*j. Dawno to zrozumiałem. 

Dokładnie najważniejsze zdrowie i robić to co się lubi. A jak za to w miarę płacą to jest git. A pieniążki to jakoś tam się zagospodaruje. 

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał(a):

A gdzie tam . Fynda jak ogar abo Zetora jak Jacuś. 😆😆

I będę zgrywał bogola z AF😆😆😆

Do poziomu Jacusia żeby dojść to byś musiał zniszczyć swoje gospodarstwo ...

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

🙋🤝

...no miało padać, a nie pada....taka sytuacja...

A u mnie jak na złość jakas mżawka leci, ani wody z tego, ani roboty zrobić ...

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie dobrze. Miałem nadzieję że będzie pogoda dziś jutro i w sobotę. Takie miałem plany🙆. W Lędzinach na Śląsku poada deszcz. @12Pafnucy panie Zbyszku siano pan zebrałeś?

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał(a):

I będę zgrywał bogola z AF

...ludzie to tera kariery robiom...

Teraz, 6465 napisał(a):

panie Zbyszku siano pan zebrałeś?

No toć ba...

W stodole se leży...

Nie dużo tego, ale na jakiś czas wystarczy...

Bycki sie ucieszą...

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie dobrze. Miałem nadzieję że będzie pogoda dziś jutro i w sobotę. Takie miałem plany🙆. W Lędzinach na Śląsku poada deszcz. @12Pafnucy panie Zbyszku siano pan zebrałeś?

w sobotę już ma nie padać u nas tylko jeszcze chyba dziś i dopiero po niedzieli

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

w sobotę już ma nie padać u nas tylko jeszcze chyba dziś i dopiero po niedzieli

I po niedzieli się wycofują, miało być 15mm już prognozy zmienione na 3-4 mm, trzeba wyciągać deszczownie i podlewać bób ... Teraz faza kwitnienia to krytyczny moment, nie może brakować wody.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v