Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No to potrzebna Tobie pomoc...nie hodowli.

Karol...ty chyba mało wiesz o życiu. Może za młody..

Ty pojęcia nie masz jakie nieszczęścia ludzi spotykają...

Oj zdziwił byś się jak byś wiedział to co tu z obecnych niektórzy wiedzą 

Opublikowano
53 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Mróz wyjepał. Liczę koszt nasion🌽 ponad 3 tys do tego usługa siania 

Pewnych rzeczy nie przewidzisz,ale nie które poczynania dają dobrą naukę 

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, pedro2 napisał(a):

Było sipme kupić.

Byś miał 8

Owiesek opryskany

Zimno niby, a larwy skrzypionki już wpieprzają. 

Dokarmiłem cholery

Zobacz jakie kapcie robię, siatkę odwinalem to zaraz się rozpadł 

IMG_20250513_204108.jpg

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Kubson190 napisał(a):

A ile kg  paszy gotowej  jedzą? 

Paszy stw to choćby po 10 kg jadły to i tak uj z tego. Goowno nie pasza

Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Zobacz jakie kapcie robię, siatkę odwinalem to zaraz się rozpadł 

IMG_20250513_204108.jpg

Musisz mię nauczyć Szymek, bo ja muszę rozwijarką🤦

Opublikowano

Gdybym miał taką możliwość i potem nie było by problemu z zadawaniem to też bym tak zrobił, ale tą krócizne jakbym miał na widłach nosić to bym wieczorem ranne karmienie kończył 🤣

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Musisz mię nauczyć Szymek, bo ja muszę rozwijarką🤦

A to wystarczy wydać 1700 zł na nawozy i wypatrywać coby deszcz nie padał to wtedy takie lux baloty się udaje robić 🫣

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Mariuszek, Ty tam nie szalej 

Truskawki, szampan, wtorek🤭🫢😉

Spoko luzik...żony brak...udała się do... spa 😱...więc mogłem wyleźć z mojego niskiego pokoju😁...teraz trza by iść spać zanim wróci 🤭😉

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

@Karol6130 mam takie coś

IMG_20250513_172013.jpg

Mam to u jednej krowy, swoją drogą Dunka w 3 laktacji. Lekarz leczył to maścią ichtiolową od prawie roku, od kilku tygodni ciężko wstawała , dostała antybiotyk - nie pomogło. Dzisiaj miała nacinane i spuszczane, a raczej wyciskane to co tam było 🤦 zobaczymy co będzie dalej. 

U mojej Dunki było/jest to drugie tyle większe.

3 godziny temu, PRIMO napisał(a):

Pasze to totalny szajs. 

Tam gdzie się zaopatruje w pasze też mają STW .

Raz wziąłem na próbę i nigdy więcej. 

Co od nich miałeś? Ja miałem pelnoporcjówke 21 i była ok, teraz wziąłem jakaś nowość energetyczną 25 i mleka zamiast więcej to mniej i białko sporo spadło. 

Opublikowano
4 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Mam to u jednej krowy, swoją drogą Dunka w 3 laktacji. Lekarz leczył to maścią ichtiolową od prawie roku, od kilku tygodni ciężko wstawała , dostała antybiotyk - nie pomogło. Dzisiaj miała nacinane i spuszczane, a raczej wyciskane to co tam było 🤦 zobaczymy co będzie dalej. 

U mojej Dunki było/jest to drugie tyle większe.

Co od nich miałeś? Ja miałem pelnoporcjówke 21 i była ok, teraz wziąłem jakaś nowość energetyczną 25 i mleka zamiast więcej to mniej i białko sporo spadło. 

To u byczka z 9 miesięcy ma. Nie wiem co tam w środku jest. Muszę złapać go najpierw... Właśnie się obawiam że to wróci po leczeniu weterynarza i nie zawracać sobie głowy tym tylko go sprzedać teraz

15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Spoko luzik...żony brak...udała się do... spa 😱...więc mogłem wyleźć z mojego niskiego pokoju😁...teraz trza by iść spać zanim wróci 🤭😉

Myślę że małżonka się rozczaruje śpiącym mężem. Proszę sie postarac

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Tomek 

mogą być jak na swiezaka w branży 

20250513_203549.jpg

Bardzo ładne ;)

U mnie dzisiaj oporowo, od 13 do 21 wysciolkowane 1.5 truskawki, nie myślałem że się uda przed jutrzejszym deszczem i wiatrem.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał(a):

To u byczka z 9 miesięcy ma. Nie wiem co tam w środku jest. Muszę złapać go najpierw... Właśnie się obawiam że to wróci po leczeniu weterynarza i nie zawracać sobie głowy tym tylko go sprzedać teraz

A ja myślę że na paluszkach będzie małżonka tuptac by męża nie zbudzić -

Opublikowano
8 minut temu, malaczarna napisał(a):

9 miesięcy to młody jeszcze. Spróbuj smarować maścią ichtiolową może akurat pomoże 

Opublikowano
2 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

9 miesięcy to młody jeszcze. Spróbuj smarować maścią ichtiolową może akurat pomoże 

Mam obawy iż mu to zostanie i będzie nabierał masy i będzie mu to przeszkadzało. Weź go zlap i posmaruj mu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v