Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lata ciag dalszy.

10 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Powiem Ci w tajemnicy, że auto premium to jest ze strony mej, zasłona dymna...cel jest inszy😉🤭

No...tylko mnie wkurza usługodawca czasem, bo on se przyjedzie, a potem wysiada i gada "se siej, ja idę na kawę"🤷

jesli z twoja kawe pije-to sie nie dziwie 🤣

10 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Jak cały dzień polezy to ładnie na tym słońcu przeschnie 

U was nic nie schną? Musiało chyba padać albo na wilgotnych glebach rośnie 

pada czasami .ale bez przesadyzmu

9 godzin temu, 6465 napisał(a):

Gleba pod qq przygotowana. Jak kolega jutro skończy siew u siebie to w środę u mnie i po robocie w polu. 

Można w czwartek na majoweczke wyjechać. 

do hiszpanii ??

18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

hochdeutz- tego nawet niemcom trudno zrozumiec..

Opublikowano

Dzień dobry...13°, słonecznie...

2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Matko Bosko😛

Może nie aż tak, ale matka nie najgorsza

Screenshot_20250429-084650.png

Screenshot_20250429-084653.png

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

...bogatemu to.....i samo sie... opłaca....👍

Ja nie...Radek, ani... Sławek 🤷

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

a czemu ja miałbym się z Tobą zamieniać 🤔

Byś mi pokazał jak się gospodarzy 🤷

44 minuty temu, jacus napisał(a):

jesli z twoja kawe pije-to sie nie dziwie 🤣

Rozwiń myśl, bo nie chwytam do końca 

Opublikowano
Qwazi napisał:

Godzinę temu, slawek74 napisał(a): a czemu ja miałbym się z Tobą zamieniać 🤔 Byś mi pokazał jak się gospodarzy 🤷

ja nie godzien na tortury z rwaniem głowicy co jakiś czas w zetorze 🤭

https://youtu.be/VGE71SRbv2A?si=gkTnEFxa2dqUhfr9

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Niech tam dobrze rosną, ładnie to wygląda

W tym roku krzak nieźle wyrósł, nie to co rok temu. A i przymrozki jak się słyszy co niektórzy dostali to szczęśliwie ominęły.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

@Tomasz0611truskawki super tfu..tfu...tfu... przyjmujesz starego zgreda na szkolenie 🤔🤔🤔 

Ale tu żadnego szkolenia nie trzeba, dobre sadzonki, nawożenie jak książka pisze i samo rośnie ;) podstawa to dobra sadzonka, jak gówno zasadzisz to nie licz że coś innego niż gówno zbierzesz ... Kiedyś rzeźbiłem na sadzonce, teraz wiem że trzeba wyjąć te 25.000 PLN na hektar na sadzonki i praktycznie samo rośnie.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał(a):

ale się urobiłem 🙆‍♂️ tylko osłonę dokręcić...

Nie dokręcej...przy rozbieraniu będziesz miał mniej roboty🤭...

23 worki rozsiałem, jeszcze dwa i dwa zostaną...już mi się znudziło🤦...czwarty dzień latam

Znaczy łącznie

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Się robi się.

IMG_20250429_105117.jpg

Jadę do Cię na truskawki jak już będą...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

A i przymrozki jak się słyszy co niektórzy dostali to szczęśliwie ominęły.

u mnie nie było przymrozku a mróz , owoce w tym roku beda drogie , czeresnia i sliwa  na regionie całkowite straty , jabłoń i truskawka około 60-70 % , dziwne bo wisnie oszczędziło troche 

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jarecki napisał(a):

całkowite straty , jabłoń i truskawka około 60-70 % , dziwne bo wisnie oszczędziło troche 

Truskawki na które nie miałem włókniny to może z 30% otwartych kwiatów zmarzło, ale to był dopiero początek kwitnienia, jakieś pojednyncze kwiaty, zamkniętym kwiatom nic się nie stało, straty nie większe niż 0,5 do 1 tony z ha, czyli można powiedzieć że żadne.

U mnie przy gruncie jak dobrze pamiętam dokładnie tej najgorszej nocy -1.7 było, ale to przy samej ziemi, a 15 km dalej termometr na drzewie, 1.5m od ziemi -3 do -4 pokazywał.

34 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

@Tomasz0611 może bym bobu nauczył się siać... konkurencji bym Ci nie robił bo kilometry między nami.....

Na bób mi Rysiek klątwę Tuska nasłał, nalot oprzędzika, trzeba z Mospilanem jechać ;) już z 3 albo 4 lata jak go nie było z wiosny a w tym roku się pojawił.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

W moim amatorskim sadzie płatki opadły ze wszystkiego co kwitło. Orzechy w 100% czarne, tak samo jak winogrona. Miejscami nawet duże drzewa takie jak klony mają porażone liście. Jesiony czarne jak te orzechy. Dzisiejsza noc już była bez przymrozków. 

Więcej to sąsiada kukurydza była na wierzchu to przyżółkła. Jednak dziś jakby coś drgnęła. Raczej będzie rosła.   

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Elon napisał(a):

Taty john deere felgi bym wysłał jakby nie było za drogo. Już wymagają małej ingerencji. 

11 minut temu, Elon napisał(a):

Taty john deere felgi bym wysłał jakby nie było za drogo. Już wymagają małej ingerencji. 

Drogo to pojęcie względne jest ,tutaj same materiały 2tyś całość projektu myślę że zamknie się w 6 tyś a będę robił projekt za około 10 ale to maszyna po służbie drogowej, tragedia jednym słowem 

Edytowane przez Łolek
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v