Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ja teraz wrócił z siewki nawozu pod jutrzejszy deszcz... A i teraz coś zaczęło siąpić. Jedną rodzinę mam jeszcze bez nadstawki. Ale w sobotę chyba będę zmuszony wrzucić. Na już węzę muszę wtapiać- jestem do tyłu. Za dużo srok za ogon złapałem i jest obsuwa w ch*j. Dzisiaj w pojedynkę coś pod 1000 sadzonek przepikowanych, w międzyczasie redlenie, pszczoły, wypad po ziemię. Już mnie się nie chce. 

Węzę rano wtopiłem - wysłali nas dziś i jutro na wolne. 

Ramek mam jeszcze z 20 odrutowanych na zapas. Resztę się pozbija i odrutuje w sobotę albo niedzielę. 

Rozsiewacz mam od bodajże 11 marca umyty i wstawiony w kąt. 

Dwie rodziny mam bez nadstawek, raczej będę je łączył. 

Jeszcze zdążyłem wygospodarować czas aby skoczyć do somsiada na flaszkę. Jutro pobudka 4.30, 19 kurczaków do oskubania i powyrzucać gnoje.

Opublikowano
8 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Aż boję się pomyśleć..w końcu to nie daleko...

Aż tak małżonce chyba nie podpadles?

Zresztą to na śpiocha było,a co ma powiedzieć ten Góral co sobie przyrodzenie na pniaku oddziabał- to trzeba mieć w głowie trociny

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

A to ja nie w temacie...nie oglądam żadnych wieści ostatnio🤷

Nawet nie spodziewałem się innej odpowiedzi😊

A jak z regulacją paliwo -powietrze?

Te izby rolnicze to się dla mnie robią śmieszne🤦

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/prawo/zmiany-w-prawie/30-tys-zl-kary-i-obciete-doplaty-nowe-zasady-korzystania-z-maszyn-uderzaja-w-rolnikow-2530368

W radio wysłuchałam. Matko jest tyle ludzi co pragną dzieci a nie mogą.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Zresztą to na śpiocha było,a co ma powiedzieć ten Góral co sobie przyrodzenie na pniaku oddziabał- to trzeba mieć w głowie trociny

Ale jak sam to zrobił?

A który to był w kościele dziś?

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Ale jak sam to zrobił?

To była głośna sprawa kilkanaście lat temu.A jak no normalnie ,instrument na pniaka,ciach i pozamiatane

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Węzę rano wtopiłem - wysłali nas dziś i jutro na wolne. 

Ramek mam jeszcze z 20 odrutowanych na zapas. Resztę się pozbija i odrutuje w sobotę albo niedzielę. 

Rozsiewacz mam od bodajże 11 marca umyty i wstawiony w kąt. 

Dwie rodziny mam bez nadstawek, raczej będę je łączył. 

Jeszcze zdążyłem wygospodarować czas aby skoczyć do somsiada na flaszkę. Jutro pobudka 4.30, 19 kurczaków do oskubania i powyrzucać gnoje.

Jutro chciałbym 100 ramek zbić i odrutować. W sobotę i w niedzielę czasu na to nie będzie. 

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał(a):

To była głośna sprawa kilkanaście lat temu.A jak no normalnie ,instrument na pniaka,ciach i pozamiatane

Chory umysłowo? Toć to męska część ciała najważniejsza na swiecie

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to już święta?

Ni ma czasu na to tera..

Wielki Czwartek

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale co go skłoniło?

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Chory umysłowo? Toć to męska część ciała najważniejsza na swiecie

Nie wiem,ale odwagi mu nie brakowało 

Opublikowano
malaczarna napisał:

1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Ale jak sam to zrobił?

za dużo obowiązków.... córka była...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v