Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Nie padało u ciebie koło 15:00? Bo u nas ładnie pokropiło teraz niby cieplutko słońce ale łan całkiem mokry

Nie padało.

Pogoda Lux wiatru nie ma i ciepłe noce

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze słyszę U nas ludzie religijni nawet Wielką Sobotę każdy pracuję.

Jak już zaczęliście o przesądach U was też taki zabobon jest że kto pierwszy wróci z rezurekcji do wsi to będzie miał najlepsze pszenicę i się ścigają samochodami

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki od kiedy już nic nie robita na polu? 🤔 chodzi o wielki tydzień?

u mnie w okolicy w polu to od 15 w Wielki Piątek - taka tradycja, że się w ziemi nie  grzebie aż do po świętach

wiadomo - przy zwierzakach trzeba, ale w pole nikt nie wychodzi

Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki od kiedy już nic nie robita na polu? 🤔 chodzi o wielki tydzień?

Phi. Katolik wielki się znalazł 🙈 

A bo to raz w wielką sobotę się gnój woziło. 

Więcej zasługi będziesz miał jak zrobisz robotę i wieczorkiem na nabożeństwo pojedziesz czy drogę krzyżową niż kombinować jak tu się poopierniczać.

• Like 3
Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał(a):

Jak już zaczęliście o przesądach U was też taki zabobon jest że kto pierwszy wróci z rezurekcji do wsi to będzie miał najlepsze pszenicę i się ścigają samochodami

Jest coś takiego. Raz najgorszy papudrok pierwszy wjechał na wieś, no i jakoś cudownie nie urosło mu najlepsze na wsi xD

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Phi. Katolik wielki się znalazł 🙈 

A bo to raz w wielką sobotę się gnój woziło. 

Więcej zasługi będziesz miał jak zrobisz robotę i wieczorkiem na nabożeństwo pojedziesz czy drogę krzyżową niż kombinować jak tu się poopierniczać.

ja mam co robić cześć 🌽 zasiane ale pod resztę jeszcze trzeba berbeluche ciągać 😛

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jest coś takiego. Raz najgorszy papudrok pierwszy wjechał na wieś, no i jakoś cudownie nie urosło mu najlepsze na wsi xD

U nas kiedyś jeden tak wszystkich wyprzedzał, że z audi zderzak i nadkole zgubił bo akurat roztopy były i droga żwirowa, koleiny 🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak waszych stronach ale tak od dwóch tygodni to Policja stoi w rozmaitych miejscach we wsiach, co co nigdy nie stała w tych miejscach i to po trzy razy dziennie tak suszą i dużo ludzi łapią bo nikt się nie spodziewa że tam mogą stać

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Strongman napisał(a):

.. 🏍️ można?😏

Pierwsze słyszę....ale u nas pszenic nie widać.

7 minut temu, Strongman napisał(a):

Nie wiem jak waszych stronach ale tak od dwóch tygodni to Policja stoi w rozmaitych miejscach we wsiach, co co nigdy nie stała w tych miejscach i to po trzy razy dziennie tak suszą i dużo ludzi łapią bo nikt się nie spodziewa że tam mogą stać

Trochę się kręciłem.

Raczej normalnie...

Chociaż chyba była jakaś akcja teraz.

Raz z suszarką widziałem.

Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał(a):

to na bocznych drogach kodeks drogowy nie obowiązuje ?

• Haha 2
Opublikowano
28 minut temu, Strongman napisał(a):

A u nas ksiądz pier**li i nie robi rezurekcji 😀

• Confused 1
Opublikowano
28 minut temu, Strongman napisał(a):

musisz być spod Parczewa, bo tam takie przesądy

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał(a):

A u nas ksiądz pier**li i nie robi rezurekcji 😀

Co za.... kościół?

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

musisz być spod Parczewa, bo tam takie przesądy

Jak tak czasami czytam...to naprawdę się zastanawiam czy jest A i B Polska...

Opublikowano
16 minut temu, Strongman napisał(a):

Żeby się nie pozabijali tam na drodze 🙆‍♂️

Opublikowano
37 minut temu, pedro2 napisał(a):

U nas kiedyś jeden tak wszystkich wyprzedzał, że z audi zderzak i nadkole zgubił bo akurat roztopy były i droga żwirowa, koleiny 🤭

ale u nas sieją po kolei 😛 jeden siewnik to jeszcze z okna widzę jak sieje 

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

jeden siewnik to jeszcze z okna widzę jak sieje 

to wrzuć widok z kamery 

24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

to naprawdę się zastanawiam czy jest A i B Polska...

jeszcze Ą pomiędzy 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Strongman napisał(a):

W wiosce obok nas tak jest. Ale kościół mamy jeden. Ze starego zawsze się ściągają bo niby kto pierwszy dojedzie to pierwszy żniwa skończy. 

🤦🤦🤦🤦

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

dzisiaj jakiegoś rowerzyste pijanego ścigali 2 wioski dalej , mrugneli mu by zjechał na zjazd z drogi  za nimi jeszcze sie wlokły  ciężarówka i osobówka a ja ich wszystkich na podwójnej ciągłej wyprzedził 

Edytowane przez konteno
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v