Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Albo coś da mi pieniądze lub produkt albo nie

nowa kija dała ? dajhajsu miałeś chyba używane i starczyło to i używane w dobrym stanie by to samo dało co nówka

Opublikowano
Teraz, konteno napisał(a):

nowa kija dała ? dajhajsu miałeś chyba używane i starczyło to i używane w dobrym stanie by to samo dało co nówka

Dobre używane, większych rozmiarów, tj do wszystkiego, to teraz koszt niewiele różniący się od nowej pierdziawki. Dajhajsu, łącznie z zakupem, naprawami, pochłonęło za 9 lat blisko połowę ceny Kii w podstawie podług cen zeszłorocznych. 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak pójdzie do roboty to ani połowy z tego nie zrobi. 

Pralkę nastawić raz na tydzień - żadna filozofia. Ugotować sobie ziemniaków na obiad - żaden trud. Sprzątanie niepotrzebne.

A co jak zachorujesz szybko, albo jakiś wypadek, że będzie trzeba koło ciebie chodzić, pomyślałeś o tym, ja już pomijam fakt co na starość będzie.

Opublikowano
9 minut temu, Desperado napisał(a):

Jak nic nie dostaniesz? upierze, ugotuje, posprząta co nabałaganisz, to jest nic?

Kobiety nie tylko do tego są potrzebne w domu. 

Jednak jak widać po tym tylko na tym mają się znać i do tego wam potrzebne. 

Opublikowano
Teraz, Desperado napisał(a):

A co jak zachorujesz szybko, albo jakiś wypadek, że będzie trzeba koło ciebie chodzić, pomyślałeś o tym, ja już pomijam fakt co na starość będzie.

A co by było gdyby? A jak mi nic nie będzie i będę się całe życie tylko użerał? Pomyślałeś o tym? 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja też, i gnój wożę 

Moje miejsce na gnój widzisz na zdjęciu - otworzę drzwi, odsunę siatkę i można wyrzucać. 

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Taka ładną zadbana posesję dostałeś. Widać że twoi rodzice to ludzie dbający o porządek i ład w obejściu. Aż dziwne skąd tobie się wzięło promowanie syfu i mieszkanie bez sprzątania🤔

Bo nie lubię robić rzeczy niepotrzebnych i nie przynoszących żadnych korzyści. Albo coś da mi pieniądze lub produkt albo nie i wówczas tego unikam - lepiej poleżeć. 

a po co Ci te pieniądze i korzysci jak w nic nie chcesz inwestować gospodarstwa nie chcesz powiększać sprzętów na nowsze zmieniać

Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Jednak jak widać po tym tylko na tym mają się znać i do tego wam potrzebne. 

Dobrze wiesz że to co napisałem , to tylko wierzchołek góry lodowej, i nie chodziło mi tylko o to.

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a po co Ci te pieniądze i korzysci jak w nic nie chcesz inwestować gospodarstwa nie chcesz powiększać sprzętów na nowsze zmieniać

A co kupię nowszego i lepszego? Zainwestuję w powiększenie i po co mi ono? Są to niech są, mam taki "fetysz".

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A co by było gdyby? A jak mi nic nie będzie i będę się całe życie tylko użerał? Pomyślałeś o tym? 

No ja Ci szczerze życzę żeby Ci nic nie było do końca Twoich dni, tylko to nie zawsze jest tak jak chcemy i trzeba brać wszystko pod uwagę, ale czemu myślisz że będziesz się tylko użerał? zapytaj tych co mają kobity czy się użerają z nimi? pewnie znalazł by się i taki przypadek, ale to sporadyczne przypadki gdzie obie strony mają zazwyczaj winę. 

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Sylwestrowa dostawa azotu na zboża .

U nas gminny GOPS dla najbiedniejszych w grudniu talony przydzielał i mi się trafiła akurat na RSM

17671855594432932323086367411668.jpg

Edytowane przez marulekk
  • Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

Dobrze wiesz że to co napisałem , to tylko wierzchołek góry lodowej, i nie chodziło mi tylko o to.

Wiadomo że nie tylko. 

Tylko wiadome jest też to że to nie zmienicie tylko sami popsuje cię sobie krew. 

Opublikowano
24 minuty temu, Łolek napisał(a):

A ja sobie leżę tylko zwierzyniec nakarmić i oszczędzać siłę na dancing 

Ale co świętować , nowy rok to żadna okazja 

3 minuty temu, marulekk napisał(a):

U nas gminny GOPS dla najbiedniejszych w grudniu talony przydzielał i mi się trafiła akurat na RSM

Po ile ? 

Opublikowano
26 minut temu, Bezduszna napisał(a):

uprac ci koszule

I wykrochmalić i uprasować. I żeby była gotowa na 18tą, bo wychodzę, I uważaj z tym swoim ciętym językiem, bo sobie wargi pokaleczysz podczas oblizywania :P

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawekes napisał(a):

I uważaj z tym swoim ciętym językiem, bo sobie wargi pokaleczysz podczas oblizywania :P

Zaprosiłbyś Kasię gdzieś ze sobą.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
13 minut temu, marulekk napisał(a):

I do mnie przedwczoraj dojechalo

Tyle że na moje 10 ha to tyle nie potrzeba 

Trochę wapna 

Trochę 8-20-30 

3.6t siarczanu 

I 7 ton azotowych 

IMG_20251231_140604.jpg

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, Desperado napisał(a):

No ja Ci szczerze życzę żeby Ci nic nie było do końca Twoich dni, tylko to nie zawsze jest tak jak chcemy i trzeba brać wszystko pod uwagę, ale czemu myślisz że będziesz się tylko użerał? zapytaj tych co mają kobity czy się użerają z nimi? pewnie znalazł by się i taki przypadek, ale to sporadyczne przypadki gdzie obie strony mają zazwyczaj winę. 

Bo nic dobrego ona mi nie da. A swoje zachcianki i wymagania każda ma. Ja nie mam zamiaru ich spełniać. 

8 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Pojoter

Nie wprowadzaj pesymizmu

w nowy rok

Idź się na chlej i spać

Rysiek, gorszy pesymizm i swego rodzaju głupotę wprowadzasz tu swoim młotkowaniem.

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Pojoter

Nie wprowadzaj pesymizmu

w nowy rok

Idź się na chlej i spać

Życie kawalera, nachlac się, zjeść byle co i do przodu. Najgorzej jak jeszcze taki delikwent się nie myje i nie sprząta wokół siebie, w gaciach z drachą chodzi tydzień... 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał(a):

Zaprosiłbyś Kasię gdzieś ze sobą.

Kasia ma inne plany. Będzie wyburzać ścianę o północy, że to niby fajerwerki tak hałasują.

Opublikowano

I śpiewa " dziewczyny lubią brąz"

1 minutę temu, Uziu92 napisał(a):

Życie kawalera, nachlac się, zjeść byle co i do przodu. Najgorzej jak jeszcze taki delikwent się nie myje i nie sprząta wokół siebie, w gaciach z drachą chodzi tydzień... 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał(a):

Co chcesz, wczoraj ledwo wrzuciłem ogrodniczki do pralki po 1,5 tygodnia chodzenia i czyste założyłem dziś. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v