Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

Fakt, dziwnie. Ale propozycja kusząca xD Tylko teraz nie wiem ile tej dopłaty na Ciebie się należy xD 

Tak się tylko mówi jeśli nie ma się chęci na danego kawalera. 

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Z tego co piszą to w m-ce silnik z poprawionym chłodzeniem i smarowaniem. Piszą że o 0,5-1 km więcej niż w starej. A skośne koła w skrzyni chyba po to żeby była cichsza i bardziej płynna. Ktoś te zmiany wprowadził żeby  poprawic komfort pracy traktorzysty. Ale ja się nie znam. Zresztą mało to dla mnie ważne. 

2 konie mka ma więcej, przeprojektowana jest cała góra z głowicą, w starej były zawory wystające otwory zatoczone w tłokach, w m-ce zawory w głowicy schowane i tłoki płaskie bez zatoczeń 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

👍 jedno niskie drugie wysokie 🤣🤣🤣 nie ma to jak głupoty powtarzać po baranach 🤦🤣🤣🤣 Nawet jeden mnie pytał czy to nie pszenica oścista na liboriusa 🤣

Liborus wysoki, trzeba będzie go dobrze skrócić a jest zasiany po łące na bardzo dobrej ziemi od jedynki do szóstki takie mozaiki. Swoją drogą kupiłem tą działkę w tym roku 💪 Tadeusa lubię bo zawsze dobrze mi plonuje.

Edytowane przez Wełpa
Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał(a):

Z tego co piszą to w m-ce silnik z poprawionym chłodzeniem i smarowaniem. Piszą że o 0,5-1 km więcej niż w starej. A skośne koła w skrzyni chyba po to żeby była cichsza i bardziej płynna. Ktoś te zmiany wprowadził żeby  poprawic komfort pracy traktorzysty. Ale ja się nie znam. Zresztą mało to dla mnie ważne. 

2 konie więcej, co wynika z kształtu komory spalania. Tam są inne tłoki. Skrzynia w założeniu miała być cichsza i plynniejsza, ale się rozkręcała i jest szybsza, bo miało to niby zniwelować zbyt wolną czwórkę c330, ale odebrało trochę mocy i tak naprawdę emka jest słabsza. Poza tym nie bardzo widzę różnicę w kulturze i płynności pracy skrzyni biegów w c330 i c330m. To jest jeden UJ, więc nie bardzo rozumiem po co oni przy tym wogóle grzebali🤷

Opublikowano

Tadeusa bym se ogarnął w Stoczku łukowskim 

Sporo taniej by było 

Gość kupił centrale nasienną w powiecie i chce trzepać kapustę 

A tu nie dość że słoneczko się kręci z towarem na termin to jeszcze lokalne kioski są tańsze 

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Kiedyś ktoś mi powiedział. Uważaj na słowa i budowę zdań jeśli piszesz ponieważ można na odwrót zrozumieć 

Kiedyś ktoś mi powiedział że mądry zrozumie a głupiemu i tak nie wytłumaczysz

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

2 konie więcej, co wynika z kształtu komory spalania. Tam są inne tłoki. Skrzynia w założeniu miała być cichsza i plynniejsza, ale się rozkręcała i jest szybsza, bo miało to niby zniwelować zbyt wolną czwórkę c330, ale odebrało trochę mocy i tak naprawdę emka jest słabsza. Poza tym nie bardzo widzę różnicę w kulturze i płynności pracy skrzyni biegów w c330 i c330m. To jest jeden UJ, więc nie bardzo rozumiem po co oni przy tym wogóle grzebali🤷

Mariusz 21 wiek 🤣🤣🤣 dzisiaj 100km plus robi się mało 🙋‍♂️🤦🤦🤦 napij się to otrzeźwiejesz 🤣😛

Opublikowano

Gdybym dostał liboriusa nie siał bym tyle Borowika 

Ale on też słomy da, rok po kwalifikacie, z na tonach jakoś nie zależy 

Znaczy dla bydła starczy i połowę tego co zasiane 

Ale wydajnością trochę kusi popracować 

Tylko za późno siew I trochę za mało z siewnika leciało 

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To że szybsza to jak dla mnie lepiej. Przy wożeniu obornika robiło się po 11 kursów dziennie gdzie kółko było 14km.

Opublikowano

Tadeus mi od 6-8 ton zależy na jakim kawałku, liborus pierwszy rok zobaczymy. Trzeba trochę popracować od grzyba, te sprawy i coś tam się usypie

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Szymon czytasz? 

Ja sama nie mogę w to uwierzyć 

Szymon raczej zrozumiał...

Tu bardziej chodziło o ... a nieważne.

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v