Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nawet nie o to chodzi. Jeśli masło na giełdzie jest notowane po 24 zł/ kg, mleczarnia wystawia ofertę po 21 i nie ma ani jednego chętnego do zakupu...po 17 może by jakieś nieduże ilości poszły, to 🤷...a jeszcze kwartał temu było po 35...

Zaraz i wołowina pójdzie w dół, jak te drogie cielaki urosną ...

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
Michał18 napisał:

@wojtal24A skąd wiesz że ja cegły nosiłem, a może tak jak bezduszna od razu majstrem byłem.

bez doświadczenia i wykształcenia od razy zrobili Cię kierownikiem budowy

Qwazi napisał:

Nawet pasujesz...na tego majstra 😊

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie był, komplet Michelinow do Yamahy zostawił ;)

U mnie był wczoraj, ale pokaże dzisiaj co przyniósł...

IMG_20251205_133253814_MFNR.jpg

Mariusz ale czy to prezent dla Ciebie bo mikołaj zostawił w piaskownicy to się upewnij bo może do najmłodszej księżniczki 😉😀😀😀

ale pewnie użyczy kochanemu tatusiowi

Qwazi napisał:

Co Ty takie końskie zaloty do Kaśki 🤔🫣

kawalerka w stolicy mu się marzy

Nieustraszony1044 napisał:

Przeszedłem tu bo w polityce koledzy Pafnuca szaleją 🙋

te lewe i czerwone to dobrze Marcin zrobiłeś ale czy to koledzy Pafnucego?

szymon09875 napisał:

Mećka dziś rekord pobiła. 18litrow dała. Wczoraj wieczorem 14. Kryzys na rynku mlecznym musi przeze mnie jest 🫣 

ogranicz jej jedzenie bo jak się rozkręci to mleko po 80 groszy będzie

• Haha 2
Opublikowano
56 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

czy idealny to się okaże za 10 lat, może się zapije za chwile, były takie przypadki już. chyba że już coś innego robi 

Zdrowie siadło parę lat temu, za rok emerytura

Gospodarstwo doinwestowane, dzieci odeszły w świat 

Teraz będzie tylko produkcja roślinna

Jeden się w tym roku rzucił w rolnictwo wszystko na krechę w maxie, łącznie z dzierżawami 

Nabrał maszyn, nowych, używanych, plus  zakup gruntów i mega trudne dzierżawy 

Zobaczymy, co będzie

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zaraz i wołowina pójdzie w dół, jak te drogie cielaki urosną ...

Tak będzie...prawa rynku są nieubłagane 🤷

15 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Mariusz ale czy to prezent dla Ciebie bo mikołaj zostawił w piaskownicy to się upewnij bo może do najmłodszej księżniczki 😉😀😀😀

No ta menda w czerwonym kubraczku chciała załatwić dwa w jednym😡...najmłodsza już dostrzegła, że będzie nowy piasek😱...ale na szczęście po chwili stwierdziła "jestem juz za duza na piaskownicę"...i musiał siwobrody w nocy wrócić do niej 😁

Opublikowano
53 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Mećka dziś rekord pobiła. 18litrow dała. Wczoraj wieczorem 14. Kryzys na rynku mlecznym musi przeze mnie jest 🫣 

Pewnie idzie w rekord bo chce byś ją do federacji zapisał

Dostaniesz, garnek i tekture na dorzynkach

• Haha 1
Opublikowano

Jeden z userów powiedział że bydło powinno być 250 dni na wypasie.

Czy przypadkiem później nie występują problemy żywieniowe w kolejnych 110 dniach? 

Czy po prostu wszystko zależy od bydła i tego czym jest karmione w kolejnych  110 dniach? 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Czy przypadkiem później nie występują problemy żywieniowe w kolejnych 110 dniach? 

Czy po prostu wszystko zależy od bydła i tego czym jest karmione w kolejnych  110 dniach? 

czemu nazwałas mnie "jeden z userów" niemiło 

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Nawet pasujesz...na tego majstra 😊

U mnie był wczoraj, ale pokaże dzisiaj co przyniósł...

IMG_20251205_133253814_MFNR.jpg

To jest łyżka do kopania od jakiego sprzętu ??

Opublikowano

Mgła taka że roboty nie widać..trzeba się relaksować.obiad.kawka

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja dzisiaj wieczorem chowam ciągnik do garażu, i będzie tam stał do 15 marca.

Wiem że takie dziady jak ty mają problem zrozumieć że inni zbierają więcej chociaż teoretycznie mają gorsze gleby... Tylko nawet dobra gleba nie plonuje jak gospodarz talerzufkowy papudrok ...

Szczególnie gdy 2 miesiące nie pada..

Wtedy plony u Tomusia są równie rewelacyjne jak jego potencja 😭

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Cza jeszcze zapakować....🤭

To do używanych pudel i siatka od prasy owinąć 🤣

1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Kosić nie musiałeś, a możesz talerzowac 🫣

Klątwa i mnie dopadła, sprzedałem na pniu i skosili kolegi 😭😭😭

56 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Chyba żaden normalny hodowca nie będzie korzystał ze sztucznej inteligencji w profesjonalnej produkcji..chyba..

Widać idą w rynek mleka z doradztwem..

Jakąś premia na święta od jace tego się należy 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

czemu nazwałas mnie "jeden z userów" niemiło 

Czy ja powiedziałam że jestem miłą i sympatyczną dla mnie każdy jest obcy więc mogę was nazywać jak mi sie podoba jeszcze mamy wolność słowa. 

Poza tym i tak nie spodziewam się że mi to wyjaśnisz więc dlatego też z tej przyczyny nie cytowalam twojego komentarza. 

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Weź wytłumacz porę roku brakujących dni 

Tylko pisz w "" inaczej oszukasz

Chodziło mi o to że jak są na łące chodzą gdzie chcą i jedzą kiedy wprowadza się ich do obory to jednak jeden przywilej czyli ruch zostaje im ograniczony i już nie oszukujmy się nie mają podobne ale inne żywienie. 

I pytam się czy to wtedy nie zaczynają więcej chorować niż cały czas spędzając w oborze gdzie zazwyczaj mają cały czas jeden i ten skład pokarmu zazwyczaj. 

Czy po prostu to jest zależne po prostu od bydła i ich przyzwyczajeń. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, jacus napisał(a):

Szczególnie gdy 2 miesiące nie pada..

Wtedy plony u Tomusia są równie rewelacyjne jak jego potencja 😭

Czyli świetna xD Stoi jak drut żebrowany 20-tka xD Bo jak na moje ziemie 12t suchej qq, 8t pszenżyta i 6.5t jęczmienia jarego z ha to bardzo dobre plony ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
14 minut temu, wojtal24 napisał(a):

pytanie do budowlańców 

czym to wytynkowac takimi domowymi sposobami nie musi być jakoś extra to garaż i będzie tam regał na opony

@Wpaw może Ty coś doradzisz 

20251206_125355.jpg

A dużo tego masz? Grunt i MP 75 cienko, później wygładzić 

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Zdrowie siadło parę lat temu, za rok emerytura

Gospodarstwo doinwestowane, dzieci odeszły w świat 

Teraz będzie tylko produkcja roślinna

Jeden się w tym roku rzucił w rolnictwo wszystko na krechę w maxie, łącznie z dzierżawami 

Nabrał maszyn, nowych, używanych, plus  zakup gruntów i mega trudne dzierżawy 

Zobaczymy, co będzie

Może krecha musi być 🤔 Różne tematy słyszy się.

Tymczasem wraca się 

17650288238006555461723862259339.jpg

• Like 2