Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie obrażaj jednego bo się obrazi

Broń Boże kogoś obrażać, zapytaj się go czy pije to mleko... 🤭

Sąsiad ma jedną krowę to kolejki się ustawiają po mleko. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

@malaczarna

Jak ją nazwać 

20251203_121840.jpg

Poczekaj z godzinkę, przyjdzie dama z przedszkola, na pewno coś wymyśli 🙃

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

@malaczarna

Jak ją nazwać 

20251203_121840.jpg

Poczekaj z godzinkę, przyjdzie dama z przedszkola, na pewno coś wymyśli 🙃

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Wpaw napisał(a):

Gość we wsi ma 3 krowy i chowa jeszcze do tego z 8-10 byków. Byki jechały na kiszonce, krowy tradycyjnie - siano, śruta, buraki. Myślał, że se ułatwi i jeden rok buraków nie posiał, zaczął karmić też sianokichą i z kukurydzy. Ludzie powiedzieli, że oni takiego mleka nie chcą kupować... I teraz znów jak dawniej - siano, buraki, śruta, w lecie wbite na łące za chałupą...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gość we wsi ma 3 krowy i chowa jeszcze do tego z 8-10 byków. Byki jechały na kiszonce, krowy tradycyjnie - siano, śruta, buraki. Myślał, że se ułatwi i jeden rok buraków nie posiał, zaczął karmić też sianokichą i z kukurydzy. Ludzie powiedzieli, że oni takiego mleka nie chcą kupować... I teraz znów jak dawniej - siano, buraki, śruta, w lecie wbite na łące za chałupą...

I o to mi chodziło 🙋 a nie tam zaraz obrażanie... To samo jest z mięsem obojętnie jakim. 

Opublikowano
22 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Tata mial 4 po wycieleniu w lato to nie nadążał z zamówieniami w weekend 😁.

Znam takich co świnie  chowają a po świniaka dla siebie szukali z małej hodowli 

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

I o to mi chodziło 🙋 a nie tam zaraz obrażanie... To samo jest z mięsem obojętnie jakim. 

Ze wszystkim... Mam takiego klienta na jaja, skrobidupa większy ode mnie ale przyjeżdża i płaci. Kiedyś przed świętami dzwoni - bo już mu się kończą. A ja na to, że na razie mam dla niego 50, może se przyjechać a po drugie 50 za tam 2-3 dni. Nie, on przyjedzie po wszystkie. A potem przyjechał i się żalił, że kupił w sklepie i się jeść nie dało... To trza było przyjechać... 

Teraz, Michał18 napisał(a):

Pioter dziś wolne ?

A, że tak zapytam - co ciebie to?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

https://juchowo.org/pl/dzialalnosc/rolnictwo-biodynamiczne/krowy-i-mleko.html

ci w to poszli na początku słyszałem że ciężko ze zbytem było ale widać że funkcjonują. mleko z siana itp ale tam twaróg kilo kosztuje 50zl a ludzie chcą za 15 to musi być pasza🤷

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
12 minut temu, PAN88 napisał(a):

Tata mial 4 po wycieleniu w lato to nie nadążał z zamówieniami w weekend 😁.

Znam takich co świnie  chowają a po świniaka dla siebie szukali z małej hodowli 

No i widzisz, jak się rozumiemy 🤭

Trzymajcie kciuki, biorę się za wymianę szyby w 80 z przodu 🙆

Opublikowano

A ja to od takiej co ma jedną czy 3 krowy i sprzedaje mleko w butelkach na targu czy z domu to bym się nie napił. Mam bardzo źle doświadczenie z takim mlekiem. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał(a):

A ja to od takiej co ma jedną czy 3 krowy i sprzedaje mleko w butelkach na targu czy z domu to bym się nie napił. Mam bardzo źle doświadczenie z takim mlekiem. 

no ryzyko sraczki duże przez brud

Opublikowano
1 godzinę temu, ZetorMisio napisał(a):

Stoją tam już od wakacji napewno. Coś duże pieniądze chciał za to. Jak kogoś bardzo interesują to mogę zajechać zapytać 😁

Karol , sprawa jest, Sławomir kazał zapytać Ciebie jako fachowca.: pola mam nawiezione obornikiem ( jedno miesiąc temu, jedno ze 2 tygodnie temu, jedno tydzień temu) zaorane. Teraz chce po tym rozsiać wapno. I na wiosnę znowu obornik i kukurydza. Wapno teraz mieszać agregatem, czy zostawić🤔

A jak ją nazwać? Jutro święto Barbary to nazwij ja Baśka 🫡

Zostawić do wiosny

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

@malaczarna

Jak ją nazwać 

20251203_121840.jpg

Karol, młodszej jeszcze nie ma, bo ona dzisiaj tańcuje, się starsza wróciła, pokazałem, wskazała imię dla tej panienki...chcesz wiedzieć jakie 🤔

Opublikowano
Qwazi napisał:

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

ale tak weterynarze wielkie autorytety po studiach uczą ludzi takich sposobów 

Zacząć trzeba od manipulacji pchającej chłopów w wydajność. Potem dochodzi do tego, że jakoś te krowy trza w tej produkcji i wydajności utrzymać. No i tu potrzebny żywieniowiec i weterynarz. Obaj biorą pieniądze, pierwszy dodatkowo zaczyna wymagać jakości objętościowek i wciskać treściwe plus dodatki. No i rodzi się potrzeba doradcy do spraw upraw. Ten też bierze pieniądze i generuje koszty w uprawach. Wszyscy chłopu do łba kładą a finalnie na nim robią kasę. Zrobili se z niego parobka a nie gospodarza. Tylko go klepią po plecach, puchary wręczają, żeby się nie buntował i dalej brał na siebie odpowiedzialność za niepowodzenia i zostawiał kręgosłup przy widłach 🤷

ale to nie od dziś wiadomo że świąt siw kręci wokół pieniądza i jak ktoś tego w porę nie zrozumie to zapierdziela jak ten chomik w tym kołowrotku dopuki się coś nie wykszaczy ale Ty to chyba najlepiej z tego forum wiesz. podobnie jest w każdej branży.

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Bezduszna napisał(a):

Kazdy wybiera swoją ścieżkę życia.

Jednak jestem tego samego zdania co Pafnucy czas dorosnąć. 

W twoim przypadku czas zmądrzeć bo przez całą swoją bytność tutaj nie napisałeś nic mądrego. 

👏👏👏👍👍👍👍💪💪💪💪

Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale to nie od dziś wiadomo że świąt siw kręci wokół pieniądza i jak ktoś tego w porę nie zrozumie to zapierdziela jak ten chomik w tym kołowrotku dopuki się coś nie wykszaczy ale Ty to chyba najlepiej z tego forum wiesz. podobnie jest w każdej branży.

Niby nie od dziś wiadomo, a chętnych do kołowrotka od groma🤷...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v