Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja oprócz bidy to już nic nie mam

Ty biedy na oczy nie widziałeś i pier**lisz takie głupoty.

Bieda to jest jak nie masz dachu nad głową , nie masz za co chleba kupić albo masz kogoś śmiertelnie chorego w rodzinie i jesteś bezsilny, bo nie możesz mu pomóc.

• Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

On naprawde tak myśli.🤣🤣🤣🤣

Chyba zapomniał jak ładne lata temu niektórzy kupowali odsadki po 3500-4000 a sprzedawali po roku za 4500-5000.

A teraz sprzedałem byka za 12 tys a dałem za niego jak był  cielakiem 350 zł. 

No i co w związku z tym ? Sezonowcy będą kwiczeć, bo ciezko jest skakac z kwiatka na kwiatek i liczyć że w sezon się zarobi UJ wie ile. 

Sam kupilem z 8-9 lat temu 30 sztuk po około 3 tys a sprzedałem z nich 16 albo 14 bo reszta padła, za niewiele więcej niż dałem za cielaka. I co miałem wtedy rezygnować i jedwabniki hodować ?

• Like 6
Opublikowano
16 minut temu, hubertuss napisał(a):

A u ciebie jak zwykle obłęd i odklejenie. Ciekawe czemu potem najwięcej jakichś byłych TW czy byłych członków PZPR w pisie się znajduje? Teraz nawet MIller w temacie o polityce jest cytowany przez pisowców bo taki prawicowy się zrobił. 

Chyba rozsądny. Ale nie wiem czy ty to zrozumiesz.

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał(a):

A u ciebie jak zwykle obłęd i odklejenie. Ciekawe czemu potem najwięcej jakichś byłych TW czy byłych członków PZPR w pisie się znajduje? Teraz nawet MIller w temacie o polityce jest cytowany przez pisowców bo taki prawicowy się zrobił. 

No nie wiem czy on taki prawicowy 

Stal się kontrowersyjny, nie trzyma się poprawności politycznej, ale to zemsta starego dziadka na młodszych kolegach z parti nieboszczki

Senyszyn, teraz jest taką dobrą babcią w czerwonych kolorach

Kampania jej pomogła 

Ale to wina ludzi, oglądają te kocopoły które wygłaszają czerwone pająki 

Pieniążki się zgadzają, popularność rośnie, tylko śmierć coraz bliżej 

A bolek dalej zakłamany w swej prawdzie 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko kibole nie pomyśleli, że to odgryzanie może skutkować pustymi trybunami w meczu barażowym ...

To jest formacja,nie wchodzę ja nie wchodzi nikt.Wiem jak wyglądają od środka.Nie bronię ich, ale to jest tak jak przygotowujesz się,zbierasz materiał.To wyglądało tak jak by Cie nie wpuścili na konkurs mody z twoim ubiorem.

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty biedy na oczy nie widziałeś i pier**lisz takie głupoty.

Bieda to jest jak nie masz dachu nad głową , nie masz za co chleba kupić albo masz kogoś śmiertelnie chorego w rodzinie i jesteś bezsilny, bo nie możesz mu pomóc.

Sam jestem śmiertelnie chory 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

No i co w związku z tym ? Sezonowcy będą kwiczeć, bo ciezko jest skakac z kwiatka na kwiatek i liczyć że w sezon się zarobi UJ wie ile. 

Sam kupilem z 8-9 lat temu 30 sztuk po około 3 tys a sprzedałem z nich 16 albo 14 bo reszta padła, za niewiele więcej niż dałem za cielaka. I co miałem wtedy rezygnować i jedwabniki hodować ?

Nie wiem jak tam u Ciebie ale u mnie jest kilku takich biznesmenów handlarzy co żyją z takich sezonowców. Nakupują z Litwy/Łotwy setki jak nie tysiące cielaków rocznie i puszczają w obieg. Nawet nie wybrażasz jaki tam jest ruch jak byki są drogie albo mleko idzie w góre(sprowadzają też jałówki).

Jak ma przyjechać transport to stoją i czekają na podwórku na samochód.

Jak ktoś chowa cały czas tą samą ilość to jakoś zawsze da rade. Czy w hodowli czy w uprawach zasada jest ta sama: popyt-podaż, sezonowość.

Skupy nie biorą kukurydzy to krowiarze ogłaszają się, że kupią łaskawie po 300zł i jeszcze trzeba im na podwórko przywieźć. Jak sam zabiera to po 280. Prawa rynku są nieubłagalne.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No nie wiem czy on taki prawicowy 

Stal się kontrowersyjny, nie trzyma się poprawności politycznej, ale to zemsta starego dziadka na młodszych kolegach z parti nieboszczki

Senyszyn, teraz jest taką dobrą babcią w czerwonych kolorach

Kampania jej pomogła 

Ale to wina ludzi, oglądają te kocopoły które wygłaszają czerwone pająki 

Pieniążki się zgadzają, popularność rośnie, tylko śmierć coraz bliżej 

A bolek dalej zakłamany w swej prawdzie 

Przypisywanie komuchów jednej partii to jest skrajny debilizm. Komuna była w Polsce 45 lat wielu ludzi miało legitymacje partyjne ale po prostu działali dla dobra kraju bo taki  był nie inny. W milicji też różni ludzie pracowali. Zapisywanie ich teraz do jednej partii to bzdura bo w wielu partiach są zarówno byli członkowie pzpr jak i ich dzieci. Ojciec Karola Karskiego zwanego meleksem robił zawrotną karierę w milicji i sb na przykład. Sam Kaczyński Jarosław miał profesora Erlicha żydowskiego pochodzenia. Którego w 1968 roku nie wyrzucili z Polski z innymi Żydami bo donosił do SB aż się kurzyło. Kaczyński sam chętnie współpracował z władzą ludową i np nauczał w Białymstoku SB ków prawa. Wielu ludzi i ich rodziny jakoś z ta komuną były połączone i teraz przeważnie już te dzieci są w różnych partiach.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Wziąć kredyt, zmienić pracę i tankować za 50 zł 🤣

• Haha 1
Opublikowano

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Skupy nie biorą kukurydzy to krowiarze ogłaszają się, że kupią łaskawie po 300zł i jeszcze trzeba im na podwórko przywieźć. Jak sam zabiera to po 280. Prawa rynku są nieubłagalne.

No i takie są prawa rynku, wg mnie zdrowe. Choć nie raz bywało się po dwóch stronach. Raz zarobisz raz stracisz. 

3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie wiem jak tam u Ciebie ale u mnie jest kilku takich biznesmenów handlarzy co żyją z takich sezonowców. Nakupują z Litwy/Łotwy setki jak nie tysiące cielaków rocznie i puszczają w obieg. Nawet nie wybrażasz jaki tam jest ruch jak byki są drogie albo mleko idzie w góre(sprowadzają też jałówki).

Handlowałem trochę cielakami. To co się działo przed dopłatami, masakra, aby sztuka była bo płacą, a potem wielkie oczy bo do cielaka trzeba podejść jak do dziecka a nie mleko wlać i iść sobie do wieczora nie wchodzić do obory. 

Takich ludzi mi nie szkoda, niech im zdycha i sprzedają za bezcen. 

• Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Przypisywanie komuchów jednej partii to jest skrajny debilizm. Komuna była w Polsce 45 lat wielu ludzi miało legitymacje partyjne ale po prostu działali dla dobra kraju bo taki  był nie inny. W milicji też różni ludzie pracowali. Zapisywanie ich teraz do jednej partii to bzdura bo w wielu partiach są zarówno byli członkowie pzpr jak i ich dzieci. Ojciec Karola Karskiego zwanego meleksem robił zawrotną karierę w milicji i sb na przykład. Sam Kaczyński Jarosław miał profesora Erlicha żydowskiego pochodzenia. Którego w 1968 roku nie wyrzucili z Polski z innymi Żydami bo donosił do SB aż się kurzyło. Kaczyński sam chętnie współpracował z władzą ludową i np nauczał w Białymstoku SB ków prawa. Wielu ludzi i ich rodziny jakoś z ta komuną były połączone i teraz przeważnie już te dzieci są w różnych partiach.

Czyli okrągły stół się udał 

A tortu starczyło do wszystkich

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dziad związkowy z OPZZ, im wiecznie mało ...

Jak tak możesz o Panu prezesu🤣

Daj pieniążek 

Opublikowano

Osiołek chyba też myśli że właściwie się nic nie stało 

Ciekawe czy Pan premier odwiedzi za dwa lata gospodarstwo

1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Nie tylko ty 💪

No jest nas bardzo dużo 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Czyli okrągły stół się udał 

A tortu starczyło do wszystkich

No można było np chwycić za broń albo przekonać komunistów by sami zamknęli się w więzieniach. Pomijam już to, że wielu kwestionujących dzisiaj okrągły stół samemu zrobiło na jego owocach gruby kapitał i bogactwo. Kornel Morawiecki Janusz Korwin MIkke czy Jarosław Kaczyński biedy nie klepią a pierwszy nie klepał. A synalek na nazwisku jako historyk zrobił zawrotną karierę i kapitał w bankowości i polityce. Spróbuj zostać po historii prezesem banku.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał(a):

No i takie są prawa rynku, wg mnie zdrowe. Choć nie raz bywało się po dwóch stronach. Raz zarobisz raz stracisz. 

Handlowałem trochę cielakami. To co się działo przed dopłatami, masakra, aby sztuka była bo płacą, a potem wielkie oczy bo do cielaka trzeba podejść jak do dziecka a nie mleko wlać i iść sobie do wieczora nie wchodzić do obory. 

Takich ludzi mi nie szkoda, niech im zdycha i sprzedają za bezcen. 

Mi szkoda tych cielątek. 50/50 zdechy po sąsiadach były.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Wziąć kredyt, zmienić pracę i tankować za 50 zł 🤣

Młody chłop chyba jesteś a gadasz jak stary przedwojenny dziad.

Już te czasy mineły że trzeba trzymać się ziemi do usranej śmierci. To nie tak jak w "Nie mam mocnych", że zmuszali do objęcia gospodarstwa. Znajomy kiedyś mi opowiadał, że był najmłodszy, wszyscy starsi pouciekali do miasta i ojciec mu przepisywał gospodarstwo a on płakał bo tak nie chciał. Ojciec powiedział, że go z rodziny wypisze jak nie będzie gospodarzył.

Teraz nie ma przymusu, trzeba być elastycznym bo szkoda życia. Wielu tutaj tylko siedzi i beczy że tak źle, nkedobrze itp na gospodarstwie. Przecież nikt nie karze. Zobacz ilu zostawiło krowy, poszło do pracy, po robocie ogarniają hektary i żyją, nawet lepiej jak kiedyś.

Zrób prawko, kursy jakieś, nawet sam kup koparke i można dorobić w międzyczasie. Po co to beczeć. Aby tylko zdrowie było.

Ten co tankuje za 50zł może być szczęścliwszy od tego co ma miliony na koncie. Trzeba tylko to zrozumieć.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 1