Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

A szukasz takiego🤔

W takim wypadku należy robić córkę, bo syn z domu wyniesie, a córka...przyniesie😉🤭

Kumpla syn z robotaju przymierza się do sprzedaży,trochę przezbrajam gospodarstwo i sprzedaję i trochę kupuję 

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Spoko, jak zniknie u was trochę pszczół to zaraz podrzucą strudzeni wędrowcy. 

Sam mam w planach zmniejszenie jak to tak dalej będzie wyglądać. Rzepaków coraz mniej, coraz więcej kiły. Wtedy od razu zostaną 2-3 a nie 10.

Opublikowano
12 minut temu, dsbh napisał(a):

To coś mało odpowiedzialny. 

Głodnemu chleb na myśli.

No niezbyt.

Każdemu zdarzy się zbłądzić.

Najlepsze jest to, że jak zaczęło się z tym sercem to wziął się za siebie i nawet piwa nie wypił, a tu nawalił się jak meserszmit.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Sam mam w planach zmniejszenie jak to tak dalej będzie wyglądać. Rzepaków coraz mniej, coraz więcej kiły. Wtedy od razu zostaną 2-3 a nie 10.

Ja jakbym zliczył zawodowe pasieki w promieniu tych 3 kilometrów to myślę, że od nich będzie spokojnie 300-400 rodzin. Porozstawiane wszędzie po 20-40 uli. A gdzie tam jeszcze prywatni. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty zmniejszysz, a ten co żyje z tego to dostawi, bo tylko ilość będzie robiła zarobek... 

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Kumpla syn z robotaju przymierza się do sprzedaży,trochę przezbrajam gospodarstwo i sprzedaję i trochę kupuję 

W ubiegłym tygodniu prawie bym kupił, się zadzwoniłem godzinę za późno. Fajny ciągnik był 🤦

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Ja jakbym zliczył zawodowe pasieki w promieniu tych 3 kilometrów to myślę, że od nich będzie spokojnie 300-400 rodzin. Porozstawiane wszędzie po 20-40 uli. A gdzie tam jeszcze prywatni. 

Zawodowych w promieniu tych 3km to nie ma. Ale amatorów dużo. 

Opublikowano

Ty zmniejszysz, a ten co żyje z tego to dostawi, bo tylko ilość będzie robiła zarobek... 

Jak mam wirować 10 kilo z rodziny to ja dziękuję ale rezygnuję - nie będę tyrał - mieć 20 zamiast 10 a wirować tyle samo. Wtedy wycofuję się z tego i zostawiam tyle żeby dla mnie starczyło.

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

No niezbyt.

Każdemu zdarzy się zbłądzić.

Najlepsze jest to, że jak zaczęło się z tym sercem to wziął się za siebie i nawet piwa nie wypił, a tu nawalił się jak meserszmit.

To jest normalne przy alkoholiźmie. Zdarzają się upadki i wzloty. Najważniejsze, żeby po upadku się podnieść i trwać dalej w trzeźwości 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zawodowych w promieniu tych 3km to nie ma. Ale amatorów dużo. 

Choćby Bartnik Sądecki kilka miejscówek ma... A co do wirowania 10kg z rodziny, w tym roku nie wiem czy mi tyle wyszło 😂

Opublikowano

Choćby Bartnik Sądecki kilka miejscówek ma... A co do wirowania 10kg z rodziny, w tym roku nie wiem czy mi tyle wyszło 😂

Jakbym tyle rok w rok wirował to ja dziękuję. Jak pogoda nie dopisze to rozumiem. Ponad 20kg udoiłem. 

Opublikowano
12 godzin temu, Qwazi napisał(a):

To bym do domu poszedł po 16 godzinach🤷

Niedobrze...musisz wierzyć 🤷

Taktyka "jestem silny to gram słabego" nie da efektu...od razu ostrzegam

Niektórzy po tyle codziennie pracują i nie mogą się słówkiem odezwać bo zaraz ryja na całego jest. 

13 godzin temu, dsbh napisał(a):

Sorry ale możesz przetłumaczyć ? Sobota, wieczór i być może dlatego nie rozumiem 🤔.

Dzisiaj niedziela pochmurno zero słoneczka można zaczynać nowe przedstawienie 

Sam sprowokowała więc nie narzekają 

Według was jeśli mężczyzna spotyka się z kobietą i wie że to ta jedyna  po jakim czasie powinien ją zabrać do ołtarza aby uroczyście przed wszystkimi się zdeklarować🤔

Opublikowano

Trzeba się przyzwyczaić i tyle... Ja wiem, że żeby tutaj rekordy bić to trzeba mieć zwyczajne szczęście, albo kaukazy w ulu 😂

BF, ruda to jest ruda. Choć Alpejka, mimo, że krainka to mi się spodobała. 

Nie będzie rzepaku i wydajność tak spadnie to ja z handlu tym towarem rezygnuję. Dla zabawy 2 sobie będą.

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

W ubiegłym tygodniu prawie bym kupił, się zadzwoniłem godzinę za późno. Fajny ciągnik był 🤦

Ja miałem w dobrych pieniądzach,i z pewnego źródła.

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To jest normalne przy alkoholiźmie. Zdarzają się upadki i wzloty. Najważniejsze, żeby po upadku się podnieść i trwać dalej w trzeźwości 

Z tym bywa Qwazi różnie niektórzy trwają zgodzę się z tobą że są ludzie którzy utrzymują się w trzeżwosci. 

Ale niektórzy są tacy że zamiast alkoholu wybierają coś co ma go im zastąpić mówię tu np. o następnym uzależnieniu od innych używek. 

Opublikowano
29 minut temu, Qwazi napisał(a):

Niech o tym melduje prokuratorowi za pośrednictwem policjanta prowadzącego sprawę. I tym sposobem niech się to stara załatwić w trybie 335 lub warunkowego umorzenia. To drugie będzie trudne, bo karany 

Myślę się też wybrać, obejrzeć... Forterre 🤷

Proximy nie chcesz obejrzeć 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v