Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie żartuje 

IMG_20251005_134640_668.jpg

Praca konieczna 

obkładasz dookoła na dole oponami i pare na góre by nie było POduchy powietrza na wierzchu i czekasz do POniedziałku

Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

U mnie mus ziemią, bo psy w nocy nie wiem czy miastowych co domki pobudowali w okolicy przychodzą i robią sobie wycieczki po pryzmie, w tamtym roku co się nakleiłem dziur to masakra,  bo nie było czasu od razu przykryć ziemią , prawie co roku takie sytuacje, jak obsypie to później też widzę po czasie łapy na piachu 

pastuchem na plastikowych kołkach i kilka drutów nisko 

@Strongman vario to vario

https://www.instagram.com/reel/DPXZDO-j0T0/?utm_source=ig_web_copy_link

Opublikowano
37 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja tak mam z zieleniną i owocami w czystej postaci.

Ze świni to ewentualnie tylko dobra kaszanka ale takich już nie ma...

Jakieś tam owoce czy warzywa muszę jeść, takie  zalecenia ale też nie przepadam.

6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pytanie do znawców grzybów....

Zjeść?

@malaczarna????

17596784465088288541472185876762.jpg

Jak nie wiesz co to to nie pytaj i nie jedz. Szkoda zdrowia.

Opublikowano
51 minut temu, dsbh napisał(a):

To zależy jaką masz pracę. Jeżeli biurową to pewnie podjadasz w pracy coś. Jeżeli fizyczna to przydało by się coś na siłę. Naleśniki to raczej na deser. Przykładowo jeżeli zjem przed 6 tą to po 9 ej zaczynam być głodny a jeszcze do przerwy trzeba trochę wytrzymać. Miastowy pewnie boi się przeciwstawić to muszę się upomnieć o chłopa 😁.

Ziemniak wyłącznie do obiadu a obiad bez żadnej kapusty. Drób czyli wyłącznie kogut czy tam kura tylko na obiad a śniadanie czy kolacja wieprzowe.

Chcesz przejąć 🤔?

@Elon jak tam kukurydza, skoszona już czy się kosi ?

Suszarnia pracuje pełną parą.  Lubelaki jeszcze nie uruchomili. Nie wiem jak u Damiana się sprawy mają.  Konkurencja jeszcze robi ieloną sieczkę.

A tata buszuje małym new hollandem w kukurydzy.  

Nastepny mały upada. https://m.olx.pl/d/oferta/siewnik-zbozowy-stegsted-3m-CID757-ID17HcrL.html

A tymczasem ja cały czas pre do przodu.

Tmr dla byków.

20251005_174842.jpg

• Haha 3
Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał(a):

👍

Siew we wrześniu, potem jaryzacja w grudniu, w marcu przymrozki, ale rekord jest🤷

Mariusz,  jest tyle zmiennych, że ta Twoja teoria jest porównywalna z 45 dniową prognozą pogody.

O rekordy spytaj się agresta, on raczej zwolennik siewu po 20 września, 2 tygodnie temu już kiełki pokazywał.

Moje jedno siane w sobotę 2 tygodnie temu drugi listek wychodzi, a to siane w poniedziałek 22 dopiero zaczyna szpilkować.

Ja na rekordy nie liczę, ale i tak powinno być ładniejsze od tych co w okolicy dopiero myślą o siewie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

Moi rekordziści dziś 

17596739869906659938279735294333.jpg

Wyrwałam się na chwile. Właśnie miastowego karmię duszonymi borowikami. Ja jeszcze w tym roku nie znalazłam dużych same małe czapy

IMG_20251005_180742.jpg

34 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pytanie do znawców grzybów....

Zjeść?

@malaczarna????

Jest ryzyko jest zabawa.  Z góry jak kania. Na trzonie powinien być taki ruchomy pierścien. Wtedy to kania

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak bez kartofli?

To tak się da?🤔

...i kartofle...

Na śniadanie kanapki. Nie mam czasu rano na rozpieszczanie. Obiad przeważnie z ziemniaków bo gnida nie je kasz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, malaczarna napisał(a):

góry jak kania. Na trzonie powinien być taki ruchomy pierścien.

Znaczy nie przyrośnięty...

Korzeń też pasuje....

Te mniejsze takie ...nie jestem pewien..

...bo dokładnym obejrzeniu...też Kania...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jest ryzyko, jest zabawa...

Po mojemu kania, ale co szkodzi zapytać...

Jak pachnie a nie śmierdzi to kania 😁

8 minut temu, malaczarna napisał(a):

Wyrwałam się na chwile. Właśnie miastowego karmię duszonymi borowikami. Ja jeszcze w tym roku nie znalazłam dużych same małe czapy

IMG_20251005_180742.jpg

Jest ryzyko jest zabawa.  Z góry jak kania. Na trzonie powinien być taki ruchomy pierścien. Wtedy to kania

Na śniadanie kanapki. Nie mam czasu rano na rozpieszczanie. Obiad przeważnie z ziemniaków bo gnida nie je kasz

Jaki włos 😁

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Trochę mało cię znam....🤭

Ja ciebie też i nie mam zielonego pojęcia o grzybach.🤣🤣🤣

Ale jakbys się wachał to podeślij tą grzybnie  do galicyjskiego sex-instruktora. Jemu nie zaszkodzi. Taki bebzun to jak kosz na śmieci - przyjmie wszystko.

• Haha 2
Opublikowano
47 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zjeść?

Jeśli sam nie wiesz. Na twoim miejscu bym nie jadła.

Tym bardziej nie sugerowała co kto powiedział o tym grzybie. 

Nigdy nie wiadomo kto czycha na ciebie za rogiem. 

Nieraz lepiej nawet samemu sobie nie ufać jeśli się nie znamy na grzybach. 

Opublikowano
36 minut temu, Elon napisał(a):

Suszarnia pracuje pełną parą.  Lubelaki jeszcze nie uruchomili. Nie wiem jak u Damiana się sprawy mają.  Konkurencja jeszcze robi ieloną sieczkę.

A tata buszuje małym new hollandem w kukurydzy.  

Nastepny mały upada. https://m.olx.pl/d/oferta/siewnik-zbozowy-stegsted-3m-CID757-ID17HcrL.html

A tymczasem ja cały czas pre do przodu.

Tmr dla byków.

20251005_174842.jpg

Toś jeszcze nie skończył ? Po niedzieli zimę zapowiadają.

30 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jest ryzyko, jest zabawa...

Po mojemu kania, ale co szkodzi zapytać...

Rozumiem. Chcesz mieć swoje pięć minut w mediach 🤫 😁 :ph34r:.

13 minut temu, malaczarna napisał(a):

Tak pieszczotliwie go nazywasz. To musi być miłość 🤣 :ph34r:

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, konteno napisał(a):

Dobre jest bo przy obracaniu pług łsię prostuje nie trzeba wysoko wcale podnosić i do transportu to się składa prawie za traktor już nie mówiąc o odorwaniu od miedzy czy jak cięższa ziemia to można wężej po prostu można dopasować do każdych warunków, tylko to bardziej do takich szerszych pługów jak piątka i więcej więcej chodź i w czwórce nie byłoby złe

Opublikowano
19 minut temu, jacor73 napisał(a):

Mariusz,  jest tyle zmiennych, że ta Twoja teoria jest porównywalna z 45 dniową prognozą pogody.

O rekordy spytaj się agresta, on raczej zwolennik siewu po 20 września, 2 tygodnie temu już kiełki pokazywał.

Moje jedno siane w sobotę 2 tygodnie temu drugi listek wychodzi, a to siane w poniedziałek 22 dopiero zaczyna szpilkować.

Ja na rekordy nie liczę, ale i tak powinno być ładniejsze od tych co w okolicy dopiero myślą o siewie

To ja jestem z tych co nie zasiali jeszcze.Podaj minus wczesnych siewów?

Tak czy siak pogoda duzy wyznacznik

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

To ja jestem z tych co nie zasiali jeszcze.Podaj minus wczesnych siewów?

Tak czy siak pogoda duzy wyznacznik

Minus. Widze u sąsiada - pierzyna taka się zrobiła, że ziemi nie widać. Minus numer 2 - jak łodyga jest za duża i przy niekorzystnych warunkach pleśn pośniegowa załatwi konkretnie.

Opublikowano
49 minut temu, dsbh napisał(a):

Jakieś tam owoce czy warzywa muszę jeść, takie  zalecenia ale też nie przepadam.

Z warzyw to ja lubię, zwłaszcza wszelakie kiszonki, marchewkę, buraczki tarte, pomidor nie, ogórek surowy też ale kiszony czy korniszon to z chęcią. Fasolkę zjem, sałata, rzodkiewka to nie, cukinię dla kur uprawiam.

Opublikowano
4 minuty temu, Strongman napisał(a):

Dobre jest bo przy obracaniu pług łsię prostuje nie trzeba wysoko wcale podnosić i do transportu to się składa prawie za traktor już nie mówiąc o odorwaniu od miedzy czy jak cięższa ziemia to można wężej po prostu można dopasować do każdych warunków, tylko to bardziej do takich szerszych pługów jak piątka i więcej więcej chodź i w czwórce nie byłoby złe

Vario jest dobre jak jest nowe i pług jest zadbany, elementy regulacji wymkeniane na czas. Później jak się rozchlapie to te vario robi sobie vario podczas orki samoistnie na wszystkie strony. Ja jak będe wymieniał pług to będe szukał z liniowaniem- wystarczy.

• Like 1