Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

Mario nie wiadomo jak bylo w przypadku @malejczarnej czy miała przepisane to razem czy najpierw ziemię a później bydło i zrobiła wzrost. Ty się znaz bardziej na prawie niż ja. Ale wg mnie zrobiła wszystko zgodnie z prawem czyli co jest dozwolone jest nie zabronione. Szacun dla niej że przejęła ojcowizne i nie sprzedała i nie rozpierdolila tego na prawo i lewo tylko znalazła jakiś na to plan poszła w ekologię choruje bydło i to jakoś się kręci i uważam że takim ludzia warto pomagać i należy się każda pomóc dofinansowanie itp dodatkowo pracują oboje na etacie. a jak u mnie na wsi było gospodarstwo wzięli dofinansowanie na płytę obornika I szambo po roku przeszli na strukturalna sprzedali wszystko a teraz w tej oborze jest magazyn i jakas firma i nie ma śladu po płycie. to tu są wywalone pieniądze bezsensownie

Tu się nie ma zbytnio na czym znać. Temat prosty jak konstrukcja młotka. Dofinansowanie jest obwarowane jakimiś warunkami. Jeśli robisz coś fikcyjnie i w celu spełnienia tych warunków, aby móc to dofinansowanie dostać (czy to poprzez podzielenie ziemi, czy przepisanie na kogoś swojego bydła), to śmierdzi znamionami karnymi. Moralnie zresztą też. I tyle...

Co do drugiej części się zgadzam. Chwała Monice za to, że rękawice podjęła a nie rozpierdzieliła gospodarki. Pomoc się należy, ale jakaś elementarna uczciwość powinna być zachowana

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

I nie ważne czy to jest mała czarna czy Karol czy krotki wacek Kowalski jeżeli coś robią w rolnictwie to im się to powinno należeć jeżeli chcą skorzystać i mieć jakieś zobowiązania wobec agencji czy Państwa. Szanuje też takich ludzi jak Ty że wola sobie żyć beż żadnych dofinansowan i bez żadnych zobowiązań wobec urzędów i robić co chcą robić

Tutaj też się zgadzam. Ale znowu przywołam zasady uczciwości.

Co do mnie to żyję wg dwóch zasad 

1 moja gospodarka jest moja i ja tutaj decyduję 

2 robię tak, że jak mi ktoś o 6 rano zapuka do drzwi, to wiem że przyszedł do mnie a nie po mnie

I tyle w tej kwestii. Nie martwię się, że się za moment będę gdzieś prostował przed jakimś urzędnikiem czy w sądzie, bo mnie ktoś pod..bie, że coś ukryłem, schowałem, przepisałem czy jeszcze jakie inne. A prostować się nie lubię przed nikim🤷

50 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a tak zapytam to u Was sołtys chodzi po domach zbierać podatek czy Ty idziesz do niego

U mnie chodzi 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Póki tłoki bokiem nie wylezly

Musi zapiertalać

5 mtg umęczył

IMG_20250916_153633.jpg

IMG_20250916_172032.jpg

Rysiek nie wydaje mi się to mądre. Nie wiem, czy nie lepiej byś wyszedł biorąc usługę. Ja bym już tego ciągnika nie gonił 

• Like 3
Opublikowano

18 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Sam se idź 

Ja już mogę nie pracować

Mi starczy 

To dlaczego ciągle narzekasz ? Co do mnie. W tej chwili jestem na etapie oddawania dzierżaw. I szczerze, za późno to zrobiłem. Nie widzę przyszłości w rolnictwie. Zastanawiam się też nad rezygnacją z "usług" ARIMR tak aby być całkowicie wolnym. A po godzinach przerzucam ziemię jak mi się chce. Rozumiesz o czym mówię ? Se poszedłem i nie żałuję.

10 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Aby P0talerzować i P0 orać i uprawić to posiać można kacapem

Tera ruszyć to może nie być czym orać

Odpuściłbym w takim razie talerzowanie. Po drugie ile tego masz do roboty teraz ? Nie stać Cię na usługę, lepiej kapitalkę robić ?

• Like 2
Opublikowano

A ja dobieram dzierżaw - od tych, co sami, dobrowolnie chcą oddać za podatek. I są chętni, mimo, że dookoła jest sporo obszarowców, co obiecują złote góry, tylko podpisz kwit.

A co do ARiMR - przy tych cenach, co mam za dzierżawy, mogę spokojnie zrezygnować z ich papierków, kontroli i wymagań, mogą mnie cmoknąć. A jak wejdzie ten aktywny fasrmer, to będę zbierał papierki dla sporej grupy właścicieli ziemi, żeby sobie składali o dopłaty.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Dobra, czas odejść z forum 

Bawcie się sami 

bedzie pare kont jak u Haselhofa , pare ferdków masz to nicki możesz zmieniac

25 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Póki tłoki bokiem nie wylezly

Musi zapiertalać

5 mtg umęczył

IMG_20250916_153633.jpg

IMG_20250916_172032.jpg

POkaż jak dymi 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ozime będziesz sadził 🤔

znajomy wozi obornik pod ziemniakina jesieni, ale gdzies pod koniec października, aby uwolnił się z niego chlor, bo szkodzi ziemniakom, jak wwywiezie, zwłaszcza od krów, na wiosnę

ziemniaki ma ładne, czy z tego powodu, że wywozi świeży obornik na jesieni - nie wiem, taki kompostowany wywozi też wiosną

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, dsbh napisał(a):

To dlaczego ciągle narzekasz ?

Nie jestem nim. Wydaje mi się że narzeka tylko dlatego że ciągle go wszystko omija dotacje. Tym bardziej że za każdym razem tylko rosną mu koszty. Także zapewnie zamiast skupić się na swojej pracy i co można poprawić woli patrzeć co kto ma zamiast się skupić co sam może osiągnąć mając to co ma u siebie. 

Widzi tylko wszystko w czarnym scenariuszu nie weźmie pod uwagę że w każdym ciemnym tunelu jest swiatełko które tylko wystarczy ujrzeć i zobaczyć że są też dobre strony tego wszystkiego co go spotyka. Tym bardziej że to co każdego człowieka spotka złego to nie świadczy o tym że bedzie ciągle źle. 

To jest jedno z najgorszych sytuacji która każdego człowieka może spotkać jeśli nie ma wsparcia u najbliższych. 

Ale od razu zaznaczam to jest moje postrzeżenia które mam w tym temacie. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Weź dwa razy kółko na dół to jeszcze lepiej będzie się tobie opłacać 😃

Ja się szykuje do snu. I też się nie opłaca kogoś dorabiać 😆

17580298850653701410033737179420.jpg

bedzie słychać jak rope z baq spuszczą? 

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

U nas w sklepach nie ma nic innego 

Wulkanizator się zamknął 

Był fajny ogarnięty chłopak 

Praktycznie od ręki przez 24 godziny dla stałych dobrych klientów

Inni walą w uja, tylko aby sprzedać dętkę i opony 

Może to pomysł dla Ciebie że się zamkną 🤔

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Wydaje mi się że narzeka tylko dlatego że ciągle go wszystko omija dotacje.

Omija tych, co nie chcą skorzystać ..z tego co można..

...kiedyś tu ktoś pisał...kto wybrzydza, ten nie r...a...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

A ja dobieram dzierżaw - od tych, co sami, dobrowolnie chcą oddać za podatek. I są chętni, mimo, że dookoła jest sporo obszarowców, co obiecują złote góry, tylko podpisz kwit.

A co do ARiMR - przy tych cenach, co mam za dzierżawy, mogę spokojnie zrezygnować z ich papierków, kontroli i wymagań, mogą mnie cmoknąć. A jak wejdzie ten aktywny fasrmer, to będę zbierał papierki dla sporej grupy właścicieli ziemi, żeby sobie składali o dopłaty.

Ten cały aktywny to pic każdy to spełni.

Opublikowano
Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Pod ziemniaki jeszcze za wcześnie wozić obornik? 

A Babka co myśli?

2 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ten cały aktywny to pic każdy to spełni.

Czy ja wiem...

Znam kilka osób co tylko na papierku rolnik ..

Wielu krzyczało że tak być nie może...teraz znowu źle...bo nie rdadzom...kombinatorom...

Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Omija tych, co nie chcą skorzystać ..z tego co można..

...kiedyś tu ktoś pisał...kto wybrzydza, ten nie r...a...

Tylko że niektórzy chcą więcej niż mogą. 

Dla mnie jest to chore. Nie zmienię zdania pod wpływem czegokolwiek. 

Uważam że bierze się to co dają i z tym sobie trzeba radzić.

Gwarantuję że jeśli by zmienił myślenie na takie że będzie dobrze uda mi się i powoli , powoli zaczął by budować swoje gospodarstwo. Pracą można więcej osiągnąć niż zazdrością i kombinowaniem. Przynajmniej w jego przypadku. Tym bardziej że użalanie tutaj nic nie pomoże tylko pogarsza sprawe. 

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Moja pracuje i spełni z 3 warunki a tylko jeden trzeba 

No nie wiem...

Może znowu dużo hałasu o nic ..

Pomysły złe nie były...tylko ciekawe jak z realizacją ..

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Dla mnie jest to chore. Nie zmienię zdania pod wpływem czegokolwiek. 

Uważam że bierze się to co dają i z tym sobie trzeba radzić.

Gwarantuję że jeśli by zmienił myślenie na takie że będzie dobrze uda mi się i powoli , powoli zaczął by budować swoje gospodarstwo. Pracą można więcej osiągnąć niż zazdrością i kombinowaniem. Przynajmniej w jego przypadku. Tym bardziej że użalanie tutaj nic nie pomoże tylko pogarsza sprawe. 

Mocno zorientowana...żeś...

Z czego korzystałaś?

...pytanie retoryczne..🤭

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

No..to to może da się zrozumieć...

Ja bardziej nie rozumiem czemu innym wymawiać którzy potrafili....że samemu się jest ...no d*pa...

Opublikowano

dla mnie to pomysł poroniony, bo co się zmieni - że zamiast wniosek o dopłaty składać właściciel , zgłosi dzierżawca, i będzie musiał oddac dopłaty co do złotówki ? bo takie pewnie będą umowy dzierżawy

czyli i tak zostanie z gołym polem, i tak

dla bambrów oznacza to tylko ciut większą zdolność kredytową, bo o to im pewnie chodzi, oraz o punkty do programów unijnych - czyli jeszcze więcej kredytów

to jest droga donikąd, zwłaszcza w kontekście otwarcia rybku z Ameryką Południową i obcięcia dopłat za dwa lata do 30-40% obecnych

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Porobiliście już przeglądy techniczne bo chyba od 18 czy 19 ma być już drożej

Nie ma w czym, najbliższe dopiero do zrobienia w grudniu i styczniu to się nie opłaca przyspieszać.