Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jest taka opcja...

Ignoruj użytkownika..

Nie widzisz jak się mało nie ze...sra..

Chyba że masz ochotę coś przeczytać ..

Naprawdę polecam...🤭

Sam jej nie stosujesz do do Lucyferka jesteś obrażony ale nie ignorujesz jego w tej opcji. Nie odpowiadasz i nie zaczepiasz. 

Druga sprawa abym miała ignorować kogoś musiałby mi dobrze zajść za skórę. Poza tym niech sobie gada co chce żarty się go trzymają i tyle. Przede wszystkim na nikim już nie robią wrażenia tym bardziej na mnie

14 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

o jej jestem zaskoczony ,myślałem ze cos podpowiesz  bo kupilem synowi 6485 i nie wiem czy dobrze zrobilem 🤔

Zapytaj się Desperado lub pana Kowalskiego oni bardziej się znają niż ja. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Sam jej nie stosujesz do do Lucyferka jesteś obrażony ale nie ignorujesz jego w tej opcji

Stosuje...

Jak mam ochotę... Być wrednym...to czytam...i odpowiadam...

Świetny ubaw...

Tego tez zacząłem czytać niedawno...

Lubię się pośmiać ..

Oczywiście rób jak uważasz...

Tylko sugerowałem jak traktować takich...🤷

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Przesadziłaś 

Wymieniłam was obydwu z tego względu na kulturę a także że ostatni napisaliście 

Dobra niech ci będzie Dobranoc wam wszystkim

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Wymieniłem was obydwu z tego wzgledu na kulturę a także że ostatni napisaliście. 

Dobra niech wam będzie Dobranoc wam wszystkim

Pffff... 

...aż komentować mi się ...odechciało...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...aż komentować mi się ...odechciało...

Dziwne zazwyczaj ci nie brakuje słów 🫢

Opublikowano

Tak se wczoraj dyskutowaliście że hurt taniej ,a w mleczarni  ilościuwa   drożej . Mleczarka zajeżdża do jednego ,kierowca wysiada raz ,badanie mleka ,u jednego ,a nie u dziesięciu ,papierologia ,u jednego ,mleko ,,stabilne'' w większej ilości ,mały może wypaść ,mniejsza strata ,duży potrzebuje większe olośći np nawozów ,i bierze z mleczarni jak wychodzi lepiej ,a co najważniejsze ,dyskutuje się z jednym ,a nie z dziesięcioma ,i trzyma się za mordę jednego a nie dziesięciu . A pieska jest łatwiej przekonać skwarką ,niż rózgą ,a do tego jest wdzięczny i ogonkiem merda i rękę poliże i w oczka z miłością popatrzy .      Houg ;). Noc bez opadów,

Opublikowano

🙋 świętuję...

Oglądam ,, Sprawę dla reportera " nie dość, że wycięto im las to jeszcze muszą zapłacić koszty sądowe a że las był cięty w dzień to nie jest kradzież tylko pomyłka...k...wa wolne sądy 😡😡😡

• Confused 1
Opublikowano

Dzień dobry...pochmurno i pewnie będzie padać...

43 minuty temu, kizak napisał(a):

Tak se wczoraj dyskutowaliście że hurt taniej ,a w mleczarni  ilościuwa   drożej . Mleczarka zajeżdża do jednego ,kierowca wysiada raz ,badanie mleka ,u jednego ,a nie u dziesięciu ,papierologia ,u jednego ,mleko ,,stabilne'' w większej ilości ,mały może wypaść ,mniejsza strata ,duży potrzebuje większe olośći np nawozów ,i bierze z mleczarni jak wychodzi lepiej ,a co najważniejsze ,dyskutuje się z jednym ,a nie z dziesięcioma ,i trzyma się za mordę jednego a nie dziesięciu . A pieska jest łatwiej przekonać skwarką ,niż rózgą ,a do tego jest wdzięczny i ogonkiem merda i rękę poliże i w oczka z miłością popatrzy .      Houg ;). Noc bez opadów,

Koło, ze trzy lata temu, wyliczyło koszt odbioru i siebie, który wyniósł w granicach 3-4 gr. Prezes go wtedy określił jako mało istotny. A różnica między małym a dużym, oprócz tego co napisałeś, polega też na tym, że kiedy mleczarnia np spóźni się z podwyżką względem konkurencji, to pierwsi będą dezerterować ci duzi. Mały nie ucieknie tak zaraz, a często wcale nie bierze pod uwagę takiej możliwości. Ja np nie biorę nie ze względu na cenę, tylko na to, że pierwszy próg ilościowy to 15tys i go nie dosięgnę. A w wielu mleczarniach byłbym na granicy trzeciego progu i się drapał po łysinie czy go osiągnę, czy może mi braknie z 500 litrów. To jest też powód, że mam teraz cenę podobną do Sławka, a mleka odstawiam dużo mniej od niego, więc tacy jak ja w Rykach mają pewnie ze 20-30 gr mniej🤔

Opublikowano
Qwazi napisał:

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ostatnio, to lubisz rozumieć....to co Tobie pasuje...

Za mało podałem ..mojego punktu widzenia?

Gdzieś jakieś niespójności są?

I najważniejsze...wiem że tak nie powinienem....

Ale czemu brat hoduje więcej niż 20 sztuk...

Z ciekawości już tylko???

Bo ma warunki🤔. Już Ci wcześniej odpowiedziałem, że swego czasu uległ pędiwi i teraz to już ciągnie. Trzech synów ma, więc ma dla kogo🤷. Jak wlazł w technologię, która kosztuje to musi na niż zarobić. Wszystko wedle tego posta o samochodzie sportowym. Chociaż on już zrozumiał, że wydajność na pierwszym miejscu to błąd 

,,ma warunki,, 🙋‍♂️ gdyby miał że 3 takich jak on to robił by jak Ty 🤔 weź go zapytaj 🙋‍♂️

Bogdan_ja napisał:

ty nie rozumiesz ze krowa doi najtaniej przy pewnym progu wydajności i warunkach pastwiskowych ..jestes za tepy zeby to pojac   ze wtedy jest najwiekszy zysk z litra 😲

a cymbał o genetyce to słyszał 🤔🤦

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, slawek74 napisał(a):

,,ma warunki,, 🙋‍♂️ gdyby miał że 3 takich jak on to robił by jak Ty 🤔 weź go zapytaj 🙋‍♂️

a cymbał o genetyce to słyszał 🤔🤦

poza genetyką są jeszcze warunki środowiskowe -  użytkować zwierzę 6-7 lat po 15 tys litrów rocznie  vs 3 lata po 18-20 tys

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...pochmurno i pewnie będzie padać...

Koło, ze trzy lata temu, wyliczyło koszt odbioru i siebie, który wyniósł w granicach 3-4 gr. Prezes go wtedy określił jako mało istotny. A różnica między małym a dużym, oprócz tego co napisałeś, polega też na tym, że kiedy mleczarnia np spóźni się z podwyżką względem konkurencji, to pierwsi będą dezerterować ci duzi. Mały nie ucieknie tak zaraz, a często wcale nie bierze pod uwagę takiej możliwości. Ja np nie biorę nie ze względu na cenę, tylko na to, że pierwszy próg ilościowy to 15tys i go nie dosięgnę. A w wielu mleczarniach byłbym na granicy trzeciego progu i się drapał po łysinie czy go osiągnę, czy może mi braknie z 500 litrów. To jest też powód, że mam teraz cenę podobną do Sławka, a mleka odstawiam dużo mniej od niego, więc tacy jak ja w Rykach mają pewnie ze 20-30 gr mniej🤔

przy 15000 l miesięcznie koszt 450 zł x 12 =5400 zł za rok od takiego dostawcy przy założeniu 3 gr . Jeśli takich dostawców 500 w mleczarni to 2700000 zł ,a są i mniejsi i więksi ,i na pewno drugie tyle . Czy 5400000 to mała kwota ? Przy 4 gr  to już 7 baniek . Chyba nie przytoczył tej kwoty ,jeśli to mało istotne ,w Mlekpolu byłoby to pewnie razy 10 .  ale to tam W Mlekpolu poniżej 15 000 l są chyba 3 progi ,tak że u Ciebie ,Tobie na rękę 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, kizak napisał(a):

przy 15000 l miesięcznie koszt 450 zł x 12 =5400 zł za rok od takiego dostawcy przy założeniu 3 gr . Jeśli takich dostawców 500 w mleczarni to 2700000 zł ,a są i mniejsi i więksi ,i na pewno drugie tyle . Czy 5400000 to mała kwota ? Przy 4 gr  to już 7 baniek . Chyba nie przytoczył tej kwoty ,jeśli to mało istotne ,w Mlekpolu byłoby to pewnie razy 10 .  ale to tam W Mlekpolu poniżej 15 000 l są chyba 3 progi ,tak że u Ciebie ,Tobie na rękę 

Dlatego mi się to podoba. 

Nie bardzo jest tego odbioru tak przeliczac, bo to trzeba też wziąć pod uwagę ilość dostawców. Te koszty i tak muszą być ponoszone przez mleczarnie. Tutaj każda będzie miała je inne. A najwięcej zależy od tego, czy dana mleczarnia ma swój tabor, czy korzysta z usług. Przy usługach to na pewno będzie istotne. Przy swoim taborze na pewno mniej, bo taki kierowca i tak ma pensje, samochód i tak musi być utrzymany w sprawności. Może trochę więcej paliwa 🤔. Cieślak to wtedy podał w odniesieniu do ogólnej liczby skupowanych litrów, ale zaznaczył właśnie to co napisałem wyżej. Eliminacja całkowita tych 7 baniek byłaby istotną, ale żeby to zrobić rolnik musiałby sam mleko dostarczyć do zakładu. A to jest niemożliwe 

Godzinę temu, jahooo napisał(a):

poza genetyką są jeszcze warunki środowiskowe -  użytkować zwierzę 6-7 lat po 15 tys litrów rocznie  vs 3 lata po 18-20 tys

Przy 15 tys litrów rocznie, to przy maleńkim błędzie, pierwiastka wyjedzie z obory. 

Genetyka to jest 30% sukcesu, reszta to dobrostan i żywienie. A tutaj błędy są na porządku dziennym. Nie twierdzę, że są one celowe lub wynikają z zaniedbań. Po prostu nie bardzo można się ich ustrzec

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

ma warunki,, 🙋‍♂️ gdyby miał że 3 takich jak on to robił by jak Ty 🤔 weź go zapytaj 🙋‍♂️

Weź no mi to przełóż z polskiego na nasz, bo nie wiem o co Ci chodzi 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v