Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋☁️

Trzeba iść awarie naprawić ... jak to mówią kto ma stare graty ten ma ręce brudne i kieszeń czystą 😒😒😒😒

Jak się wróblem urodziłeś to skowronkiem nie będziesz🤷

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋☁️

Trzeba iść awarie naprawić ... jak to mówią kto ma stare graty ten ma ręce brudne i kieszeń czystą 😒😒😒😒

Ten ma narzędzi przynajmniej ,  ,a i w garażu go szukaj a nie pod sklepem .;). Do czasu ,aż ma dość .😔

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Plan wykonany. Wjechane do Polski pokonane te zjebutowane Niemcy w nocy można iść spać, a wieczorem do domku na ciepłe nóżki .Na Zgorzelcu deszcz. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Czyżby 🤷...biorę na to co robię, a nie robię to na co dają🤷...no i mam do swobodnej dyspozycji w każdej chwili trzykrotność średniego miesięcznego przychodu ( czyli brutto )

Co masz do dyspozycji ? I skąd?

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak kupuje za gotówkę/kredyt ?? A wtedy to nikogo, wtedy niech i sobie 8 skib na 10 ha kupuje. A jak na programy to wtedy obowiązują go tabelki ...

Coś tam w nocy popadało, chociaż się kurzyć nie będzie.

To jaki jest sens programów 

Po af widać kto pobrał

A później się nie opłaca 

Albo problem kilkanaście tysięcy dołożyć 

To po uj to robić?

Z wapnem co było 

Teraz cicho, brak dopłat 

Opublikowano

I o ile % powiększyłeś gospodarstwo?

Ciężko policzyć 🙋‍♂️🤷‍♂️ ale dostałem od ojca ogródek 🤷‍♂️a on to parę tysięcy % powiększył.... Ty chyba te ,,klapki,, na oczach masz 🤔🤭

Opublikowano

Haaa...

Nadszedł obłok i se trochę deszcz pada....

Niebywałe zjawisko...

16 minut temu, 6465 napisał(a):

Plan wykonany. Wjechane do Polski pokonane te zjebutowane Niemcy w nocy można iść spać, a wieczorem do domku na ciepłe nóżki .Na Zgorzelcu deszcz. 

Witamy w naszym kraju...🙋

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

.... A co do mieszkań nie musowo ryć w oborze rano i wieczorem żeby kupić mieszkanie w Warszawie.

Powiadasz, że odłożyć dzisiaj miliona, to jak splunąć???🤔

Ile procent ludzi stać na takie coś?

Opublikowano

I tu jest sedno sprawy. Ilu tak zrobi? 10% czy mniej? Reszta weźmie co dają 🤷

Chciałem na RMG składać. Jedyna opcja to fikcyjnie pozbyć się bydła, aby następnie rozpocząć na nowo produkcję. 

I płacić za siewnik 2.5m 40 tys bo program wystartował... 

55 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋☁️

Łącze się z Tobą w bólu. Wczoraj w Krone sprzęgło wyjąłem bo przepuszczało, oryginał prawie 3 tys 🫣 

Muszę zobaczyć ile bez marży wyjdzie. 

Pada od rana, pryskać nie pozwola.

• Like 2
Opublikowano

6 minut temu, jacor73 napisał(a):

Powiadasz, że odłożyć dzisiaj miliona, to jak splunąć???🤔

Czy ja coś takiego napisałem?????  Można zarobić na to w inny sposób. Też uczciwie. 

Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał(a):

Co masz do dyspozycji ? I skąd?

Chyba umiesz czytać. Emerytury to nie dotyczy. Ona jest netto🤷

21 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ciężko policzyć 🙋‍♂️🤷‍♂️ ale dostałem od ojca ogródek 🤷‍♂️a on to parę tysięcy % powiększył.... Ty chyba te ,,klapki,, na oczach masz 🤔🤭

Nie schodź na ojca. Niech chłop spoczywa w pokoju. Weź ile miałeś od niego i ile masz teraz. Potem podziel to co miałeś na początku przez to co masz teraz, a wynik pomnóż przez 100. To będzie odpowiedź na moje pytanie🤷. Chodzi mi o ziemię. Graty, które były dobre 20 lat temu teraz leżą na złomowiskach albo stoją w pokrzywach🤷

Dzień dobry...18°, ciepło i mży...udało mi się wczoraj z tym sianem 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jechać do kolejnego kopać... 

Aż dziwne że te wasze ciężkie ziemie się daje tym kopać.

Mam kawałek gliny, to wczoraj gruber nie chciał w to wchodzić, a jak się zagłębił to ciągnik stawał...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Aż dziwne że te wasze ciężkie ziemie się daje tym kopać.

Mam kawałek gliny, to wczoraj gruber nie chciał w to wchodzić, a jak się zagłębił to ciągnik stawał...

Jest sucho ale nie tragicznie. Głębiej jest wilgoć. Po deszczach ziemia stopniowo wyschła i nie zasklepiło.

Opublikowano
9 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

Mieszkanie może kosztować 150k i 700k...

A tak w ogóle to nie wiem co jest takiego niesamowitego w posiadaniu mieszkania/mieszkań na wynajem.

Na wynajem to nie wiem zawsze jakiś tam zarobek. Ale znam takich co sprzedają ziemię i kupują mieszkania dzieciom bo te nie chcą z nimi na wsi siedzieć w jednym mimo że mają piętrówy co tylko 2 osoby w nim siedzą

.

A są też tacy co gospodarka niewielka, dzieci jeszcze nastolatki ale nie będą robić . A gospodarz tylko roślinna . To wiadomo dochód z 10 ha ze zboża nieduży . To sprzedaje co roku ziemię po +- 1 ha na życie ale i remonty w domu , kupno samochodu itp. I żyje dobrze bez roboty.

Opublikowano
18 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Chciałem na RMG składać. Jedyna opcja to fikcyjnie pozbyć się bydła, aby następnie rozpocząć na nowo produkcję. 

I płacić za siewnik 2.5m 40 tys bo program wystartował... 

Łącze się z Tobą w bólu. Wczoraj w Krone sprzęgło wyjąłem bo przepuszczało, oryginał prawie 3 tys 🫣 

Muszę zobaczyć ile bez marży wyjdzie. 

Pada od rana, pryskać nie pozwola.

"Pozbyć" bydła to Się trzeba odpowiednio wcześniej

U nas jeden tak zrobił, niby koledze dał, później trochę musiał więcej zapłacić niż za bydło dostał 

Drugi był jeszcze lepszy, się pozbył a później szczęśliwy nabywca się pokapował że jemu też ono przeszkadza 

Kiedyś gość chciał wydać 50 tyś z tego programu

Siewnik, opryskiwacz i opielacz

Sprzedawca musiał szukać gdzie taniej bo chciał sprzedać i zarobić a gość nie chciał dołożyć 

6 minut temu, Michał18 napisał(a):

A są też tacy co gospodarka niewielka, dzieci jeszcze nastolatki ale nie będą robić . A gospodarz tylko roślinna . To wiadomo dochód z 10 ha ze zboża nieduży . To sprzedaje co roku ziemię po +- 1 ha na życie ale i remonty w domu , kupno samochodu itp. I żyje dobrze bez roboty.

Współczuję lokalizacji, bramu możliwości rozwoju, żeby płacić za ziemię setki tysięcy to już przesada

• Like 3
Opublikowano

kupujesz na program ,jest drożej ,pies go drapał ,ale kupujesz bez programu i masz wyjeb... cenę i ci nie popuści . Programy się kończą ,cud ,od razu promocje widać . Czy to nie wyrwie z trampków tego bez programu jak musi kupić w czasie trwania  ? Zróbcie dwie ceny i uj . Przestanąludzie na programy się pisać ,ale to nie , urzędasom potrzebne są nowe komputery do wypełniania wniosków ,no bo jak ?

• Like 4
Opublikowano

Ostatnio jeden sąsiad sprzedał 1,30 ha za 200 K . I żyje bez roboty . Wcześniej się utrzymywał bez sprzedaży z roślinnej i małej hodowli. . A teraz sama roślinna 10 ha to by musiał jepać na etacie dodatkowo to woli sprzedawać ziemię po trochu i ma pieniędze na życie i żeby coś wyremontować sobie  w domu

Opublikowano
Teraz, Wiesio80 napisał(a):

Syn chciał składać na RMG i ten sam problem bydło...

Na 9 nitach puściło a na 5 ma wytrzymać 🤔🤔🤔

17565338340035210168369767977201.jpg

Technolodżja ;)

Teraz, Michał18 napisał(a):

Ostatnio jeden sąsiad sprzedał 1,30 ha za 200 K . I żyje bez roboty . Wcześniej się utrzymywał bez sprzedaży z roślinnej i małej hodowli. . A teraz sama roślinna 10 ha to by musiał jepać na etacie dodatkowo to woli sprzedawać ziemię po trochu i ma pieniędze na życie i żeby coś wyremontować sobie  w domu

I do emerytury doczeka w zdrowiu 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v