Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dsbh napisał:

4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

to sobie może fotobalkonik założyć

A jak @Bezduszna mieszka w kawalerce bez balkonu :P ?

ale czy ktoś jej tam karze mieszkać? udziela się na forum rolniczym to niech się wyprowadzi na wies

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

No 

Screenshot_20250824_103524_com.facebook.katana_edit_280801678851941.jpg

Rysiek jaki masz rocznik volvo model silnika, i jak to Ci sie sprawuje, spalanie? Skrzynia automat ? 

Dookoła w nocy padało u mnie kilka kropel 😢

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
56 minut temu, 6465 napisał(a):

A jak oni tak gadają że chcą więcej prądu z OZE to niech przywrócą warunki podłączenia paneli z przed kilku lat i ja zaloze fotovoltanikę 

Będzie tak że jeszcze prądu będzie brakować...w zamian za te zjebane wiatraki już powinna powstawać elektrownia atomowa a tak pieniądze w błoto które nigdy nie zarobią na koszty budowy i eksploatacja wiatraków.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

2 razy droższy prąd

Dwie uwagi. Po pierwsze mają czas do końca września na uchwalenie ustawy (obojętnie z czyjej inicjatywy) i obniżenie cen prądu będzie utrzymane. Po drugie to utrzymanie cen prądu daje oszczędności średnio 20 zł na gospodarstwo domowe miesięcznie 🤷...no proszę Cię🫣

Opublikowano
36 minut temu, wojtal24 napisał(a):

chyba na złotych przewodach albo jakąś firma co naciąga, za tyle kasy to przegięcie na maksa

Plock czy Łódź?

ceny jeszcze do ustalenia by były, pod wniosek to były brane najdroższe panele, najdroższy falownik i najdroższa bateria.

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Po co mrozić przy tej cenie jak Prezydent obiecał że obniży cenę prądu o 30% i tak czekam niecierpliwie 🤔

Nie gadaj...przecież prezydent nie ma takich kompetencji. Korzystając z tych uprawnień, które posiada złoży projekt ustawy obniżającej ceny energii o 30% i już tą obietnicę wypełnił. I wypełni. Zrobi to najprawdopodobniej w grudniu, bo od 1 stycznia mrożenie cen przestaje obowiązywać, więc będzie dobra okazja. I on to zrobi w dobrej wierze. Natomiast sejm tej ustawy nie przyjmie, nawet jeśli obecny marszałek pozostanie marszałkiem i nie schowa jej w zamrażarce (bo jeśli Włodzinierz Cz. zajmie jego miejsce, to zamrażarka będzie przyjmować wszystko co pochodzące z Pałacu Prezydenckiego). I w jakiej wierze to będzie działanie 🤔...

Przecież to widoczne jak na dłoni...jeden by chciał ale nie do końca może, drudzy mogą ale niekoniecznie chcą 🤷...

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nie gadaj...przecież prezydent nie ma takich kompetencji. Korzystając z tych uprawnień, które posiada złoży projekt ustawy obniżającej ceny energii o 30% i już tą obietnicę wypełnił. I wypełni. Zrobi to najprawdopodobniej w grudniu, bo od 1 stycznia mrożenie cen przestaje obowiązywać, więc będzie dobra okazja. I on to zrobi w dobrej wierze. Natomiast sejm tej ustawy nie przyjmie, nawet jeśli obecny marszałek pozostanie marszałkiem i nie schowa jej w zamrażarce (bo jeśli Włodzinierz Cz. zajmie jego miejsce, to zamrażarka będzie przyjmować wszystko co pochodzące z Pałacu Prezydenckiego). I w jakiej wierze to będzie działanie 🤔...

Przecież to widoczne jak na dłoni...jeden by chciał ale nie do końca może, drudzy mogą ale niekoniecznie chcą 🤷...

Oj, po raz kolejny tracę do Twej osoby zaufanie... Jeśli komukolwiek z władzy wierzysz to już źle jest...

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tacy jak ty Kwasi w net meteringu nie powinni zabierać głosu skoro ich to nie dotyka i trudno o bezstronność

Ja się nie wypowiadam czy mi to pasuje czy nie. Zwracam uwagę na pewne rzeczy, które są pomijane, co wpływa na osąd sytuacji. Najlepiej rzucić hasło, że będzieta płacić 2 razy więcej za prąd, bo prezydent zawetował 🤦

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Oj, po raz kolejny tracę do Twej osoby zaufanie... Jeśli komukolwiek z władzy wierzysz to już źle jest...

A czy ja napisałem, że komuś wierzę? Wyjaśniłem kto ci może i kto co zechce zrobić 🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Tigon napisał:

36 minut temu, wojtal24 napisał(a):

chyba na złotych przewodach albo jakąś firma co naciąga, za tyle kasy to przegięcie na maksa

Plock czy Łódź?

ceny jeszcze do ustalenia by były, pod wniosek to były brane najdroższe panele, najdroższy falownik i najdroższa bateria.

no mi taka instalacją na dobrym sprzęcie falownik chyba jeden z lepszych na tą chwilę wyszła 27tys do tego jeszcze będzie ponad 10tys zwrotu i odpis z podatku i oszczędności miesieczne od czerwca to ok 500zl

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ja się nie wypowiadam czy mi to pasuje czy nie. Zwracam uwagę na pewne rzeczy, które są pomijane, co wpływa na osąd sytuacji. Najlepiej rzucić hasło, że będzie ta płacić 2 razy więcej za prąd, bo prezydent zawetował 🤦

A to nie tak. Tak jak z mową nienawiści pod przykrywką dobrych intencji kryło się co innego

Zgadzam się😗

• Like 2
Opublikowano
29 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Będzie tak że jeszcze prądu będzie brakować...w zamian za te zjebane wiatraki już powinna powstawać elektrownia atomowa a tak pieniądze w błoto które nigdy nie zarobią na koszty budowy i eksploatacja wiatraków.

Zobacz jak wygląda wykres typowy dobowy zużycie prądu w sieci . Większość prądu zużywana przez użytkowników przypada na godziny dzienne w których z powodzeniem PV mogłaby większość produkować w zależności od zachmurzenia

2017_KSE-Rys_3_1.png

38 minut temu, pedro2 napisał(a):

Rybobrania dzisiaj nie będzie 

https://joemonster.org/filmy/135084

Opublikowano
Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

O widzisz

A śmiałeś się że mnie że ujowe najtańsze bo z dotacji założyli i temu się wyłącza

Jak  80 % domów ma Fv to to przyczyna

No ale P0 zmniejszeniu napięcia  jest git

Te całe panele fotowoltaiczne to jest dobre latem wodę podgrzać na kąpanie, a zimą produkcja marna . Gdzie tam ogrzewać dom pompą ciepła itp.  

Nie ma jak piec normalny na węgiel drewno.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jeśli zagłosowałeś to chyba wierzysz. 

Zagłosowałem wybierając z tych, którzy byli postawieni do wyboru. Ale mam własny rozum i staram się go używać 🤷

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wojtal24 napisał(a):

no mi taka instalacją na dobrym sprzęcie falownik chyba jeden z lepszych na tą chwilę wyszła 27tys do tego jeszcze będzie ponad 10tys zwrotu i odpis z podatku i oszczędności miesieczne od czerwca to ok 500zl

magazyn energii masz?, ogólnie to tylko oferta pod agencje sprzed 3 lat teraz to nie wiem jakie są ceny może i tańsze bo wszystko stanęło.

Edytowane przez Tigon