Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Michał18 napisał(a):

I siebie najlepiej robić 

Nie wysiedział bym w domu u siebie dłużej niż miesiąc. Przy dłuższej przerwie mógł bym wpaść w depresję. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał(a):

A to nie ma obawy. 

Ty masz jakieś orzeczenie? Bo ty schorowany. Może byś gdzieś do ochrony poszedł?

Nie mam orzeczenia. Do ochrony? Po co? I jeszcze w takich ujowych godzinach.

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Może poszukaj jakiejś innej pracy na etacie...bo mam wrażenie że to przyszły brak tej którą masz, miałeś...coś Cię podłamał.

Nie mam zamiaru. Starczy tego wrzucania do koszyka a nie wyciągania.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Starczy tego wrzucania do koszyka a nie wyciągania.

Zaczynasz po staremu...

Takie są zasady...

Żeby wyjąć to trzeba włożyć...

Pomysl że to dla twoich seniorów...

Bo chyba dostają emerytury?

Prawda?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Przy takim gadaniu to tylko broń cię Panie Boże łapy po emeryturę wyciągać. No pamiętaj jak się dowiemy to pojedziemy z pafnucym i ci odbierzemy. 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nikt go nie przekona. Trzeba przyznać że byście się starali wychodzili z skóry to i tak on wie najlepiej to jest człowiek ktory na zadre i się zamknął na jaką kolwiek inne zdanie niż jego. Można mówić o mówić a to i tak po nim spływa. 

2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Przy takim gadaniu to tylko broń cię Panie Boże łapy po emeryturę wyciągać. No pamiętaj jak się dowiemy to pojedziemy z pafnucym i ci odbierzemy. 

Na szczęście nie wy o tym decydujecie co komu przysługuje

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zaczynasz po staremu...

Takie są zasady...

Prawda?

Pi*rdolę takie zasady i taki system. A los emerytów - trudno.

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Dopiero teraz zaczęło 

Miało dopiero zacząć od 14

Zrobił bym słomę, to co wczoraj koszone, teraz zmoknie

Jeszcze Rosa nie zeszła 

Trawa mokra jak Bezduszna na widok Kowalskiego 

U mnie dopiero porosiło,moze owieje jak nie dopada i coś by zrobił.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pi*rdolę takie zasady i taki system. A los emerytów - trudno.

Ale żeś na oddawal tych pieniędzy...normalnie ktoś se jacht za to kupi...😆🤭

Ciągle sobie coś wmawiasz..

Ze coś, przez coś robisz i tak powinni inni....

..cza się brać za robotę bo zaczynasz mnie irytować...trochę...🙋

Opublikowano

Piotrek czemuś Ty tak zgorzkniały narzekający na wszystko? To jebnij i tą ziemię, niech obszarnik bierze po co się męczyć, a to nawozu trochę kupić, a to paliwo, a to część jakaś, z tego też państwo na Tobie korzysta bo opodatkowane wszystko

Opublikowano
2 minuty temu, Sylwekx25 napisał(a):

Piotrek czemuś Ty tak zgorzkniały narzekający na wszystko? To jebnij i tą ziemię, niech obszarnik bierze po co się męczyć, a to nawozu trochę kupić, a to paliwo, a to część jakaś, z tego też państwo na Tobie korzysta bo opodatkowane wszystko

No i co jeść i z czego jakikolwiek grosz przyrobić?

Opublikowano
48 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Marzy mi się nic nie robienie.

Nie da się. Na etacie Ci się nie chce, chociaż masz lekką pracę jak sam twierdzisz. Z rolnictwa nie wyżyjesz. Coś tam mówiłeś o szarej strefie ale tam się robi po 9- 10 godzin dziennie i trzeba zapier.alać, czyli też nie dla Ciebie. Z czego żyć ? Nie mówię o żywności tylko o kosztach życia. Podatki, prąd, opał, paliwo. Skąd kasa na emeryturę ? Zanim zrobisz coś głupiego przemyśl to kilka razy a nawet kilkanaście.

34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zgłupiałeś? Ja na kobity uwagi nie zwracam a jak jakaś zwróciła to ją szybko można było na ziemię sprowadzić.

I jesteś dumny z tego ? Kiedyś odwaliłem taką manianę że do tej pory jest mi wstyd. Zachowałem się jak gówniarz ale tego nie odwróci.

27 minut temu, 6465 napisał(a):

A to nie ma obawy. 

Ty masz jakieś orzeczenie? Bo ty schorowany. Może byś gdzieś do ochrony poszedł?

Jeżeli chodzi o bodyguarda to tutaj @jacus jest ekspertem. Jakie papiery, co gdzie i jak.

19 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie mam orzeczenia. Do ochrony? Po co? I jeszcze w takich ujowych godzinach.

W jakich ujowych ? Robisz 12 lub 24 potem 48 wolne, to tak źle ? Grunt żeby dobrze trafić. Robić obchód co 2 godziny, nikt się nie dopie..alał i można żyć.

17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zaczynasz po staremu...

Takie są zasady...

Prawda?

Seniorzy to swoje odłożyli ze składek na konto a skoro państwo jest nie wydolne i wydaje kasę ze składek to jest problem państwa a nie podatnika.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Nie da się. Na etacie Ci się nie chce, chociaż masz lekką pracę jak sam twierdzisz. Z rolnictwa nie wyżyjesz. Coś tam mówiłeś o szarej strefie ale tam się robi po 9- 10 godzin dziennie i trzeba zapier.alać, czyli też nie dla Ciebie. Z czego żyć ? Nie mówię o żywności tylko o kosztach życia. Podatki, prąd, opał, paliwo. Skąd kasa na emeryturę ? Zanim zrobisz coś głupiego przemyśl to kilka razy a nawet kilkanaście.

I jesteś dumny z tego ? Kiedyś odwaliłem taką manianę że do tej pory jest mi wstyd. Zachowałem się jak gówniarz ale tego nie odwróci.

Jeżeli chodzi o bodyguarda to tutaj @jacus jest ekspertem. Jakie papiery, co gdzie i jak.

W jakich ujowych ? Robisz 12 lub 24 potem 48 wolne, to tak źle ? Grunt żeby dobrze trafić. Robić obchód co 2 godziny, nikt się nie dopie..alał i można żyć.

Seniorzy to swoje odłożyli ze składek na konto a skoro państwo jest nie wydolne i wydaje kasę ze składek to jest problem państwa a nie podatnika.

Jestem bardzo dumny. To by mi pogorszyło a nie poprawiło warunki.

No, 24 i kto poodbywa? Kto w stajni porobi? Do tego to chcą emerytów, rencistów, inwalidów.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Jak jeżdżę po tych firmach to śmiem twierdzić że 90%tych cieci na szlabanami to z orzeczeniem.  Wystarczy na nich spojrzeć a jeszcze jak się coś odezwą to utwierdzają w przekonaniu o swojej nie niepełnosprawności.

Opublikowano
44 minuty temu, dsbh napisał(a):

A wiesz od kiedy zaczęto obowiazkowo KRUS płacić?

Tak że tego...

Opublikowano

..i skoro już sobie zapłacili, to skąd płacz że robić nie będzie komu na starszych?

Się robi...

17541365296501695124192109325967.jpg

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nikt z emerytów nie jest na krusie... I nigdy nie był...

Czyli pracodawca i tak za nich ubezpieczenie płacił....🤷

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

A to nie ma obawy. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

24 lata.

Nie pracuję. To znaczy oficjalnie jeszcze tak ale fizycznie nie.

taa 🤦 do ochrony czego 🤭🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v