Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

skąd to zakochanie u nas do dizli. bardziej skomplikowany, bardziej truje

U mnie jedynie diesel to tylko dlatego że ten zwrot jest. Jak by nie to to wszystkie auta była by benzyna. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

skąd to zakochanie u nas do dizli. bardziej skomplikowany, bardziej truje

Ja tego uczucia nie wyznaję 🤷

5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Aż tak 🙆‍♂️ że musi być 🤔🤦

Pogadaj z czyjąś może obca Ci wypisze 🤭😁

Albo bierz na testy 😛

No a jak🤷...toć ona...rządzi🤭

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

U mnie jedynie diesel to tylko dlatego że ten zwrot jest. Jak by nie to to wszystkie auta była by benzyna. 

A ja już na zwrot przestałem patrzyć....

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

🤫🤫🤫...nie psuj mi wymówki 🤦...Sławek już łyknął🤭

.... herbaty 🤭😁

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Ogólnie to trochę mniej pala.

Zwrotu to mi wysta cza tylko na pół roku...😭

Jakoś tak samo wyszło u mnie że auta dizle ostatnio...

Opublikowano
27 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pewnie obora w miedzy stoi 🤔...innego wyjaśnienia nie bardzo potrafię się dopatrzeć 

Cześć Jacku.

Nie wiedziałem, że masz jaźń rozdwojoną. 

Dzięki za odpowiedź 🤭

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Bo diesel w USA służy do ciągnika i kombajnu. W samochodzie to grzech...

Tyle że my nie mieszkamy w USA. Jakby paliwo kosztowało około 3 zł za litr(w niektórych stanach 2 ) to też bym brał. A jak ma się po 6 - dopłata to jeździ się dieslem🤷‍♂️.

Miałem też auta na benzyne ale nie lubiłem nimi jeździć. Dla mnie benzyna jakoś słabo ciągnie od niskich obrotów. Kwestia przyzwyczajenia. Najgorzej jak ma się 2 auta - diesel i benzyne to jak wsiadasz do benzyniaka ta gaśnie przy ruszaniu 😉.

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał(a):

Cześć Jacku.

Nie wiedziałem, że masz jaźń rozdwojoną. 

Dzięki za odpowiedź 🤭

Te te☝️...misiu kolorowy... żartowniś się znalazł 😖🤭

3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tyle że my nie mieszkamy w USA. Jakby paliwo kosztowało około 3 zł za litr(w niektórych stanach 2 ) to też bym brał. A jak ma się po 6 - dopłata to jeździ się dieslem🤷‍♂️.

Miałem też auta na benzyne ale nie lubiłem nimi jeździć. Dla mnie benzyna jakoś słabo ciągnie od niskich obrotów. Kwestia przyzwyczajenia. Najgorzej jak ma się 2 auta - diesel i benzyne to jak wsiadasz do benzyniaka ta gaśnie przy ruszaniu 😉.

Jak już pisałem jeśli stać na konia, to i stać na owies. Koszty paliwa nie są dla mnie wyznacznikiem, czy zafundować sobie samochód, który będę chciał mieć. 

Co do różnicy między jazda diesle a benzyną, to przez wiele lat przesiadałem się z jednego na drugiego codziennie, a bywali, że kilka razy dziennie. Większych problemie mi to nie stwarzało, aczkolwiek faktycznie inaczej się jeździ jednym i drugim. Diesel to tak trochę jak ciągnik, benzyna bardziej "szlachetna" w jeździe

Opublikowano (edytowane)

Gruby ten pellet ale jakby mniej w nim kurzu i ten worek niby dobry bo zabezpieczone przed wilgocią jakby dłużej miało stać ale znowu taka sytuacja

20250222_094544.jpg

20250222_094444.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zadałem normalnie pytanie bo ciekawi mnie dlaczego. A placek od razu z gębą.

Jak na moje usposobienie mendy i wuja to łagodnie zagaiłem. 🤭  Nie miałem złych zamiarów. 

Śmiejeta się z bidoka i teraz szczerzy kły bez powodu. W paranoję popadł. 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak już pisałem jeśli stać na konia, to i stać na owies. Koszty paliwa nie są dla mnie wyznacznikiem, czy zafundować sobie samochód, który będę chciał mieć. 

Co do różnicy między jazda diesle a benzyną, to przez wiele lat przesiadałem się z jednego na drugiego codziennie, a bywali, że kilka razy dziennie. Większych problemie mi to nie stwarzało, aczkolwiek faktycznie inaczej się jeździ jednym i drugim. Diesel to tak trochę jak ciągnik, benzyna bardziej "szlachetna" w jeździe

Jak robi się pare tys rocznie to se można kupić. Mi na dwóch samochodach wychodzi 35-40 tys rocznie. Nie bede pracował żeby kupować paliwo. 

Wielu znam takich zwłaszcza młodych co pokupowali auta które stoją pod domem bo nie stać tankować. Jeden w pracy miał Mustanga, pojeździł rok i do żyda bo jednak 30 l na 100 zimą przy dojeżdżaniu do pracy to sporo. Drugi Audi Q7 albo Toyote Hilux. Kupić auto to dopiero połowa wydatków. Kilka lat temu facet wielki biznesmen z Suwałk miał wypadek swoim wielkim amerykańcem i zabił pasażerke przy okazji. Auto wielkości stodoły za kilkaset tys, łyse opony(chyba zabrakło kasy), przywalił czołówke z Volvo takim jak ma Rysiek. Amerykaniec to wyglądał jakby zderzył się ze ścianą, volvo duużo lepiej.

Jak ty masz psiarską emeryture to wygląda troche inaczej, albo jak ktoś ma firme i wrzuca w koszty. Ja tam nauczony jestem żyć w miare oszczędnie i nie podniecam sie jakimiś samochodami, motorami czy innym.gównem - ma dojechać z punktu A do B. 

Opublikowano
30 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dla mnie benzyna jakoś słabo ciągnie od niskich obrotów. Kwestia przyzwyczajenia

też tak mam , u mnie benzyna tylko do kosiarki kosy i piły 

@Rolnik1973 fajter wpadł ze złomu , nawet na chodzie , już nie musze półtora kloca na zabawke jak Bronowie wyqładać

IMG_20250221_122344.jpg

Opublikowano

przy zakupie nowego samochodu wyglada to inaczej bo diesel jest dobrych kilka tys . drozszy , przynajmniej kiedys tak było , nowe benzyniaki tez maja swoje problemy , nawet wieksze od tych diesli 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

W benzynowych nie ma tyle tego.

jak nie ma , układ zapłonowy z kupą często zawodnej elektryki/elektroniki , dużo rozwiązań z ON pchają do benzyn min:turbo,  wtrysk bezpośredni no i benzyna niebezpieczniejsza z powodu oparów

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v