Skocz do zawartości

Wzmocniona pompa silnika C-360 czy warto zakładać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam pytanie jaką pompę silnika wybrać do Ursus C-360 ? Z jakiej firmy - ja myślę o  Hylmet ? Może założyć wzmocnioną ? Podobno wzmocniona lepsza a jakie jest wasze zdanie ?  Może ktoś ma u siebie wzmocnioną i podzieli się opinią ? 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, kingway napisał(a):

Witam , mam pytanie jaką pompę silnika wybrać do Ursus C-360 ?

Pompę silnika czy podnośnika? ludzie, myślcie choć w minimalnym stopniu. Jeżeli podnośnika, bo innej opcji nie ma, to w czym ma być lepsza, do czego ma służyć? jeżeli siuntka jest głównym ciągnikiem, który ciągnie zwykły kultywatorek, to jej nic wzmocnionego nie potrzeba.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał(a):

Pompę silnika czy podnośnika? ludzie, myślcie choć w minimalnym stopniu. Jeżeli podnośnika, bo innej opcji nie ma, to w czym ma być lepsza, do czego ma służyć? jeżeli siuntka jest głównym ciągnikiem, który ciągnie zwykły kultywatorek, to jej nic wzmocnionego nie potrzeba.

Pisze pompa silnika - nie hydrauliczna , nie podnośnika , ale dopisze dla Cb koniecznie pompa silnika oleju ( pompa olejowa silnika ) . Jak innej opcji nie ma ??? Pomyśl trochę i wpisz w necie , że do silnika pompy olejowe występują też wzmacniane ;) do hydrauliki , podnośnika też są wzmacniane ;) A tak po za tym to jeśli wybierać pompy hydrauliczne to radziłbym wzmacniane nawet jeśli tacha tylko zwykły kultywatorek :) 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, kingway napisał(a):

Pisze pompa silnika - nie hydrauliczna , nie podnośnika , ale dopisze dla Cb koniecznie pompa silnika oleju ( pompa olejowa silnika ) . Jak innej opcji nie ma ??? Pomyśl trochę i wpisz w necie , że do silnika pompy olejowe występują też wzmacniane ;) do hydrauliki , podnośnika też są wzmacniane ;) A tak po za tym to jeśli wybierać pompy hydrauliczne to radziłbym wzmacniane nawet jeśli tacha tylko zwykły kultywatorek :) 

ty się puknij w swoją makówkę, zwykła pompa ustawiona na 4,5 bara do tego silnika nic innego nie potrzeba, na co ci jakieś niby wzmacniane? trupa będziesz reanimował czy jak?

33 minuty temu, Kmiecio68 napisał(a):

Napisał wyrażnie silnika czytać ze zrozumieniem nie umiesz.

Następny mundry inaczej. Olej zmień jeden z drugim na czas i poskręcaj gruchota śrubami, a nie na druty i wystarczy, zwykła pompa potrafi wytrzymać lata, tylko minimum jakiś standardów obsługi.

20 minut temu, jaco512 napisał(a):

Robisz remont całego silnika czy wymieniasz tylko pompę? Razem z pompą założysz nowy zawór? Ta wzmocniona ma tylko większy wydatek.

Na pewno wiesz co piszesz? w jakim celu w silniku miałaby podnosić wydatek?

'tuleje ślizgowe z warstwą porowatego brązu z wprasowanym kompozytem PTFE (teflon). Takie rozwiązanie zdecydowanie podnosi nośność i zapobiega przedwczesnemu zużyciu i zatarciu." 

W tym celu jej niby wzmocnienie.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Godzinę temu, jaco512 napisał(a):

Robisz remont całego silnika czy wymieniasz tylko pompę? Razem z pompą założysz nowy zawór? Ta wzmocniona ma tylko większy wydatek.

Wymieniam tylko pompę bo zauważyłem spadek ciśnienia , pompa nieszczelna i zawór też coś przepuszcza , sprawdzałem pompę bez zaworu i leje ośką także nie warto jej wkładać .

51 minut temu, jaco512 napisał(a):

Porównaj zakładkę dane techniczne na stronie.

A czy on umie coś porównać ??? :P Jak twierdzi , że pompa wzmocniona , nie ma większego wydatku ...... 

Opublikowano

Doooobra ta wrzawa jest bez celu. Panowie. to że pompa jest wzmocniona może, ale wcale nie musi znaczyć iż ma większą objętość geometryczną, czyli większy wydatek. Wzmocnienie może oznaczać zmianę łozyskowania, zmianę systemu uszczelnienia, bądź choćby zmianę materiału ma podkładki boczne zębatej sekcji tłocznej.  Co se tam producent wymyśli, to se pod pojęciem wzmocnienia ukryje.

Opublikowano

Wydajność (litry/minutę) *800 obrotów:11,5

Objętość geometryczna (cm3/obr):16,4

Ciśnienie nominalne (MPa):0,42

Typ łożysk:łożyska teflonowe

Kraj pochodzenia:POLSKA

Producent:HYLMET

Przeznaczenie:do silnika

opis wzmocnionej:

Wydajność (litry/minutę) *800 obrotów:14,5

Objętość geometryczna (cm3/obr):20,6

Ciśnienie nominalne (MPa):0,42

Typ łożysk:łożyska teflonowe

Kraj pochodzenia:POLSKA

Producent:HYLMET

Przeznaczenie:do silnika

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał(a):

Doooobra ta wrzawa jest bez celu. Panowie. to że pompa jest wzmocniona może, ale wcale nie musi znaczyć iż ma większą objętość geometryczną, czyli większy wydatek. Wzmocnienie może oznaczać zmianę łozyskowania, zmianę systemu uszczelnienia, bądź choćby zmianę materiału ma podkładki boczne zębatej sekcji tłocznej.  Co se tam producent wymyśli, to se pod pojęciem wzmocnienia ukryje.

No tylko kto zaczął tą wrzawę np. ty umiałeś napisać coś i przy okazji nikogo nie obrazić  ;) Twoja odpowiedz ma sens  i też tak myślę , ale mnie najbardziej chodzi jak to właśnie w praktyce wygląda . W cenie nie ma dużej różnicy ;) 

Opublikowano

Tak, ona od spodu jest przykręcona. Ale jak masz słabe ciśnienie to nic nie da, być może wkręcenie zaworu na wyższe ciśnienie albo jakieś podkładki 🙃 (np ciągniki z bąkiem mają zawory o wyższym ciśnieniu otwarcia niż na zwykłe filtry wymienne) 

Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał(a):

Tak, ona od spodu jest przykręcona. Ale jak masz słabe ciśnienie to nic nie da, być może wkręcenie zaworu na wyższe ciśnienie albo jakieś podkładki 🙃 (np ciągniki z bąkiem mają zawory o wyższym ciśnieniu otwarcia niż na zwykłe filtry wymienne) 

Znaczy u mnie to ewidentnie zawór przepuszcza jak nwm i wkręcałem i nic nie dało i pompa też leje :/ 

Opublikowano
W dniu 28.12.2024 o 17:56, kingway napisał(a):

Witam , mam pytanie jaką pompę silnika wybrać do Ursus C-360 ? Z jakiej firmy - ja myślę o  Hylmet ? Może założyć wzmocnioną ? Podobno wzmocniona lepsza a jakie jest wasze zdanie ?  Może ktoś ma u siebie wzmocnioną i podzieli się opinią ? 

na oleju zimnym 2, na gorącym 0,5      na  wzmocnionej

na oleju zimnym 5, na gorącym 3

jak na razie nic się nie dzieje

Opublikowano (edytowane)

Widzę że koszt około 300 złotych pompy wzmocnionej , warto spróbować,na pewno nie zaszkodzi , robię około 20,30 mth rocznie,oleju grama nie bierze,jeśli się mocno zagrzeje spada do 1 bar, nie mam ochoty wydawać 10 tysi na remont,przy moich przebiegach rocznych to jeszcze z 15 lat się poturka

Edytowane przez slonju77
Dodanie tekstu
Opublikowano

Witam, dla mnie koszt 300 zł to troszku dużo i ja wolę zainwestować w mojego ukochanego matiza. A moja c 360 śmiga od 15 lat bez remontu bo ,,jak dbasz tak masz" więc nie potrzebuje żadnych fanaberii typu wzmocniona pompa, ale wyszukałem sobie używaną turbinkę do matiza za 350zł i według mnie to lepsza inwestycja. 

Opublikowano
20 godzin temu, vgrzes napisał(a):

na oleju zimnym 2, na gorącym 0,5      na  wzmocnionej

na oleju zimnym 5, na gorącym 3

jak na razie nic się nie dzieje

A na zwykłej ile było ?

Opublikowano
W dniu 30.12.2024 o 22:14, Buszmen11 napisał(a):

Chyba chciał napisać zwykła 2/0,5, wzmocniona 5/3... Moja na ciepłym miała 0,5 ale powyżej 1500obr, poniżej 1300 wskazówka się z zera nie podnosiła. Ze trzy sezony tak jeździła

masz rację, warto było zamienić