Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Planuje zakup zestawu uprawowo siewnego na bronie aktywnej  siewnik nadbudowany 3m na redlicach talerzowych z kółkami dociskowymi 

ciągnik jaki to będzie ciągał to mccormick mtx 165 

przeglądałem oferty takich marek jak kuhn pottinger kverneland 

nie wiem jaki będzie lepszy i z jakim mój ciągnik podoła czy pneumatyczny czy mechaniczny 

ktoś cos może poleci wypowie się może ma użytkuje jak się spisuje 

polskie marki raczej odpadają 

a mój budżet to 280 brutto na taki siewnik 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz ciężkie gleby, to redlica i kołem dociskowo-podporowym, to kiepski pomysł. Będzie podskakiwać na grudzie.  Dobrym rozwiązaniem jest redlica amazone rotec pro z tarczą control 25. Spisuje się dobrze i na lekkich, i na ciężkich glebach.  
i jeszcze co do tego czy ciągnik podoła. mechaniczny amazone ad3000 na bronie wirnikowej kx, waży 2,9 tony i jeszcze zdałoby się wsypać te 500 kg jakiegoś ziarna. Z tym, że one już chyba nie są w sprzedaży. Niemniej trzeba przy wyborze zwrócić na to uwagę i dopasować do ciągnika, coby dopuszczalnej masy całkowitej ów za bardzo nie przekroczyć. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano

Miałem potingera mechanicznego na tej słabszej bronie i super to pracowało, dodatkowo lekka konstrukcja ale nie miałem problemów żeby coś pękało lub uległo zgięciu...New holland T6000PC z klockiem 900 kg był w sam raz nawet na moich pagórkach. Teraz mam cięższy zestaw innej firmy to nie idzie nawrócić na polu.

Opublikowano

Ciągnik da rade bez problemu, jak bedzie mało mocy, to spokojnie możesz go kręcić na 200km. Ja Mc120 sieje AD-PL z wałem klinowym. 500kg ziarna dźwignie, dla większej ilości ziarna by trzeba siłownik wspomagający, leży w garażu 4 lata i nie ma kiedy założyć.

Opublikowano
W dniu 31.10.2024 o 15:46, bezbarwny napisał(a):

Jeśli masz ciężkie gleby, to redlica i kołem dociskowo-podporowym, to kiepski pomysł. Będzie podskakiwać na grudzie.  Dobrym rozwiązaniem jest redlica amazone rotec pro z tarczą control 25. Spisuje się dobrze i na lekkich, i na ciężkich glebach.  
i jeszcze co do tego czy ciągnik podoła. mechaniczny amazone ad3000 na bronie wirnikowej kx, waży 2,9 tony i jeszcze zdałoby się wsypać te 500 kg jakiegoś ziarna. Z tym, że one już chyba nie są w sprzedaży. Niemniej trzeba przy wyborze zwrócić na to uwagę i dopasować do ciągnika, coby dopuszczalnej masy całkowitej ów za bardzo nie przekroczyć. 

co do tej redlicy mam mozaikowe ziemie i to mocno i doradca z amazone odradził redlice z talerzykiem plastikowym powiedział że tylko dwutalerzowe i jak maja konkretny docisk to nie będą może podskakiwać a czy ciągnik podoła to nie wiem i czy lepiej mechaniczny czy lepiej pneumatyczny żeby ciągnik sobie radził bo u mnie również są górzyste tereny jak to na warmi i mazurach 

W dniu 31.10.2024 o 16:40, marekdron napisał(a):

oglądałem maschio gaspardo i powiem cena nie powala i różnie okoliczni rolnicy mówią jeden poleca drugi mówi ze nie koniecznie ale również biorę pod uwagę tylko z siewnikiem alliante tylko czy mój ciągnik mu podoła 

W dniu 31.10.2024 o 16:44, rocco0987 napisał(a):

Miałem potingera mechanicznego na tej słabszej bronie i super to pracowało, dodatkowo lekka konstrukcja ale nie miałem problemów żeby coś pękało lub uległo zgięciu...New holland T6000PC z klockiem 900 kg był w sam raz nawet na moich pagórkach. Teraz mam cięższy zestaw innej firmy to nie idzie nawrócić na polu.

no właśnie bardzo mocno rozważam pottingera aerosem tylko nie wiem czy mój ciągnik podoła z nim na moich górkach 

powiedz jaki był powód wymiany na inny siewnik 

W dniu 31.10.2024 o 17:43, Rowan napisał(a):

Ciągnik da rade bez problemu, jak bedzie mało mocy, to spokojnie możesz go kręcić na 200km. Ja Mc120 sieje AD-PL z wałem klinowym. 500kg ziarna dźwignie, dla większej ilości ziarna by trzeba siłownik wspomagający, leży w garażu 4 lata i nie ma kiedy założyć.

no wiem ze zawsze można trochę podnieść moc bo te modele również wychodziły seryjnie 185 km wiec żaden problem ale czy podoła z podnoszeniem na moich górzystych terenach i czy wydatek pompy hydrauliki wystarczy do siewnika pneumatycznego 

W dniu 31.10.2024 o 18:57, jacek1296 napisał(a):

HAhaha... Dobre! Dawno się tak nie uśmiałem!😁

a jaka twoim zdaniem jest najmocniejsza brona i jaka byś najbardziej polecał 

23 godziny temu, Rowan napisał(a):

Na pewno lekko idą, ale o liderze, to jeszcze nie słyszałem 😆 Amazone KG lub KX to niezniszczalne brony, ale potrzebują mocy. 

no właśnie amazone to bardzo mocne brony tylko i ceny są dość wysokie i czy w zestawie z siewnikiem pneumatycznym starczy mi mocy w moim ciągniku do takich bron 

Opublikowano
20 minut temu, ketlin23 napisał(a):

co do tej redlicy mam mozaikowe ziemie i to mocno i doradca z amazone odradził redlice z talerzykiem plastikowym powiedział że tylko dwutalerzowe i jak maja konkretny docisk to nie będą może podskakiwać a czy ciągnik podoła to nie wiem i czy lepiej mechaniczny czy lepiej pneumatyczny żeby ciągnik sobie radził bo u mnie również są górzyste tereny jak to na warmi i mazurach 

oglądałem maschio gaspardo i powiem cena nie powala i różnie okoliczni rolnicy mówią jeden poleca drugi mówi ze nie koniecznie ale również biorę pod uwagę tylko z siewnikiem alliante tylko czy mój ciągnik mu podoła 

no właśnie bardzo mocno rozważam pottingera aerosem tylko nie wiem czy mój ciągnik podoła z nim na moich górkach 

powiedz jaki był powód wymiany na inny siewnik 

no wiem ze zawsze można trochę podnieść moc bo te modele również wychodziły seryjnie 185 km wiec żaden problem ale czy podoła z podnoszeniem na moich górzystych terenach i czy wydatek pompy hydrauliki wystarczy do siewnika pneumatycznego 

a jaka twoim zdaniem jest najmocniejsza brona i jaka byś najbardziej polecał 

no właśnie amazone to bardzo mocne brony tylko i ceny są dość wysokie i czy w zestawie z siewnikiem pneumatycznym starczy mi mocy w moim ciągniku do takich bron 

Miałem troche pieniedzy, potinger miał zrobione 1500 ha a wygladał fajnie wiec stwierdziłem ze wezme za niego jeszcze dobre pieniadze troche dołoże i będe miał bez napraw nastepne pare lat.

Opublikowano
1 godzinę temu, ketlin23 napisał(a):

Spokojnie, one mają tłoczkową pompe i hydraulika jest bardzo mocna. Tak jak Ci mowie, ja sieje i MC120 i XTX185 kręconym na 215(ten sam silnik co u Ciebie), tereny też mam mocno górzyste, ziemie bardzo ciężkie i daje rade, MC120, tak do 6km/h daje rade z wałkiem na 1000, szybciej to już XTX. Noże mam AgriCarb z węglikiem, więc i to też stawia duży opór. A kolega MTX200 ma z takim ADPL 4m pneumatem u też daje rade.

Opublikowano
W dniu 1.11.2024 o 21:10, rocco0987 napisał(a):

Miałem troche pieniedzy, potinger miał zrobione 1500 ha a wygladał fajnie wiec stwierdziłem ze wezme za niego jeszcze dobre pieniadze troche dołoże i będe miał bez napraw nastepne pare lat.

a no zrozumiała decyzja a jakim teraz zestawem siejesz po wymianie 

W dniu 1.11.2024 o 22:45, Rowan napisał(a):

Spokojnie, one mają tłoczkową pompe i hydraulika jest bardzo mocna. Tak jak Ci mowie, ja sieje i MC120 i XTX185 kręconym na 215(ten sam silnik co u Ciebie), tereny też mam mocno górzyste, ziemie bardzo ciężkie i daje rade, MC120, tak do 6km/h daje rade z wałkiem na 1000, szybciej to już XTX. Noże mam AgriCarb z węglikiem, więc i to też stawia duży opór. A kolega MTX200 ma z takim ADPL 4m pneumatem u też daje rade.

a no to dobrze wiedzieć ze sobie poradzi mój cornik a powiedz jaka markę ty najbardziej polecasz siewników 

22 godziny temu, Andrz_ napisał(a):

Lemkena nie bierzesz pod uwagę ? Mysle ze warto

14 godzin temu, Rowan napisał(a):

Dobra rada! W niemczech dużo amazone wymienili na lemkena.

Biorę wszystkie marki pod uwagę bo każda ma jakieś plusy i minusy oprócz polskich bo sie bardzo zawiodłem a zagraniczne wszystkie tylko kwestia ceny i wyposażenia wchodzi w grę 

na przykład w kuhnie wszystko mi się podoba oprócz redlic ponieważ każdą pojedynczo trzeba regulować siłę docisku a np w pottingerze już jest centralna regulacja wszystkich na raz 

Opublikowano

Ja sieje amazonką i jestem z niej bardzo zadowolony, to stary agregat, bo ma ponad 20 lat, ale spełnia swoje zadanie i tyle mi wystarcza. Tak jak pisałem, lemkena również polecam. Mam dwóch znajomych co mają Maschio Gaspardo i też sobie chwalą, trudno mi jest powiedzieć co wybrać. pottingera chyba bym nie kupił, są według mnie delikatne i odchodzi z nich farba.

Opublikowano

Farba odchodziła płatami ze skrzyń nasiennych, w tym co miałem też ale reszta malowania była bardzo solidna.Co więcej potinger wymieniał całe skrzynie nasienne kazdemu kto zgłosił że ma ten problem(ponoć nawet 2-3 lata po gwarancji wymieniali). Ja osobiście nie wiedziałem o tym i nawet tego nie zgłaszałem, dowiedziałem się o tym od serwisu już po sprzedaniu. Zapewne problem z tym malowaniem już rozwiązali skoro podjeli sie nawet wymian po gwarancji. I nie zgodze sie że są delikatne, jakość materiałów według mnie była bardzo dobra, a i niektóre części przystepne cenowo choc nie wszystkie.

ketlin23

na razie nie chce mówić na co zmieniłem bo ogólnie z siewnika jestem bardzo niezadowolony, jednak nie chce wymieniać nazwy firmy bo diler i producent doszli do porozumienia i zobowiązali się wymienić cały zestaw i dać nowy w innym wyposażeniu. Z jednej strony przez ten siewnik na siewach rzepaku  w tamtym roku straciłem 50tyś zł i jestem mega wku,,, ale też zdaje sobie sprawe że firma robi mi "dobrze" bo większość producentów by to olała i zostałbym z nowym kiepsko siejącym zestawem który musiałbym sprzedać z ogromną obsuwą a tu dostane nowy w innej konfiguracji mam nadzieje że bez usterek. Dlatego narazie nie chce robić jakiejś antyreklamy, zobacze w przyszłym roku czy nowy bedzie normalnie siał. Moge napisać tylko że topowa firma potrafi odwalić bubel jak by to był jakiś agro masz, także warto kupować coś co jest sprawdzone i pewne a nie ufać że dobra firma to maszyna bedzie świetna.