Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy będzie dobry jeśli będzie zadbany. Bo możesz kupić szrot z małym przebiegiem lub ponad 10000mth zadbany.

Pamiętaj złe opinie w większości biorą się z tego, że ktoś nie dba lub naprawia ,ale nie ma pojęcia i wszystko zaczyna się sypać,a potem lament.

Pozostaje ci cierpliwie szukać.

Opublikowano

Mf 4270 jak znajdziesz w pełni mechanicznego  Wszystko z tych roczników będzie już wyjechane i nie ma się co oszukiwać taki mf ma tę zaletę, że jest prosty i jak by co części owszem kosztują jak do innych ale prościej je wymienić.

Opublikowano
4 godziny temu, paul7 napisał:

Każdy będzie dobry jeśli będzie zadbany. Bo możesz kupić szrot z małym przebiegiem lub ponad 10000mth zadbany.

Pamiętaj złe opinie w większości biorą się z tego, że ktoś nie dba lub naprawia ,ale nie ma pojęcia i wszystko zaczyna się sypać,a potem lament.

Pozostaje ci cierpliwie szukać.

To wiem, tylko na co zwrócić uwagę badająć stan techniczny?

Opublikowano

Dokładnie to są wypracowane ciągniki i o ile na drobiazgi można przymknąć oko, że się samemu ogarnie a wykorzystać jedynie do negocjacji ceny to grube rzeczy tak jak np ciśnienie oleju bo wał korbowy jest drogi czy w miarę ciche i sprawne działanie przekładni bo części do niej też tanie nie są to warto sprawdzić dokładanie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jakiś czas temu szukałem znajomemu taki właśnie ciągnik zachodni z turem i w podobnym przedziale cenowym, nawet miał być o mniejszej mocy, po prostu nic sensownego nie ma, szkoda było jazdy, a co dopiero mocniejszy.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
17 minut temu, Desperado napisał:

Jakiś czas temu szukałem znajomemu taki właśnie ciągnik zachodni z turem i w podobnym przedziale cenowym, nawet miał być o mniejszej mocy, po prostu nic sensownego nie ma, szkoda było jazdy, a co dopiero mocniejszy.

Tak właśnie jest. Gdy nastały czasy PROW, młodych rolników itd. rolnicy przesiadali się z małych ursusów i zetorów na 100 konne ciągniki, bo to często były dwa-trzy razy mocniejsze od tych które mieli i miały stanowczo wystarczyć. Teraz zaczynają się ich pozbywać bo zaczynają się psuć bo pewnie "dbali" o nie jak o swoje poczciwe traktory. Serwis olejowy, filtry czy chociażby smarowanie punktów smarnych powinno być podstawą tak jak w książce napisano.

Może poszukaj po serwisach, które sprowadzają i sami naprawiają zachodnie ciągniki. Z takiego miejsca byłoby coś pewnego.

Jeśli ktoś z forumowiczów zna taki warsztat to niech podeśle link.

Opublikowano

Te ceny teraz są za wysokie nie radzę nic kupować. Wątpie że w tej cenie znajdziesz coś tej mocy z turem i na chodzie 🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Michal2399 napisał:

Te ceny teraz są za wysokie nie radzę nic kupować. Wątpie że w tej cenie znajdziesz coś tej mocy z turem i na chodzie 🙆‍♂️

Zawsze można coś znaleźć, chyba nie tylko traktory za 400 tyś robią robotę.

3 godziny temu, Michal2399 napisał:

Tur nie jest konieczny, mogę dołożyć później.

Liczyłem na podpowiedzi jaką markę można kupić, co jest bardziej wytrzymałe a z waszych wypowiedzi to wszystko to złom. Nie wszyscy pracują na nowych traktorach i nie każdy musi kupić nowy. Dla mnie traktor musi zarabiać a nie ja mam zarabiać żeby spłacić traktor.

Edytowane przez JacekBojaroj
Opublikowano

Nie ograniczają się do konkretnej marki bo nie kupisz nic. Patrz co potrzebujesz i oglądaj te najbliżej siebie. To są bardzo hodliwe ciągniki i na 90% mają wytrzaskaną przednie zawieszenie. 

Dnia 13.10.2024 o 17:19, paul7 napisał:

Tak właśnie jest. Gdy nastały czasy PROW, młodych rolników itd. rolnicy przesiadali się z małych ursusów i zetorów na 100 konne ciągniki, bo to często były dwa-trzy razy mocniejsze od tych które mieli i miały stanowczo wystarczyć. Teraz zaczynają się ich pozbywać bo zaczynają się psuć bo pewnie "dbali" o nie jak o swoje poczciwe traktory. Serwis olejowy, filtry czy chociażby smarowanie punktów smarnych powinno być podstawą tak jak w książce napisano.

Może poszukaj po serwisach, które sprowadzają i sami naprawiają zachodnie ciągniki. Z takiego miejsca byłoby coś pewnego.

Jeśli ktoś z forumowiczów zna taki warsztat to niech podeśle link.

Te serwisy to może być wtopa. Obok mnie jest autoryzowany serwis jednej z marek zachodnich ciągników. Mają też transport i przywożą na powrocie dużo tego sprzętu. Naprawiają tylko to co widać od razu. Z resztą niech się rolnik buja. 

Opublikowano

Ja tam kupuje tydzień góra dwa coś wpada w oko oględziny optyczne i słuchowe i kupiony. każdy się popsuje jak nie zaraz to później. Jak ktoś kupi i niebędzie katował tylko normalnie jeździl to każdy pochodzi a za rok czy dwa coś raczej wysiądzie bo czas płynie materiały nie są wieczne.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.10.2024 o 17:19, paul7 napisał:

Coś w tym jest ale też weź po uwagę inne sytuacje że niektórzy dalej się rozwijają, u nas niecałe 40ha i był Z10145 z C330m i z prowu doszedł MTZ952,3, i teraz się tak zastanawiam nad czymś typu kiroviec, t150k, może jakiś duży ursus/zetor 18345 żeby można było w polu jeszcze szybciej obrobić bo może dojdzie parę ha.

Poza tym sporo osób na prow wzięło i tak za duże ciągniki ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet