Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czujnik i wskaźnik mam elektroniczny który wskazuje z dokładnościa do 1o.

Na 40 centymetrach jaką długość ma kolektor wątpie czy różnica miedzy cylindrami wyniesie chociaź 5o

Opublikowano

Kolega @bobytempelton dobrze gada polać mu :D . Gdy nie ma termostatu to faktycznie obieg cieczy w układzie nie jest prawidłowy.I dzieje się tak jak opisałeś. Nie wiem dlaczego do niektórych ludzi to nie dociera i upierają się ,że termostat nie potrzebny. Nie powinno być dyskusji na ten temat termostatu. Najbardziej śmieszy mnie teoria ,że wyciągają termostat ,bo silnik się przegrzewa. To jest kpina.Przy sprawnym silniku i układzie chłodzenia termostat jest i nic się nie przegrzewa. A jak ktoś jeździ cały czas na wodzie , nigdy jeszcze nie od kamieniał układu i nie czyścił żeberek przy chłodnicy to niech się nie dziwi ,ze się grzeje. Oczywiście jest jeszcze kilka innych przyczyn przegrzewania się silnika .

Opublikowano

@Tewez nie mam czasu czekam na transport na miejsce dzisiejszego umoru, tu nie chodzi o temp. wody, piszesz 40cm, ja napisze inaczej, jak sądzisz jaka jest różnica temperatury między denkiem tłoka a tuleją? i jaka jest odległość od jednego do drugiego... jaką temp. ma płaszczyzna głowicy przy komorze spalania, a powierzchnią głowicy którą widzimy z góry? powiem ciekawostkę że temp. przylgni zaworowej w silnikach turbo dochodzi do 850*c, przy c360 tj. gdzieś 500-600, płaszczyzna głowicy przy komorze spalania ma ok 280-340 *C, a u góry czy w wodzie jest ok 80-90*, i co tam jest 40cm? bo jak dla mnie z 9-11cm.

Opublikowano

.Koledzy wydmuchało mi uszczelkę w 3P. Ta wydmuchana Była miedziana chodziła 4 lata po miedzianiej była założona papierowai wytrzymala 1 sezon. Może poradzicie która uszczelka jest lepsza i bardziej wytrzymała i jaki wymiar tej uszczelki miedzianej założyc czy 0.3 czy 0.5 mm. I może ktoś poda jaki jest moment dokręcania głowicy kluczem dynanometrycznym. W miarę możliwości proszę o szybka odpowiedź

Opublikowano

100 na starych śrubach, 110-105Nm na nowych, uszczelkę 0.5 zakłada się po planowaniu bloku, jak spluwa często a blok nie był planowany to trzeba splanować blok i głowicę, ale to spore koszty, dlatego polecam uszczelki z tworzywa one więcej wytrzymują na starym silniku, tylko lekko dirkiem czy silikonem trzeba posmarować powierzchnię, przegwintować i wydmuchać otwory pod śruby musowo !!!!!! wyczyścić papierkim 120 i odtłuścić wszystko.

Opublikowano

Witam, mam problem poniewaz podczas pracy poluzowal sie pasek od wiatraka do chlodnicy w 3P i po tym silnik zagotowal wczesniej wydmuchalo mi uszczelke pod glowica glowica byla oddana do planowania. I czy to prawda ze jak silnik sie przegrzeje to blok sie krzywi? Prosze o szybka pomoc z gory dzieki.

Opublikowano

najlepiej to poszukaj jakiegos mechanika ktory sie na tym zna tylko nie jakiegos zula z pod sklepu, u mnie robil ktory sie niby zna i ciagnik nierowno chodzi ale nie cieknie z niego

Opublikowano

żawory prawidłowo ustawione

zawory są ustawione poprawnie na ssącym i na wydechowym 0.25mm

najlepiej to poszukaj jakiegos mechanika ktory sie na tym zna tylko nie jakiegos zula z pod sklepu, u mnie robil ktory sie niby zna i ciagnik nierowno chodzi ale nie cieknie z niego

własnie cieknie paliwo z pod pierwszego cylindra patsząc od zbiornika

witam a sprawdzałeś jak wtryski rozpylają i przy jakim ciśnieniu bo z tego co piszesz wynika że paliwo się nie zapala, przed wymianą uszczelek też tak było

przed wymianą uszczelek normalnie chodził czyżby mugł zię zatknąć wtrysk

Opublikowano

cudów nie ma albo coś z zaworami albo z wtryskami ,ciekawe jakie jest sprężanie na tym tłoku bo jak jest ok to tylko wtrysk ,odkręć ten wtrysk wyczyść i podłącz go do tej rurki tylko rozpylaczem do góry tak abyś widział jak on rozpyla czy czasem nie leje.ja miałem podobny przypadek . albo żeby szybko i pewnie to sprawdzić to wyciąg ten wtrysk i jeszcze inny i zamień miejscami jeśli objaw się przeniesie to znaczy że wtrysk leje a jeśli nie to słabe sprężanie na tym tłoku

Opublikowano (edytowane)

Nawet jeśli to i tak wtryskiwacza nie zatka. Już przez sam filtr szczelinowy się nie przedostanie.

Możesz pozamieniać wtryskiwacze miejscami i sprawdzić czy objaw się przeniesie. A prościej przykręć wszystkie cztery koło pompy, gaz na max, zakręć silnikiem i sprawdź jak rozpylają.

He he sebastian84 chyba czytasz w myślach.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Po to żeby porównać. Wątpię żeby wiedział jak wygląda prawidłowo rozpylone paliwo a gdy wyciągnie wszystkie a któryś będzie zły to ma porównanie. Poza tym nie wiadomo kiedy one były robione a to że silnik chodzi na trzech nie znaczy że są dobre.

Opublikowano

Dokładnie. Zamienic ten z kiepskiego cylindra z tym dobrym. jak przeniesie się usterka razem z wtryskiwaczem to ma winowajce. Tylko pierwsze niech zapali, popuszcza przewody wysokiego ciśnienia żeby mieć pewność który to.