Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Takie rzeczy nie wiedzieć ;) trzeba wykręcić wtryskiwacze, zamontować manometr do pomiaru ciśnienia sprężania po kolei w każdej z dziur, i kręcić rozrusznikiem, tam gdzie nie ma ciśnienia, lub jest najmniejsze ten cylinder jest winny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak nie ma manometru, to wszystkie trzeba zdjąć, jak dmucha do oleju to jeszcze jest sposób.

Opublikowano (edytowane)

Skoro jedna poleciała to prawdopodobieństwo że w najbliższym czasie wydmucha jest duże. Zdejmiesz to w całości nie rozkręcając kolektorów. Wymień wszystkie. Nie zapomnij dociągnąć drugi raz głowic po rozgrzaniu silnika.

Do oleju to raczej w 60-ce nic nie dmuchnie :)

he he to miało być gdzie indziej.

Edytowane przez seweryn20
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Do oleju to raczej w 60-ce nic nie dmuchnie :)

Witam kolegę.

Jak nie dmuchnie? :) a koło lasek popychaczy, tylko wtedy łatwo to sprawdzić.

Kto jak kto, ale Ty to wiesz na pewno. :)

Opublikowano

No wiem ale ja to rozumiem bardziej dosłownie. Masa silników ma kanał olejowy z bloku silnika do głowicy. Gdyby tam dmuchło uszczelke to można powiedzieć do oleju. W 60-ce olej idzie popychaczami i jak dmuchnie to w skrzynie korbowom.

Tak wiem czepiam się detali :) Już nic nie mówie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przecież wiem, że się Znasz, :) tak tylko polemizujemy, no Masz rację, że w skrzynię korbową, ale i do oleju. :)

Opublikowano

Dziekuje koledzy za rady;)

Niestety ale w moim przypadku wymiana uszczelek nie pomogła... (nadal dmuchało do chlodnicy). Wiec dzis wziąłem sie do ponownego rozbierania silnika. Po zdemontowaniu glowic, zawiozlem je do sprawdzenia na szczelnosc. Domysl byl taki ze któraś z głowic poprostu pękła. Otoz po badaniu okazalo sie ze tulejka w jednej z glowic w ktorej znajduje sie wtryskiwacz jest wadliwa i to tędy przedostaje sie podcisnienie z cylindra do ukladu chlodzenia... Wymiana tulejki, ponowne zlożenie wszystkiego do kupy i C-360 idzie od jutra do roboty;) Wszystko sie unormowało.

Opublikowano

Orientujecie się może jakie są dobre firmy produkujace zawory, a jakich firm należy unikać. Muszę w tym tygodniu dać głowicę do regeneracji, i chciałbym mieć dobre części włozone. Wiem już że należy unikać firmy THM

Zawory polecam oryginały URSUS , solidny produkt:

http://farmexpert.pl/zawor_ssacy_c_360_oryginal_ursus__sprzedawane_po_4__produkt10574.aspx

http://farmexpert.pl/zawor_wydechowy_c_360_oryginal_ursus__sprzedawane_po_4__produkt10619.aspx

Opublikowano

Nie nic się niestanie, to nie 3p aby wyrywało szpilki z bloku, c360 ma mocarne śruby, ale z drugiej strony zastanówcie się czy w fabryce produkującej silniki od c360 czy inne dokręcali na rozgrzanym silniku? ile to roboty więcej, ja nigdy czegoś takiego nie robiłem, nawet w nowszych samochodach gdzie głowica i czasami blok jest cały ze stopów aluminium, skręcałem raz na nowych uszczelkach, wymyty, wychuchany i rozbierać go powtórnie, po co?

Nie dokręcajcie śrub na moment tylko o kąt i po problemie, nawet bez kątomierza co 90*

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jest w zaleceniach dokręcanie głowic, ale ja też nigdy tego już nie robiłem i wszystko zawsze grało.

Opublikowano

Jaki wpływ ma temp. zielaza około 90 stopni na jego właściwości? Nic nie wyjdzie ani nie wyrwie. Np instrukcja zetora wyraźnie pisze o poprawieniu głowicy po rozgrzaniu silnika. Poprawiałem tylko w 60-kach po samym rozgrzaniu silnika, nakrętki idą jeszcze około 1,4 obrotu. Skok gwintu szpilki ponad milimetr więc łatwo policzyć ile dochodzi sama głowica. Zdjęcie z instrukcji dotyczy zetorów 3xxx itp. Pepiki mieli wtedy a dzisaj mają większe doświadczenie w produkcji ciągników więc pewnie coś w tym pewnie jest. Przerabiane dziesiątki razy polecam sprawdzić z ciekawości.

http://zapodaj.net/9a37e491082cc.jpg.html

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam pytanie do kolegów, ogólnie raczej na pewno znam odpowieź ale odpowiedźi kolegów bardzo się przydadzą. Mam zalaną chłodnice pod korek i po odpaleniu wiadomo trochę wyrzuci, ale na rozgrzanym silniku termostat się otwiera i wywala mi płyn do takiego momentu aż do żeberek chłodnicy czyli dość dużo, a jak już tej wody nie ma to z dziurki w chłodnicy (do tego wężyka) syczy cały czas powietrze. Czyżby uszczelka pod głowicą??? Dodam że olej nie idzie do wody, a ni odwrotnie.

Edytowane przez ursus55
Opublikowano

Wiem że o tym było ale teraz nie zakładałem nowego tematu. :) Tak po za tym jestem ciekawy co tam jeszcze by mogło się stać. Bo chciałbym usłyszeć twardą diagnozę.

Opublikowano (edytowane)

No cóż zrobić, jeszcze zaoram, uprawię i zasieje wtedy zdejmę głowice i wymienię uszczelki, tyle to chyba jeszcze po chodzi.

Edytowane przez ursus55