Skocz do zawartości

Amazone AD303 wysiewa więcej niż ma próbie kręconej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jak w temacie. Siewnik Amazone AD303 Super wysiewa więcej kg ziarna niż na próbie kręconej. Na próbie wychodzi mniej więcej taka sama ilość za każdym razem, a podczas siewu te ziarno o wiele szybciej znika ze skrzyni. Przekładnia napędzana kołem ostrogowym. Ma ktoś jakiś pomysł?

Opublikowano

Jak duża jest ta różnica? Dużą różnice w prędkości pokazuje sterownik siewnika a ciągnik?

Próby robisz kręcąc jedną prędkością? Jeśli tak, to spróbuj kręcic raz bardzo wolno, raz najszybciej jak możesz i wtedy porównaj wyniki.

Opublikowano

Ile % zawyża?

Ostroga idzie pi zagęszczonym czy w luźnej glebie?

Żeby wysiał więcej niż w próbie to zakładając że próba jest dobrze zrobiona, koło ostrogowe musi wykonać więcej obrotów na hektar.

Teoretycznie w luźnej przesypującdj się glebie mogłoby potrzebować więcej obrotów. 

Opublikowano

Ja u siebie zawsze obserwuje, że w piasku siewnik pokazuje wieksza predkosc niz ciagnik i zawsze wiecej wysiewa. Odpowiednio im twardsza bardziej zbrylona ziemia, tym pokazuje mniejszą prędkość. Na twardej, dobrze uprawionej ziemi wychodzi jak w próbie, gdy prędkość sie zgadza. 
Próba na szybkie i wolne robienie próby może podpowiedziec czy z łożyskami jednokierunkowymi jest ok.

Opublikowano
4 godziny temu, Rowan napisał:

Ja u siebie zawsze obserwuje, że w piasku siewnik pokazuje wieksza predkosc niz ciagnik i zawsze wiecej wysiewa. Odpowiednio im twardsza bardziej zbrylona ziemia, tym pokazuje mniejszą prędkość. Na twardej, dobrze uprawionej ziemi wychodzi jak w próbie, gdy prędkość sie zgadza. 
Próba na szybkie i wolne robienie próby może podpowiedziec czy z łożyskami jednokierunkowymi jest ok.

No właśnie o to mi chodzi że koło tonąc wykona więcej obrotów niż idąc po twardym.

7 minut temu, andrzej78 napisał:

Ogólnie - zbyt luźny łańcuch może mieć  na to wpływ.

A tego nie rozumiem jaki może mieć wpływ.

Przecież luźny łańcuch nie przyspieszy obrotów koła.

Jedynie przeskoczyć na zębatce może, więc wysiał by wówczas mniej

Opublikowano
Dnia 10.10.2024 o 19:19, andrzej78 napisał:

Napisałem - ogólnie ,bo nie znam konkretnie jaki tam jest rodzaj napędu ,ale przy luźnym łańcuchu powstaja tak jakby " dodatkowe mikroruchy" .

Śmiechu warte 

Dnia 10.10.2024 o 13:52, Agrest napisał:

Ile % zawyża?

Ostroga idzie pi zagęszczonym czy w luźnej glebie?

Żeby wysiał więcej niż w próbie to zakładając że próba jest dobrze zrobiona, koło ostrogowe musi wykonać więcej obrotów na hektar.

Teoretycznie w luźnej przesypującdj się glebie mogłoby potrzebować więcej obrotów. 

Tu jest jedyna możliwość że wysiewa więcej ( autor nie napisał ile więcej )jeśli z 5do 10% więcej niż w próbie kręconej to tak może być tego przyczyna , jest jeszcze 2 opcja , że zła ilość obrotów kręcona przy próbie , innej opcji nie ma . 

Dnia 10.10.2024 o 14:15, Rowan napisał:

Ł ożyska jednokierunkowe , czy łańcuchy za lużne , czy inne pierdoły jeśli by już wpływały na zmianę normy wysiewu , to zawsze by to było mniej wysiane niż w próbie kreconej , nigdy więcej 

Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał:

Śmiechu warte 

T . 

Ł ożyska jednokierunkowe , czy łańcuchy za lużne , czy inne pierdoły jeśli by już wpływały na zmianę normy wysiewu , to zawsze by to było mniej wysiane niż w próbie kreconej , nigdy więcej 

Nie ma w tym nic śmiesznego i nie jest to mój wymysł,a potwierdzony przypadek.

Opublikowano
28 minut temu, mysza103 napisał:

Tyle tylko, że jeśli przy próbie kręconej kręci się wolno, a sieje się szybko, to często jest tak, że przy wolnym kręceniu łożyska przepuszczają, natomiast szybko lepiej ciągną i więcej wysiewa niż wyjdzie w próbie. Mam w tym temacie dosyć duże doświadczenie 🙂

Opublikowano

11.2 Odchylenia między ustawioną i rzeczywistą ilością wysiewu
Jeśli stwierdzą Państwo odchylenia między ilością wysiewu ustawioną
przy próbie kręconej a ilością wysiewu na polu, należy zwrócić uwagę
na następujące punkty:
 Przy maszynach nowych, na skutek odkładania się resztek
zapraw nasiennych, zmienia się górna powierzchnia obudów
wysiewających, pokryw podstawy i kółek wysiewających.
Wpływa to na właściwości przepływu ziarna względnie na ilość
wysiewu.
Po dwóch do trzech napełnieniach zbiornika ziarna złogi
zaprawy nasiennej ustabilizują się i ustalony będzie stan
równowagi. Ilość wysiewu nie będzie się więcej zmieniała.
 Przy wysiewie nasion zaprawianych na mokro może dochodzić
do odchyleń między ustawioną a rzeczywistą ilością wysiewu
jeśli od chwili zaprawienia nasion do ich wysiewu upłynął okres
krótszy, niż 1 tydzień (zalecane są 2 tygodnie).
 Przy źle ustawionych pokrywach podstawy może dochodzić do
niekontrolowanego wydostawania się ziarna (zbyt duża ilość
wysiewu) podczas siewu. Z tego powodu należy co pół roku,
względnie przed każdym sezonem siewów sprawdzić
podstawowe ustawienie pokryw podstawy (patrz rozdz.
"Podstawowe ustawienie pokryw podstawy", na stronie 149).
 Poślizg koła ostrogowego może zmieniać się podczas pracy, np.
przy zmianie rodzaju gleby z lekkiej na ciężką. Należy wtedy na
nowo ustalić ilość obrotów korby na kole dla ustawienia pozycji
przekładni.
Należy w tym celu zmierzyć na polu powierzchnię o wielkości
250 m2. Odpowiada to przy maszynie o:
2,50 m szerokości roboczej = 100,0 m długości odcinka
3,00 m szerokości roboczej = 83,3 m długości odcinka
3,50 m szerokości roboczej = 72,9 m długości odcinka
4,00 m szerokości roboczej = 62,5 m długości odcinka
Policzyć liczbę obrotów koła podczas przejazdu odcinka
pomiarowego. Wykonać próbę kręconą z policzoną liczbą
obrotów koła