Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy agrofotowicze i agrofotowiczki zamierzam zakupić wóz paszowy, chciałem zakupić zagraniczny ale ostatnio przedstawiciel polecił mi właśnie tego Metal-Techa przemawia za nim cena i gwarancja na 2 lata... Ale czy to będzie mieszało??? :blink: Znajomy ma inny polski paszowóz to stoi i podwórko ozdabia :huh:

Opublikowano

Kasa to w granicach 60-100tyś , ważne żeby to dobrze pracowało :huh: Z tą pojemnością to dokładnie jeszcze sam nie wiem, ma byc do obory 86 szt. ten z metal-techu to 6 m3 cena 38tyś ale te 6m3 to chyba mało :blink:

Opublikowano

Przy tylu sztukach to kup sobie coś około 12 metry. W 6 nie wymieszasz nawet beli, a gdzie jeszcze jakieś dodatki. Ja polecam wozy triolet taka 12 kosztuje około 85 tys. brutto. Na pewno będziesz zadowolony. :P

bela to się w 5m3 mieści :D widziałem na własne oczy cały proces: załadunek bela + kuku + dodatki, mieszanie około 30 min z tym że bela sianokiszonki była z prasy bez noży

Opublikowano

TheCinek ja osobiscie nie mam wozu paszowego ale w mojej wsi jest zaklad ktory taki woz posiada a ja jestem 'przyjacielem' tego zakladu mozna tak powiedziec.jest to metal-techu napewno ale pojemnosc dokladnie nie wiem ale ponad 10m3 to na bank ale dowiem sie dokladnie :P.B0gdan ja ten zaklad mam za oknem mozna powiedziec hehe :D

Opublikowano

Metal-Tech, Metal-Fach czy Alimabis co wybrać? No chyba że jakiś zachodni wóz jest w podobnej cenie to oczywiscie też w chodzi w grę. Wóz paszowy o pojemności 8 m3z wysypem na dwie strony. ;)

Opublikowano

mój sąsiad kupił ostatnio Metal Tech 8metrów i na 50 sztuk miesza Ursusem 2812. bele po Sipmie i do tego kukurydza. Mówi że bardzo lekki i nie potrzeba większego ciagnika a ma jeszcze c 360 Zetora 7340 8145

Opublikowano

Paszowóz sprawuje się bardzo dobrze mój wujek ma WP 12 ładnie rozdrabnia baloty kiszonki i wszystko miesza.

myślę że 60-tka by dała radę ponieważ paszowóz ma przekładnię więc można regulować do mocy ciągnika ale dokładnie nie wiem. Bo mój wujek miesza ursusem 1014.

Opublikowano

mój szfagier ma wp 8 i c-360 ma w niej co robić podejrzewam jak by wrzucił calgo balota c-360 nie dała by radę ale tak paszowóz bardzo dobrze rozdrabnia kiszonkę i jest godny polecenia :)

Opublikowano

Chciałbym zakupić wóz paszowy z metal-techu wp6 tylko tak się zastanawiam czy 6 metrów sześciennych wystarczy żeby wymieszać w nim całego balota sianokiszonki? Czy nie będzie czasami coś z niego wypadalo? Jak myślicie jego posiadacze?;)

Opublikowano

Chciałbym zakupić wóz paszowy z metal-techu wp6 tylko tak się zastanawiam czy 6 metrów sześciennych wystarczy żeby wymieszać w nim całego balota sianokiszonki? Czy nie będzie czasami coś z niego wypadalo? Jak myślicie jego posiadacze? ;)

zasada jest taka: jeśli balot jest dostatecznie wilgotny, to i 5 m3 wystarczy. Ja do swojego WP6 wrzucam balot sianokiszonki (600-800 kg) 30 kg słomy, 250 kg młóta, 300 kg lucerny, lub koniczyny, oraz 600 kg kukurydzy i nic z wozu nie wypada, ale jak napisałem na początku balot musi być dostatecznie wilgotny. Jeśli jest przesuszony, jest masakra :D

Opublikowano

Proszę o radę jak zdemontować ślimak z przekładni?Jak dobrać się do dolnych śrub mocowania ślimaka Czy serwis robił to u kogoś? Wysiadły mi łożyska i nie wiem jak się za to zabrać. Nie mam pojęcia jak go wydostać w górę, turem nie da rady,pewnie będę musiał poszukać teleskopu.Może ktoś pomoże?