Skocz do zawartości

podczepienie brony do pługa Unii w poprzek jakaś śruba z uchem (żeby wytrzymało)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hejka, temat z gatunku żeby tylko nie urwać

Brona do Unii i słynnej c360
da radę jakoś połączyć odwrotnie w poprzek ten pług i bronę (tak nie da się złozyć w czasie jazdy;-(

śruba z kluczem 27.. wewnątrz takiej z 32 klucz..

śruba z uchem ? coś lepszego ale są chyba za słabe.. łańcuch wewnątrz 😞

https://wykop.pl/cdn/c3201142/895d870d8820c895e054e0e6708f5141080a00dd5874bf3a1521ddcf7a3a6559.png?author=nutka-instrumentalnews&auth=1eb568cc512c0a58a39422890342f2c2

nutka-instrumentalnews - hej Mirki od #mechanik  da radę jakoś połączyć odwrotnie w p...

takie coś ale na klucz 27 to raczej słabe Beta Śruba z uchem, gwint prawy, metaliczna M22x180 080480122 | Sklep  elektryczny Elsklep

Edytowane przez JanKropka
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

A ja z kolei że u żydówki tak ...

30 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...no coś w poprzek....kiedyś słyszałem że chinki tak...😆

Kolega mówi, że sprawdzał i to nie prawda 

Podobno na jakiś stronach w internecie są też filmy 

😉

Według zdjęcia, to brona ma chyba być ciągnięta po kawałku niezaoranyn, a nie jak standardowo wyrównywać orkę? 🤔

Edytowane przez Alchemik
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Alchemik napisał:

Kolega mówi, że sprawdzał i to nie prawda 

Podobno na jakiś stronach w internecie są też filmy 

😉

Według zdjęcia, to brona ma chyba być ciągnięta po kawałku niezaoranyn, a nie jak standardowo wyrównywać orkę? 🤔

dobrze kombnujesz.. ale zaoranym czy nie.. zależy od której strony się zaczyna

Tutaj akurat chodzi aby tą część ramy w kształcie litery "T"  (odwróconej "ꓶ")  

Dać jak "H"

- Nie da się tego złożyć bez odkręcenia śruby 27 od klucza..

- Dwa lepsze ustawienie łańcucha

- Trzy tak jest jest idzie za duża siał na takie chaszcze i czasami rozrywa łańcuch

Spawanie lepiej sobie odpuścić śrub,  gwint zewnętrzny jest od śryby nakrętka 32 klucz (po wkręcenu wypadł)

wiec dałem 27 klucz i nakrętkę bo taka się mieści wewnątrz tego spawu, sprawdza się ale odgina (wiadomo plastyczność) lecz daję radę

tutaj jest z odwrotnej strony na łacuchca tylko.. na ugór i chaszcze to nie ma racji bytu image.png.98e65d80b861b2f4f105722c0c5725f2.png(obrazek odmiennej konstrukcji)

Stąd ta kontrukcja

Dodatkowo można u mnie jedynie bronować bez orki

Pytanie TYLKO jak zamienić gwinty 

zamiast skręcania w poprzek głównej ramy pługu (jak jest przykrecone np. koło do ramy)

lepiej dać wzdłuż ramy mocowanie

ALE niestety spaw jest odwrotnie

Zostaje tylko takie coś chyba

Zostaje TYLKO chyba taka śruba z oczkiem na pewno nie jest na klucz 27 nakrętka image.jpeg.96e9bce117f7cf7a03ccd85763f232ae.jpeg

tylko czy może dać radę..

PS. nigdy nie dawajcie na ugór do bronowanie tradycyjnych bron na łańcuchach 

lepiej kutywator lekki..

Tutaj teren podmokły wiec najpierw orka ile się da do zakopywania potem broną

Następnego dnia najgrosze zielsko na drogę i jakoś idzie 

Główna idea to pozbycie się zielska ale tak aby nie obniżać terenu

W SKROCIE jakby taka śruba była wygęta o 90 stonpni byłoby super i byla na klucz 27 co najmniej 😞

ale chyba takich nie ma Śruba Mocująca M8 z Oczkiem do Siatki Ocynk Mocna (śruba zn) • Cena, Opinie  • Pozostałe 5978654717 • Allegro

Opublikowano (edytowane)

Na ugór - po caliźnie to bronę kładzie się odwrotnie i robi za włókę. Na orane nie koniecznie musi być brona - można zamontować belkę z palcami sprężystymi zgrabiarki pasowej lub siewnika i można z tym wszystko zrobić - mocować jak się chce.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Alchemik napisał:

Patrząc na pierwsze zdjęcie nie lepiej wynająć kogoś żeby dobrym pługiem zaorał to na głęboko na raz? 

i co z zielskiem wtedy?  jeszcze gorzej bo w zasadzie rozsieje

chodzi aby to badziewie wywalić a nie ciąć i wkopywać

** nieważne myślicie że urwie.. 

1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Brona  stawia pewien opór do tego siuntka z pługiem 3 w ugorze - to nie może się udać 😄

prawie sie udaje.. na szczęcie jest kołko regulowane z kabiny 🙂xd

ale 60tką rzuca jak ruskim migiem w czasie korkociągu.. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No ale tu sama brona w roli głównej. Co do treści tego materiału . Łańcuchy boczne - szczególnie w bronowaniu powinny być luźne ,łatwiej się skręca - zmienia się linia ciągu.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
24 minuty temu, andrzej78 napisał:

No ale tu sama brona w roli głównej. Co do treści tego materiału . Łańcuchy boczne - szczególnie w bronowaniu powinny być luźne ,łatwiej się skręca - zmienia się linia ciągu.

na zielsku z gliny linia ciągu w praktyce nie istnieje

Opublikowano
5 minut temu, andrzej78 napisał:

Na wprost - nie ma znaczenia ,ale po zakrętach - robi różnicę.

to fakt.. ale trzeba uważać i zwalniać

Wracając do tematu spawanie i zmiana połączeń to nie jest super pomysł nikt nie wyliczy jak brona sie ułoży

Sruby z oczkami lub skośne dobrze ściągnięte co najwyżej się odszktałcą ale raczej wytrzymają

Nigdy nie dawajcie zwykłych bron po ugorze na łańcuchach bo to prawie po nich będzie

Lepiej najlżejszy kultywator