Skocz do zawartości

New Holland tc5070 vs Massey Ferguson 7244 Activa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych kombajnów, który lepszy i dla czego. Są to kombajny podobnych mocy i wydajności w zbliżonym przedziale cenowym. Z góry dzięki. Pozdrawiam

Opublikowano

Mógłbyś podać ceny tych kombajnów?

Wracając do tematu, wybrałbym bez patrzenia w ceny masseya ze względu na niezawodności i wysoką jakość wykonania, new holland'y jeszcze trochę odstają pod tymi względami.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Anticus nie zgodzę się z tobą ponieważ Nh ma większe doświadczenie w robieniu kombajnów i ich wykonanie jest lepsze :D ja bym wybrał TC :D

Opublikowano

Ferguson, Fendt i Laverda to te same kombajny różnią się kolorami. Cena NH i Masseya to ok. 350 tyś. netto. Oglądałem NH i Masseya, powiem szczerze że jakość wykonania i dbałość o detale jest dużo lepsza w fergusonie ale w kombajnie nie wygląd jest najważniejszy.

Byłbym wdzięczny gdyby wypowiedzieli się posiadacze tych kombajnów, albo osoby które maja wiedzę techniczną na temat tych maszyn.

Opublikowano

Pierwszy sezon użytkuję Fendta 5220E,do dzsiaj obskoczyłem 210ha,przy złej pogodzie,ciągłym topieniu kombajnu w błocie.Faktycznie kombajn Laverda pomalowany na zielono,byłem w fabryce,widzałem.Wykonanie napewno lepsze niż polskiego New hollanda,chociaż silniki takie same.Wydajność w pierwszym sezonie zależna od operatora :D ,zanim się dojdzie do wprawy.Po 50ha ,pszenżyto plon 9t 2ha na godz.Spalanie przy plonach 5-6t ok14l/ha narazie bezawaryjnie.

Opublikowano

Co jak co ale zdecydowanie obstawiałbym za kombajnem New Holland.

W kombajnach są 2 marki które SPECJALIZUJĄ się w kombajnach: New Holland oraz Claas. A włoskie Fendty (a nie niemieckie jak w fałszywej reklamie korbanków!(w tle włoski Fendt a napis "niemieckie kombajny", włoskie Masseye, brazylijskie John Deere daleko zostają w tyle, jako marki robiące ciągniki a kombajny jedynie "dla wypełnienia swojej oferty, nic pozatym".

Jakość, dostępność części (!), ceny częśći, serwis doświadczony, pewność jakośći (NH robi kombajny nie od dziś więc mamy pewność co bierzemy) wszystko to w kombajnach przemawia za New Hollandem.

Opublikowano

Heder 5,4m prędkośc 4 do 4,2 km/h jest to wydajność teoretyczna,bo niezawsze udaje sie kosić bez przestojów,zwłaszcza jak jesm mokro na polu.W agromechanice z czerwca jest test masseya 7260 różnice to275KM,walec wciągający i separator pozostałe parametry identyczne.Wydajność w pszenżycie2,4ha 21t/h przy plonie 8,6t Jęczmień 2,6ha 19t przy 7,1t.Pszenica2,9ha 23,8t/h przy 8,1t.Wiem,że to większy kombajn,ale 5220E na dobrym polu wciągnie jakieś 16-18t/h.

Opublikowano

Massey 7244 był na testach w mojej miejscowości kosił właśnie pszenżyto myślę że w godzinę machnął grubo ponad 2 ha ale zboże nie było rewelacyjne, plon na pewno nie przekroczył 5 ton z hektara

Opublikowano

Co jak co ale zdecydowanie obstawiałbym za kombajnem New Holland.

W kombajnach są 2 marki które SPECJALIZUJĄ się w kombajnach: New Holland oraz Claas. A włoskie Fendty (a nie niemieckie jak w fałszywej reklamie korbanków!(w tle włoski Fendt a napis "niemieckie kombajny", włoskie Masseye, brazylijskie John Deere daleko zostają w tyle, jako marki robiące ciągniki a kombajny jedynie "dla wypełnienia swojej oferty, nic pozatym".

Jakość, dostępność części (!), ceny częśći, serwis doświadczony, pewność jakośći (NH robi kombajny nie od dziś więc mamy pewność co bierzemy) wszystko to w kombajnach przemawia za New Hollandem.

No nie wiem kto robi lepszą jakość, Polska, Brazylia czy Włochy. A po drugie nie ma się co sugerować kto składa, ważne z czego składa. Ja i tak bym myślał nad claasem ewentualnie JD.

Opublikowano

Wiem,że to większy kombajn,ale 5220E na dobrym polu wciągnie jakieś 16-18t/h.

lexion wciagnie 40 t/h i to lekkim piardem i co z tego?

ten kombajn co opisujesz mialby o 50% wieksza wydajnosc niz wszystkie inne na rynku o zblizonych parametrach, wiec wybacz, ale ci nie wierze. wydaje mi sie, ze te 9t/ha to "lekko" naciagane jest. tak jak przedmowca pisze taki kombajn moze wymlocic ponad 2 ha/h, ale gdy zboze sypie 5 t/ha :blink:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dla mnie te 16 ton też wydaje się być lekkim przerostem formy nad treścią. :P

Opublikowano

no wiec wlasnie skoro o wiele wiekszy kombajn mloci 20 t/h (i to sie zgadza bo wszystkie tej wielkosci tyle mloca), to jak moze 5220 wymlocic 18? chyba, ze koledzy pisali o chwilowej wydajnosci, razem ze sloma :)

Opublikowano

Ze słomą to może nie,podawałem wydajność maksymalną jaką się da wycisnąć,nie jest to średnia z całego dnia,która kształtuje sie na poziomie 15t.Wszystko zależy od plonu i pola.W niedzielę 5 godzin 3 ha i 14ton wilg 19% :) 4X wyciąganko.Macie może gąsienice?Wyczytałem na AF,że NH 5070 przerobi 14t/h,nie jest rozbieżność o 50%.

Opublikowano

18ton nie udało mi się osiagnąć tylko 15 ale nie ukrywam że pojecia o jexdzeniu kombajnem to ja nie mam wiec myśle że jednak udałoby sie te 18ton osiągnąć przy plonie 7t/ha...w okolicy jest CWS 1470 i osiąga też wydajność rzedu 16t pomimo ze jest troche mniejszy

Opublikowano

14, a 18 jak podawales na pocztaku to lekka roznica nie? poza tym nh t5070 moze byc wyposazony w 2 beben mlocacy, a ten fendt nie, wiec to tez swoje daje. z reszta jak mozesz to kos nawet 20 t/h.

cws 16 - wolne zarty, ciekawe z jakimi stratami kosi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chciałem to napisać, że można kosić i po 16t/h tylko pytanie co leci do zbiornika i za kombajn. :)

Opublikowano

raczej nie widze opcji ze model na pokazie był inny jak nakleiki na to wskazywały. Zboze lepsze jak po bizonie a straty pokazywał komputer 1-2 ale nie wiem jak to sie przelicza. Skala była od 0-10