Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

1. Kupije zbiornik na deszczówkę. W związku z tym w wniosku powinienem zaznaczyć że ,,inwestycje są trwałe związane z nieruchomoscią".?

2. Planuje zakup nawigacji. Należy uzasadnić ze jest to element inwestycji kompleksowej. Planuje także rozsiewacz wapna. Czy uzasadnienie że nawigacja pozwoli równomiernie beż xaklsdek rozsiać wapno będzie ok. ?

Opublikowano

Czy ja dobrze rozumiem, że aby dostać te 200 000 maksymalne to należy wydać netto 307 000 w przypadku rolnika indywidualnego? 307 000 x 65% = 199 550?  Tak się to liczy?

Opublikowano
27 minut temu, panmino napisał(a):

Czy ja dobrze rozumiem, że aby dostać te 200 000 maksymalne to należy wydać netto 307 000 w przypadku rolnika indywidualnego? 307 000 x 65% = 199 550?  Tak się to liczy?

bravo 

• Like 1
Opublikowano

Mam takie pytanie, czy można w tym naborze ustalić sobie realizacje np. za dwa lata? Miałem nie składać bo mam teraz inne duże wydatki ale trochę mnie korci żeby jednak zrobić wniosek. 

Opublikowano

REGULAMIN NABORU WNIOSKÓW O PRZYZNANIE POMOCY
w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 dla interwencji I.10.4

§ 3. Warunki przyznania pomocy

17. Pomoc przyznaje się, jeżeli operacja będzie realizowana bez podziału na etapy i realizacja operacji będzie wynosiła maksymalnie 24 miesiące od dnia zawarcia umowy , lecz nie później niż do 30 czerwca 2029 r.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Witam , mam złożone 2 wnioski po 22 punkty ,mam nadzieje ze przyjdą jakieś poprawki tylko oferty na maszyny były zrobione na sztukę na szybko i pytanie czy w razie co na etapie poprawek będzie można zmienić jakaś maszynę (np mam wpisany opryskiwacz amazone a ma być horsch , bezorkowiec miał być 3m a będzie 4m  ) czy potrzebny będzie aneks żeby zmienić te maszyny ?

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano (edytowane)

Kryteria wyboru

Skala i rodzaj produkcji

Zastosowanie rozwiązań cyfrowych

Operacja obejmuje inwestycję, która dotyczy rozwiązań cyfrowych do wspomagania planowania nawożenia, precyzyjnej ochrony roślin, innych prac polowych lub zarządzania zasobami gospodarstwa
Tak
Nie

Poprawa efektywności wykorzystania nawozów

Operacja obejmuje inwestycję, która przyczyni się do poprawy efektywności wykorzystania nawozów mineralnych, organicznych lub naturalnych lub produktów pofermentacyjnych
Tak
Nie

Zmniejszenie zużycia lub poprawa efektywności wykorzystania środków ochrony roślin

Operacja obejmuje inwestycję dotyczącą zakupu maszyn lub urządzeń do niechemicznej lub chemicznej ochrony roślin
Tak
Nie

zakup maszyn lub urządzeń do niechemicznej ochrony roślin
zakup maszyn lub urządzeń do chemicznej ochrony roślin

Poprawa gospodarowania wodą

Operacja obejmuje inwestycję mającą na celu poprawę efektywności retencjonowania lub wykorzystania wody
Tak
Nie

Poprawa sekwestracji węgla lub bioróżnorodności gleby

Operacja obejmuje inwestycję mającą na celu zwiększenie sekwestracji węgla lub bioróżnorodności gleby poprzez właściwe użytkowanie gruntami
Tak
Nie

Położenie gospodarstwa na obszarze Natura 2000

Operacja jest realizowana w gospodarstwie, w skład którego wchodzą użytki rolne położone na obszarze Natura 2000
Tak
Nie

Na tym etapie system mi policzył 18 punktów. Chyba punktacja nie jest do końca taka jak to sobie wyobrażałem ... teoretycznie z doboru maszyn wyszło mi 24 pkt. ale chyba inaczej są maszyny dobierane w grupy ...  

Doczytałem ... policzyłem o 6pkt za dużo bo było w tej samej grupie - Kryterium VII. Ale inna grupa uprawowa ...

Chyba podejdę bez spiny na punkty. Jak się dostanie to będzie super ...

Edytowane przez agrarmrc
  • Like 1
Opublikowano
57 minut temu, john_deere7430 napisał(a):

Witam , mam złożone 2 wnioski po 22 punkty ,mam nadzieje ze przyjdą jakieś poprawki tylko oferty na maszyny były zrobione na sztukę na szybko i pytanie czy w razie co na etapie poprawek będzie można zmienić jakaś maszynę (np mam wpisany opryskiwacz amazone a ma być horsch , bezorkowiec miał być 3m a będzie 4m  ) czy potrzebny będzie aneks żeby zmienić te maszyny ?

to jak wiesz. co chcesz to po co składasz na coś innego ?

Opublikowano
Godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Chyba coś mi tak. Jak można 2 wnioski złożyć.

Ja dołączyłem do 2 znajomych do grupy. Oferty załatwiłem ale ich nie poganiam bo sami nie wiedzą czy składać. Oni mają konkretniejsze maszyny mi potrzebne pierdoły. Czekam aż przycisną doradcę i się dołączę. Zawsze lepiej dostac 80 % zwrotu. Jak nie złożą kupię na raty bez dofinansowania i może bez faktury u producenta 

Opublikowano
8 godzin temu, migacz napisał(a):

Ja dołączyłem do 2 znajomych do grupy. Oferty załatwiłem ale ich nie poganiam bo sami nie wiedzą czy składać. Oni mają konkretniejsze maszyny mi potrzebne pierdoły. Czekam aż przycisną doradcę i się dołączę. Zawsze lepiej dostac 80 % zwrotu. Jak nie złożą kupię na raty bez dofinansowania i może bez faktury u producenta 

pewnie każdy da swoje oferty i sprzęty będą się powtarzały ?

Opublikowano
11 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

napewno nie zmienisz 3m , na 4m

Opublikowano
10 godzin temu, migacz napisał(a):

Konkretne maszyny? A masz takiej mocy ciągnik aby te maszyny obsłużyć? Jak nie to kicha....

Opublikowano
20 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Konkretne maszyny? A masz takiej mocy ciągnik aby te maszyny obsłużyć? Jak nie to kicha....

Chodziło mi o konkretne czyli drogie. Mój traktor z nimi da radę ale mój portfel nie.

Opublikowano

Zahodnie drogie, podzwoń jutro jeszcze po producentach, może firma ORKAN  coś ma z odpowiednim opisem, a jak nie to będzie głębosz z tej kategorii trudno. Tyle że mulczer przydał by się do kukurydzy czy poplonów częściej jak głębosz.