Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poznaniak czy wiedeńczyk na talerzykach myślę ci nie przejdzie do siewu zerowego, zwykle takie siewniki zaczynają się od 3t+ i są ciągane, ale tez są zawieszane, musi być masa żeby przebić śmieci i twarda glebe

Opublikowano
3 godziny temu, porcelanowy83 napisał:

A zwykły siewnik z talerzowymi redlicami zalicza się do tych maszyn?"Agregat do siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym do siewu w mulcz"

Mysle ze tak jeśli jest na agregacie talerzowym. Dasz tym radę posiać w ściernisko ? Dasz . W fakturze będzie się zgadzać . Będzie . Nikt nie będzie wymagał czy ten agregat ma chodzić na 10 czy 30 cm w glebie. 

Opublikowano

Jest niecały 1 mld w budżecie na ten program. Po 200 tys na wniosek daje kasy na ok. 5000 wniosków. RMG w zeszłym roku miał złożonych ok 10000 wniosków. A tam wymagania i zobowiązania takie, że szkoda gadać.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.09.2024 o 20:19, porcelanowy83 napisał:

Zadzwonię do agencji i dopytam,jeśli nie to system automatycznego sterowania,ktoś może polecić tego rodzaju sprzęt?Chodzi mi tylko o proste prowadzenie ,siewnik gruber

ja od jakiegoś czasu pracuję na Trimble EZ-Pilot Pro i chwalę sobie. W moich warunkach sprawdza się tylko sygnał płatny, więc od razu odrzuciłem opcje na sygnale darmowym.

Edytowane przez cedox
Opublikowano
9 godzin temu, pablo15 napisał:

Jest niecały 1 mld w budżecie na ten program. Po 200 tys na wniosek daje kasy na ok. 5000 wniosków. RMG w zeszłym roku miał złożonych ok 10000 wniosków. A tam wymagania i zobowiązania takie, że szkoda gadać.

Właśnie tego się obawiam najbardziej. Nie ma się co oszukiwać grupy producenckie będą miały góry z racji punktów. Trzeba będzie myśleć jak ugryźć duża ilość punktów ( pewno będzie trza brać w opór wszystkiego 😆). Ja będę składał na 100 % ( tzn mój doradca), ale nie ma się co napalac

Opublikowano
2 godziny temu, cedox napisał:

ja od jakiegoś czasu pracuję na Trimble EZ-Pilot Pro i chwalę sobie. W moich warunkach sprawdza się tylko sygnał płatny, więc od razu odrzuciłem opcje na sygnale darmowym.

https://sklep.agrosklad.com.pl/nawigacja-rolnicza/571-nawigacja-rolnicza-trimble-ez-pilot-pro-dokladnosc-rtk-25-cm.html Takie coś za taką kase?

Myślałem o czymś tańszym jak Sveaverken F100

Opublikowano

Panowie taki mały protip odemnie. Zobaczcie na screen ponizej.. chociaz nabór na int.13.4 nie rozpoczety (bedzie 17wrzesnia dopiero start) to JUŻ mozna wypelnic sobie wniosek w wersji roboczej (tak samo było z wymianą pokryc dachowych). Nie wiem od kiedy wersja robocza jest dostępna ale podejrzewam że i w naszym przypadku tej interwencji już spokojnie można się logować koło 10 października (START 23PAŹ) i sobie na spokojnie uzupełniać wniosek. Wszelkie wątpliwości bedziemy rozwiewać w tym wątku i do rozpoczecia naboru bedziemy już wszystko mieli (takie pobożne życzenie).

Drugi protip: bierzcie maszyny z każdej kategorii spełniające wymagania, bo za każdą są punkty. Może (podkreślam) może przejdzie "motyka" (jak się dobrze uzasadni) za pare groszy a punkty się uzbiera :] .

obraz.png

Opublikowano
7 minut temu, Celownik07 napisał:

Panowie taki mały protip odemnie. Zobaczcie na screen ponizej.. chociaz nabór na int.13.4 nie rozpoczety (bedzie 17wrzesnia dopiero start) to JUŻ mozna wypelnic sobie wniosek w wersji roboczej (tak samo było z wymianą pokryc dachowych). Nie wiem od kiedy wersja robocza jest dostępna ale podejrzewam że i w naszym przypadku tej interwencji już spokojnie można się logować koło 10 października (START 23PAŹ) i sobie na spokojnie uzupełniać wniosek. Wszelkie wątpliwości bedziemy rozwiewać w tym wątku i do rozpoczecia naboru bedziemy już wszystko mieli (takie pobożne życzenie).

Drugi protip: bierzcie maszyny z każdej kategorii spełniające wymagania, bo za każdą są punkty. Może (podkreślam) może przejdzie "motyka" (jak się dobrze uzasadni) za pare groszy a punkty się uzbiera :] .

obraz.png

bez jaj że za maszynę za 500 zł będzie tyle samo punktów co za maszyne za 50 000. to musi być przelicznik punkt x cena 

Opublikowano (edytowane)

jak małoobszarowy dostanie taka sama maszyne jak obszarnik? Obowiazuje dobór maszyn jak w PROW. "potrzebny" ci pielnik 1rzedowy za 500zł to go kupujesz :). ja nazbierałem 4 "maszyny" za potężne 25k :) tak aby wejsc w minimum (20k). Potrzebne mi jest z tego 2maszyny - rozsiewacz motyl kłos za ~10k i opryskiwacz biardzki za ~7k.. reszta to śmieci z innych kategorii zeby punkty sie zgadzały. Dobre uzasadnienie i jazda.

8 minut temu, Mateusz1q napisał:

to musi być przelicznik punkt x cena 

nic na ten temat w wytycznych nie znalazłem

Dnia 5.09.2024 o 08:44, Badwolf napisał:

Wie ktoś może jaki to konkretnie opryskiwacz trzeba deklarować? Jest trochę ciekawych rzeczy, co mnie interesuje. 

foto z fb.

obraz.png

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

92. Prasy zbierające zwijające wykorzystywane do zbioru z trwałych użytków zielonych

Na prasę trzeba mieć tuzy? czy trawy posiane na gruntach ornych też  się liczą?

Opublikowano
31 minut temu, Bolo3 napisał:

Można w czasie programu zrezygnować z hodowli ? Maszyny nie były by brane typowo pod chodowle 

to tylko moje gdybanie ale w wytycznych jest ze masz utrzymac przez 5 lat min85% stanu wyjsciowego, pobieranego z bazy IRZ. Złozysz wniosek to ci pobierze UR z ewniosku + ogony z IRZ i chyba tego (bydła) "odznaczyć" nie można. Pytaj doradzcy jak to ugryźć.  

Opublikowano
8 minut temu, Celownik07 napisał:

to tylko moje gdybanie ale w wytycznych jest ze masz utrzymac przez 5 lat min85% stanu wyjsciowego, pobieranego z bazy IRZ. Złozysz wniosek to ci pobierze UR z ewniosku + ogony z IRZ i chyba tego (bydła) "odznaczyć" nie można. Pytaj doradzcy jak to ugryźć.  

a ty nie bierzesz się za pisanie wniosków? wszystko wiesz obcykany Danuta z FB bierze 5000 x50 wniosków i starczy  

Opublikowano

@Bolo3 po obejrzeniu tego filmiku cofam wczesniejsza moja  wypowiedz.  Posluchaj od 26:30 ( a najlepiej calosc). Jezeli otrzymasz punkty za DJP musisz to utrzymac ( do 85%) w innym przypadku nie. Tak samo z uprawami ogrodniczymi. 

2 godziny temu, zajac1 napisał:

Jeśli piszemy o tej samej Danucie to cennik niestety poszedł w góre 

Te ich ceny sa chore. Ale jak sama napisala- wolnosc rynkowa,

wiec niech trzepie frajerow. 

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Tam ktoś pisał że już 7500 woła

moze jak ktos bierze dofinansowanie za calosc 200k to i moze moze (choc teraz te wnioski wygladaja na zasadzie: /checkbox/dalej>/opis/dalej>/dodaj załacznik/dalej>potwierdz>wyślij. a potem prowadzacy prowadzi za raczke ja sa jakies poprawki, uzupelnienia, wyjaśnienia).

Ale jak np. ja chce zalapac sie na minimum te 20-25k (i pewnie duzo osob 50k nie przekroczy) to musialbym miec bałagan na strychu zeby tyle zapłacić.

Uczciwiej by chyba było brać % od wielkości dofinansowania, choć wtedy tych małych by olewali i robili duze wnioski. nie ma złotego środka tu.