Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
47 minut temu, masa24 napisał(a):

a czy my tu mówimy o tym że nie można kupować po złożeniu wniosku czy mówimy o tym że w 4 .0 można było sfinansować rzeczy które były kupiono przed złożeniem wniosku ?

To nie piszta tutaj … nie ten temat bo można się ku.. pogubić łosie 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Przyszły poprawki. Chcą zdjęcie z geoportalu budynku gdzie ma stać zbiornik na deszczówkę. Jakiś problem z jedną działką. Źle wyliczony stan bydla. I tak jak myślałem nie chcą mi dać talerzówki 4 m :) 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Przyszły poprawki. Chcą zdjęcie z geoportalu budynku gdzie ma stać zbiornik na deszczówkę. Jakiś problem z jedną działką. Źle wyliczony stan bydla. I tak jak myślałem nie chcą mi dać talerzówki 4 m :) 

Czy miałeś pozwolenie/zgłoszenia na zbiornik? Chcą jakiś dokument?

Uzasadnij, że po żniwach w odstępach 2 tygodniowych wykonujesz płytkie talerzowanie aby zniszczyć samosiewy. Będziesz talerzówką uprawiał po orce przed siewem. Na modernizację to przechodziło.

• Like 1
Opublikowano

Mam tylko 8 ha go na siebie. Reszta łąki na naturze. Według tabelek dostałem informację że 4 m przysługuje na 65 ha. Zamysł był żeby wziąć 3 m. Jak mi zaproponują 2.2 czy 1.8 m to wezmę jakąś inną maszynę. 
Pozwoleń żadnych nie chcą. I nic takiego nie dołączyłem. Chcą tylko ten szkic gdzie będzie zbiornik i podłączenie z rynny.
Oddział wielkopolska. Co powiecie na temat tego oddziału ? Idzie się dogadać ? 

Opublikowano

Mój  doradca twierdzi, że agencja ma tak zrobić, że jak ktoś dostanie dofinansowanie z ochrony środowiska to nie będzie mógł startować w naborze  na maszyny do zbioru , słyszał ktoś coś o tym  ? 

Opublikowano
16 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Mam tylko 8 ha go na siebie. Reszta łąki na naturze. Według tabelek dostałem informację że 4 m przysługuje na 65 ha. Zamysł był żeby wziąć 3 m. Jak mi zaproponują 2.2 czy 1.8 m to wezmę jakąś inną maszynę. 
Pozwoleń żadnych nie chcą. I nic takiego nie dołączyłem. Chcą tylko ten szkic gdzie będzie zbiornik i podłączenie z rynny.

Witaj, ile miałeś punktów? 

Opublikowano
10 minut temu, Wicherek napisał(a):

Mój  doradca twierdzi, że agencja ma tak zrobić, że jak ktoś dostanie dofinansowanie z ochrony środowiska to nie będzie mógł startować w naborze  na maszyny do zbioru , słyszał ktoś coś o tym  ? 

A wiesz że ten na maszyny do zbioru to tylko dla grup 3 osobowych ?

• Like 1
Opublikowano

27 miałem. Ale się poważnie zastanawiam czy z 2 punktów nie zrezygnować. Chodzi o DJP. Czasy są nie pewne. Co i rusz jakieś choroby wymyślają i jak przyjdzie stado utylizować to co wtedy ? Agencja nie będzie kazała zwracać dofinansowania skoro bydło było wpisane we wniosek a nagle trzeba będzie wszystko utylizować i np rok czy dwa nie będzie można zasiedlać. A jak już ktoś raz skończy z bydłem to raczej do niego nie wraca. Jak dostane dofinansowanie tylko z samych ha to problemu nie będzie. Chyba że punkty z bydła zamienię na jakąś uprawę sadowniczą na tych 20 arach. Poczekam do ukazania się listy i będę myślał. Ale na 99% rezygnuje z punktów z bydła 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

nie moze byc takiego wykluczenia bo to 2 zupelnie inne programu.   jezeli ktos wykorzysta limit w programie inwestycje zwiekszajace konkurencyjnosc z innego obszaru niz d, wtedy nie bedzie mogl wystartowac

Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

dziwne te twoje poprawki, pierwsze powinny przyjsc poprawki formalne, na tym etapie maszyn sie nie czepiaja. naromiast masz dostarczyc dokument dotyczacy zbiornika, zgloszenie pozwolenie lub inny .   dziwne ze nie masz o tym wzmianki

• Like 2
Opublikowano
37 minut temu, masa24 napisał(a):

nie moze byc takiego wykluczenia bo to 2 zupelnie inne programu.   jezeli ktos wykorzysta limit w programie inwestycje zwiekszajace konkurencyjnosc z innego obszaru niz d, wtedy nie bedzie mogl wystartowac

dziwne te twoje poprawki, pierwsze powinny przyjsc poprawki formalne, na tym etapie maszyn sie nie czepiaja. naromiast masz dostarczyc dokument dotyczacy zbiornika, zgloszenie pozwolenie lub inny .   dziwne ze nie masz o tym wzmianki

Może zależnie od oddziału sprawdzają co im się podoba. Ja o pozwoleniu nic nie mam. Tylko szkic gdzie ma stać zbiornik z zaznaczoną rynną. A z maszyn to tylko ta talerzówka. O reszcie maszyn nic 

Opublikowano

Kosiarka, wał, rozsiewacz, plug, mieszadło, narzędzia do zadrzewien śródpolnych, a i stacja meteo. To by chyba było wszystkie maszyny. No i talerzówka, zbiornik i chwastownik, plus djp i natura 

Opublikowano
14 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

27 miałem. Ale się poważnie zastanawiam czy z 2 punktów nie zrezygnować. Chodzi o DJP. Czasy są nie pewne. Co i rusz jakieś choroby wymyślają i jak przyjdzie stado utylizować to co wtedy ? Agencja nie będzie kazała zwracać dofinansowania skoro bydło było wpisane we wniosek a nagle trzeba będzie wszystko utylizować i np rok czy dwa nie będzie można zasiedlać. A jak już ktoś raz skończy z bydłem to raczej do niego nie wraca. Jak dostane dofinansowanie tylko z samych ha to problemu nie będzie. Chyba że punkty z bydła zamienię na jakąś uprawę sadowniczą na tych 20 arach. Poczekam do ukazania się listy i będę myślał. Ale na 99% rezygnuje z punktów z bydła 

W wszelkich udzielonych pomocach istnieje takie coś jak siła wyższa, która zwalnia że spełniania warunków np. śmierć beneficjenta, powódź, pożar, epidemie itp.

Opublikowano
12 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Kosiarka, wał, rozsiewacz, plug, mieszadło, narzędzia do zadrzewien śródpolnych, a i stacja meteo. To by chyba było wszystkie maszyny. No i talerzówka, zbiornik i chwastownik, plus djp i natura 

punkty za uprawę ogrodniczą były ? 

Opublikowano

Niby tak ale wiesz jak to w naszym państwie działa. Najpierw będą cię gnębić i dochodzić swoejgo a potem ty się martw i dochodź. Wynajdą jakiś kruczek prawny ze coś tam było nie ubezpieczone czy inną głupotę i się szarp. Miałem tak z młodym rolnikiem. Wszystkie papiery wysłane. Załatwione i już dawno po rozliczeniu. Jak dobrze pamiętam 1.5-2 lata po wszystkim. Dzwoni gość z archiwum że brakuje papierka a on musi wszytko mieć żeby to zarchiwizować. Za to ze nie ma tego papierka jest sankcja w wysokości 5-7 % plus odsetki za zwłokę. I minęło tyle czasu a oni chcieli mnie ukarać. Ale obeszło się bez tego 

10 minut temu, masa24 napisał(a):

punkty za uprawę ogrodniczą były ? 

Nie 

Opublikowano
27 minut temu, WojtekBuawski napisał(a):

W wszelkich udzielonych pomocach istnieje takie coś jak siła wyższa, która zwalnia że spełniania warunków np. śmierć beneficjenta, powódź, pożar, epidemie itp.