Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Piec na drzewo to się przyda przy sezonowej pracy. O ile dadza 

pod co to podpiąłeś? mogłem sobie wziać koze do garażu - ekologiczną oczywiście

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
Teraz, Celownik07 napisał(a):

pod co to podpiąłeś? mogłem sobie wziać koze do garażu - ekologiczną oczywiście

Źle mnie zrozumiałeś. Wziąłem piły plus rębak bo robię drzewo do palenia , bo mam taki piec zamontowany. Na zwrot wpisałem piły i rębak. A podpiąłem pod punkt pielęgnacji zadrzewień czy jakoś tak 

• Like 1
Opublikowano

tam u was ostatnio w lubelskiem jakiegos mlodego 38l taki rebak zalatwil ?

1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

Źle mnie zrozumiałeś. Wziąłem piły plus rębak bo robię drzewo do palenia , bo mam taki piec zamontowany. Na zwrot wpisałem piły i rębak. A podpiąłem pod punkt pielęgnacji zadrzewień czy jakoś tak 

a no to luz. tez tak bralem. bez rebaka bo sie troche jednak boje

Opublikowano
35 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

On Pieca nie brał tylko rębak I pilarkę, a że ma piec to mu się przyda opał.  U mnie też rębak wpisałem, jutro ma przyjechać 😊

@krzychu121 jakj rębak wybrałeś? 

Rp 300

34 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

czego ? 

• Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Coś tam słyszałem ale szczegółów nie znam. Nogę obcięło chłopakowi, pracowal przy produkcji podkładu do pieczarek, coś tam podgarniał i poszło 😬

17 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Rp 300

czego ? 

O to kawał maszyny, ciekawe jak się sprawdzi.

U mnie będzie RT630R

Opublikowano
2 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

Ja też nazbieralem 26 pkt ale to razem z kombinowaniem. Nie pamiętam już za co ile punktów ale z maszyn które się przydadzą na 100% wziąłem rozsiewacz nawozów, platformę do bel ,gruber i mieszadlo do gnojowicy A z urządzeń które może się  przydadzą  ale dawaly punkty to naziemny zbiornik na deszczówkę i chwastownik A dodatkowo żeby wykorzystać cała pulę to bez punktów chwytak do bel, wycinak pirania i piła łańcuchowa. 

Może Ci starczy te 200 zwrotu, ja jak bym chciał kupić opryskiwacz  , to już cała pula kasy by poszła 

1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

To masz pasy zdrzewień we wniosku obszarowym, u nas wszelkie krzaki to już dawno polikwidowane , szkoda sobie obdzierać ciągniki i maszyny , czasem pojedyncze drzewo , podcinane gałęzie jak tylko idzie

Opublikowano

Zobaczymy jakie będą ceny na te maszyny jak przyjdzie je kupić za ten rok czy jeszcze później choć i tak wszystkie kwoty z ofert zostały wpisane tak przyszlosciowo. 

I tak jak mówisz @wilkołak zależy jakie maszyny by się brało i z jakiej półki cenowej bo mi chodzi jeszcze po głowie przyczepa samozbierająca ale przy wniosku na nia wykorzystał bym cała pulę jedna maszyna i został z 6 punktami tak jak i podobnie w  przypadku opryskiwacza.

Opublikowano

Maszyny wiele nie moga podrożeć , większość narzeka na brak kasy , a nabrali już na finansowanie  0 % i trzeba raty spłacać, zresztą w skali kraju  te 28 tyś wniosków ma małe znaczenie, a jak załepie sie polowa , to wogóle bez znaczenia

Opublikowano
W dniu 27.11.2024 o 09:20, Sadek napisał(a):

Jeżeli ktoś przez lata nie inwestował to tak, ale 200 tysięcy to nie ma za bardzo czym szaleć.

6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Niech wpisze za co te 26 pkt. , dla większości bez kombinacji 16-18 było ciężko, chyba że ktoś kupuje mały sprzet na kikanaście ha

14 pkt dalo sie podbić za 8200 zl netto. Pozostałe 12 pkt za dwie konkretne maszyny ;)

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, damianzetor9540 napisał(a):

14 pkt dalo sie podbić za 8200 zl netto. Pozostałe 12 pkt za dwie konkretne maszyny ;)

Pewnie w tym słynny zbiornik , ciekawe jak będzie z pozwoleniem, ale to coś za mało policzyłeś , chyba że zwykłe mauzery, które nie przejda

Opublikowano
5 godzin temu, Pawel29 napisał(a):

@martin0000 ja dałem ofertę na pronar t026m również na 3 osiach za 80 tyś netto. A na zaslawa miałem ofertę z adlera w Grajewie na 92 netto. 

Mam t026 z pronaru i wiecej bym jej nie kupił.  Osie wąskie,  nie do tak dlugiej przyczepy, nadaja sie do przyczepy 3,5 t. 

• Thanks 1
Opublikowano

@malorolny121 ok dzięki. Do kupna jest jeszcze trochę czasu więc jeszcze przemyślę te sprawę wyboru producenta. Choć powiem Ci że stawiałem na pronar bo w zeszłym roku wziąłem tej firmy przyczepę do zboża pt610 10 tonową i w tym roku woziłem nią po 13,5 tony mokrej kukurydzy i resory nawet 1 cm się nie ugięły więc myślałem że i te platformy będą takie mocne. 

Opublikowano

zbiornik swimmer 3 tys , zestaw do mierzenia rownomiernosci 1.5 najtańszy chwastownik jakieś 4-5.  ewentualnie siewnik do poplonow w zależności co komu pasowało i jest komplet . pilarki rebaki dla dużej czesci punktów nie dadzą 

Opublikowano
11 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Dałem zapytanie przysłali że nie potrzeba , ale wode moge zużyć do użytkowanego budynku mieszkalnego, to co mam ją pić , czy kąpać się w niej , absurd

Dopytaj, co w przypadku zebrania wody z dachu budynku gospodarczego i wykorzystania wody do oprysków.

Opublikowano
9 godzin temu, Pawel29 napisał(a):

@malorolny121 ok dzięki. Do kupna jest jeszcze trochę czasu więc jeszcze przemyślę te sprawę wyboru producenta. Choć powiem Ci że stawiałem na pronar bo w zeszłym roku wziąłem tej firmy przyczepę do zboża pt610 10 tonową i w tym roku woziłem nią po 13,5 tony mokrej kukurydzy i resory nawet 1 cm się nie ugięły więc myślałem że i te platformy będą takie mocne. 

cos w tym pronarze niedobrze sie dzieje.. gosc co przywozil mi maszyny wspomnial ze u nich duze zwolnienia (są albo się szykują- juz nie pamiętam) wiec moze i tną koszta produktów.

Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

To prawda, u mnie rębak punktów nie podniósł ale i tak miałem kupować więc trochę poczekałem i do wniosku załączyłem go. Jak się poszczęści to będzie taniej zawsze trochę. 

ja dorzucilem pilarke tylko ze wzgledu na fakt, ze jak zbiornik nie przejdzie to spadam ponizej  wymaganego min. 20kPLN. taka asekuracja. z tej grupy punkty zrobil u mnie glebosz .

Opublikowano

Rynek przyczep - rejestracje 2024

https://www.pzpm.org.pl/pl/Rynek-motoryzacyjny/Rejestracje-Pojazdow/PRZYCZEPY-i-NACZEPY-oraz-CIAGNIKI-ROLNICZE/PAZDZIERNIK-2024r

1. (styczeń) 413 przyczep ciężarowych rolniczych (-17,7%), które obniżają rejestracje od maja 2022r.
2. (luty) 392 przyczep ciężarowych rolniczych (-13,5%)
3. 384 przyczep ciężarowych rolniczych (-33,6%)
4. 363 przyczepy ciężarowe rolniczych (-32,7%)
5. 372 przyczepy ciężarowe rolnicze (-29,8%)
6. 589 przyczepy ciężarowe rolnicze (-8,5%)
7. 915 przyczepy ciężarowe rolnicze (+3,5%)
8. 406 przyczepy ciężarowe rolnicze (-27,6%)
9. 356 przyczepy ciężarowe rolnicze (+2,7%)
10. (październik) 380 przyczepy ciężarowe rolnicze (-8,2%)

Jak rolnik nie będzie miął kasy to i reszta padnie. Ale nie kumają te głąby ...

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

cos w tym pronarze niedobrze sie dzieje.. gosc co przywozil mi maszyny wspomnial ze u nich duze zwolnienia (są albo się szykują- juz nie pamiętam) wiec moze i tną koszta produktów.

ja dorzucilem pilarke tylko ze wzgledu na fakt, ze jak zbiornik nie przejdzie to spadam ponizej  wymaganego min. 20kPLN. taka asekuracja. z tej grupy punkty zrobil u mnie glebosz .

Głębosza też mam w razie w jak nie przejdzie kosiarka mulczer .